Masło orzechowe to produkt wysokokaloryczny. W 100 gramach masła orzechowego jest aż 600 kcal, jednak jeżeli wybierze się masło dobrej jakości, nie są to puste kalorie.
Masło orzechowe dobrej jakości ma wiele dobroczynnych właściwości i pozytywnie wpływa na organizm, dlatego mimo wysokiej kaloryczności, nie trzeba z niego rezygnować. Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
W maśle orzechowym można znaleźć przede wszystkim kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Kwasy te pozytywnie wpływają na pracę mózgu, chronią skórę przed procesami starzenia, działają przeciwzapalnie, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, a także miażdżycy i chorób serca.
W maśle orzechowym znajduje się wiele aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm nie potrafi syntetyzować samodzielnie - muszą być dostarczone w pożywieniu), które sprawiają, że masło jest źródłem niemalże pełnowartościowego białka. Z tego powodu masło orzechowe powinno znaleźć się w diecie osób, które nie jedzą mięsa, a także osób, które mają zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Masło orzechowe to nie tylko zdrowe tłuszcze, ale również spora dawka błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu, a także poziom glukozy we krwi. Co więcej, daje uczucie sytości na dłuższy czas, przez co hamuje łaknienie i może być produktem, który wspomaga walkę z nadmiarowymi kilogramami.
Ze względu na wysoką zawartość tryptofanu masło orzechowe wpływa pozytywnie na zdolność koncentracji, pamięć oraz pracę mózgu. Dlatego też nie może go zabraknąć w diecie osób, które wykonują wytężoną pracę umysłową, uczą się, a także takich, które są często przemęczone albo bardzo aktywne fizycznie.
Masło orzechowe to doskonałe źródło witaminy E, która należy do grupy przeciwutleniaczy. Witamina E zapobiega rozwojowi wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia, a także pozytywnie wpływa na wzrok. Poza tym, witamina E jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego nie może jej zabraknąć w diecie kobiet ciężarnych.
Żeby masło orzechowe było zdrowe i miało pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, należy wybrać odpowiedni produkt. Najlepiej unikać masła z fistaszków, mimo tego, że jest ono najtańsze i najbardziej dostępne. Orzechy arachidowe mają niekorzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, a poza tym często wywołują alergie. Z tych względów lepiej wybierać masło orzechowe z innych orzechów - niż z arachidowych.
Masło orzechowe można zrobić praktycznie z każdych orzechów, dlatego warto eksperymentować i wybierać takie orzechy, które dostarczają najwięcej cennych składników. Masło z orzechów włoskich jest najlepsze spośród wszystkich, jeżeli chodzi o stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Masło z orzechów laskowych zawiera z kolei dużo witaminy E, witaminy B3 oraz mangan, przez co jest polecane osobom, które mają problemy z potencją. Masło z orzechów brazylijskich zawiera magnez oraz selen, przez co jest polecane osobom wykonującym pracę umysłową, a poza tym wykazuje działanie antynowotworowe. Masło orzechowe z migdałów zawiera najwięcej wapnia i jest jednym z lepszych źródeł białka, dlatego powinny je spożywać osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.
Bez względu na to, z jakich orzechów masło się wybierze, należy zwrócić uwagę na jego skład. W składzie masła nie powinno być przede wszystkim cukru, soli, oleju palmowego oraz syropu glukozowo-fruktozowego.
Masło orzechowe można z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Na początku należy oczyścić ulubione orzechy ze skorupek i uprażyć je na suchej, rozgrzanej patelni. Prażone orzechy będą miały lepszy smak, jednak jeżeli komuś zależy na zachowaniu jak największej ilości dobroczynnych składników, lepiej zrezygnować z prażenia. Następnie orzechy należy stopniowo wrzucać do blendera i blendować tak długo, aż masa stanie się gładka i jednolita. Olej, który pojawi się na powierzchni produktu jest absolutnie naturalnym zjawiskiem - wystarczy dokładnie wymieszać masło przed użyciem.
Ze względu na to, że masło orzechowe zawiera dużo tłuszczu, nie należy go łączyć z innymi tłustymi produktami. Najlepiej łączyć je z warzywami i owocami. Masło orzechowe może być również dodatkiem do kanapek oraz jaglanek czy owsianek.
Przepisy z masłem orzechowym:
To również może cię zainteresować: