Jako pierwsi orzechy pekan docenili Indianie Ameryki Północnej. Owoc stał się ważnym elementem tamtejszej kuchni. Indianie nadali mu także nazwę, która przetrwała do dzisiaj. „Pecan” w tamtejszym znaczeniu to „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.
Kraj, w którym orzechy pekan cieszą się obecnie największą popularnością to Stany Zjednoczone. Świadczy o tym przede wszystkim obecność owocu w wielu potrawach amerykańskiej kuchni. To częsty dodatek do deserów i ciast. Co więcej, orzech doczekał się tam także własnego święta - 14 kwietnia wszyscy wielbiciele mogą celebrować „National pecan day”.
Orzechy pekan to owoce orzesznika pekanowego. Roślina źle znosi niskie temperatury, dlatego występuje głównie w USA i w Meksyku. Mimo że próbowano rozpowszechnić ją także w Europie, jest rzadko spotkana w tych rejonach świata właśnie ze względu na nieodpowiedni klimat dla jej rozwoju.
Orzesznik pekanowy to drzewo długowieczne, które może osiągnąć nawet 50 m wysokości. Jego owoce charakteryzuje delikatny, lekko słodkawy smak. Orzechy pekan mają bardzo zróżnicowane kształty – mogą być wydłużone, okrągłe, beczułkowate. Średnio mają około 5 cm wielkości.
Pod wieloma względami przypominają orzechy włoskie – te dwa gatunki mają podobny smak, wygląd i aromat. Jednak po dokładniejszym zbadaniu, widoczne są pewne różnice. Pod względem formy - pekan jest mniej pofałdowany. Z kolei jeśli chodzi o zawartość to w orzechach włoskich znajdziemy mniej składników odżywczych.
Tak jak w przypadku wielu innych odmian orzechów, w przypadku pekan zaskakująca jest wysoka kaloryczność. Te niepozorne owoce zawierają blisko 700 kcal w 100 gram! To nawet więcej niż słynące z dużej kaloryczności orzechy włoskie i laskowe!
Jednak orzechy pekan nie są dużym dietetycznym grzechem. Warto je włączyć do regularnej diety ze względu na ich liczne właściwości prozdrowotne i prourodowe. Ponadto, zawierają one w swoim składzie błonnik, który może przyczynić się do przyspieszenia pracy metabolizmu.
Tak jak większość orzechów, pekan posiada nie tylko walory smakowe, ale także liczne właściwości prozdrowotne i prourodowe. Z czego konkretnie składa się ten owoc i jaki ma to wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu?
Orzech pekan cechuje wysoka zawartość tłuszczów – to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. To także źródło licznych witamin – m.in. B1, C, E, K. Osoby z niedoborem witaminy B1 powinny szczególnie chętnie sięgnąć po ten owoc – w 100g. znajduje się dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Orzechy te zawierają także liczne minerały. Znajdziemy w nich magnez, fosfor, mangan, żelazo, potas, a także cynk.
Co istotne, owoc zawiera cenne antyoksydanty, które redukują działanie niebezpiecznych dla organizmu wolnych rodników. Z tej przyczyny, przekąski zawierające orzechy pekan są częstym elementem profilaktyki chorób nowotworowych.
Co zyska nasz organizm dzięki włączeniu tych owoców do jadłospisu? Oto kilka najważniejszych następstw spożywania orzechów pekan:
Orzechy pekan możemy spożywać na wiele sposobów. Za twardą skorupką kryje się słodki i delikatny smak, który stale zyskuje nowych wielbicieli na całym świecie.Orzechy pekan to przede wszystkim doskonała przekąska jadana solo. Znakomicie smakują w połączeniu z miodem. Jednak składnik ten bywa także dodawany do innych dań. W jaki sposób możemy jeszcze wykorzystać je w kuchni?
Przed spożyciem orzechy należy zamoczyć w wodzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi nasz organizm wchłonie większą ilość substancji odżywczych.
Uwaga! Orzechy pekan sprowadzane są z daleka i są w tym czasie często pozbawione skorupek. Wiąże się to niestety z ryzykiem, że zawarte w nich związki uległy utlenieniu.