Orzechy pekan - rarytas z kuchni Indian

Orzechy pekan cechuje słodkawy, delikatny smak. To nie tylko przekąska do jedzenia solo, ale także doskonały dodatek do wielu potraw. Jako pierwsi docenili je Indianie, którzy uczynili orzechy pekan ważnym składnikiem swojej kuchni. Orzechy te mogą pochwalić się także licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Warto więc przebić się przez ich twardą łupinę, by dostarczyć organizmowi wartościowych składników.

Orzechy pekan - owoc z Ameryki Północnej

Jako pierwsi orzechy pekan docenili Indianie Ameryki Północnej. Owoc stał się ważnym elementem tamtejszej kuchni. Indianie nadali mu także nazwę, która przetrwała do dzisiaj. „Pecan” w tamtejszym znaczeniu to „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.

Kraj, w którym orzechy pekan cieszą się obecnie największą popularnością to Stany Zjednoczone. Świadczy o tym przede wszystkim obecność owocu w wielu potrawach amerykańskiej kuchni. To częsty dodatek do deserów i ciast. Co więcej, orzech doczekał się tam także własnego święta - 14 kwietnia wszyscy wielbiciele mogą celebrować „National pecan day”.

Orzechy pekan - delikatny smak pod twardą łupiną

Orzechy pekan to owoce orzesznika pekanowego. Roślina źle znosi niskie temperatury, dlatego występuje głównie w USA i w Meksyku. Mimo że próbowano rozpowszechnić ją także w Europie, jest rzadko spotkana w tych rejonach świata właśnie ze względu na nieodpowiedni klimat dla jej rozwoju.
Orzesznik pekanowy to drzewo długowieczne, które może osiągnąć nawet 50 m wysokości. Jego owoce charakteryzuje delikatny, lekko słodkawy smak. Orzechy pekan mają bardzo zróżnicowane kształty – mogą być wydłużone, okrągłe, beczułkowate. Średnio mają około 5 cm wielkości.

Pod wieloma względami przypominają orzechy włoskie – te dwa gatunki mają podobny smak, wygląd i aromat. Jednak po dokładniejszym zbadaniu, widoczne są pewne różnice. Pod względem formy - pekan jest mniej pofałdowany. Z kolei jeśli chodzi o zawartość to w orzechach włoskich znajdziemy mniej składników odżywczych.

 

Orzechy pekan - kalorie. Czy musimy się ich obawiać?

Tak jak w przypadku wielu innych odmian orzechów, w przypadku pekan zaskakująca jest wysoka kaloryczność. Te niepozorne owoce zawierają blisko 700 kcal w 100 gram! To nawet więcej niż słynące z dużej kaloryczności orzechy włoskie i laskowe!
Jednak orzechy pekan nie są dużym dietetycznym grzechem. Warto je włączyć do regularnej diety ze względu na ich liczne właściwości prozdrowotne i prourodowe. Ponadto, zawierają one w swoim składzie błonnik, który może przyczynić się do przyspieszenia pracy metabolizmu.

Orzechy pekan - sprawdź skład i właściwości

Tak jak większość orzechów, pekan posiada nie tylko walory smakowe, ale także liczne właściwości prozdrowotne i prourodowe. Z czego konkretnie składa się ten owoc i jaki ma to wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu?
Orzech pekan cechuje wysoka zawartość tłuszczów – to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. To także źródło licznych witamin – m.in. B1, C, E, K. Osoby z niedoborem witaminy B1 powinny szczególnie chętnie sięgnąć po ten owoc – w 100g. znajduje się dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Orzechy te zawierają także liczne minerały. Znajdziemy w nich magnez, fosfor, mangan, żelazo, potas, a także cynk.
Co istotne, owoc zawiera cenne antyoksydanty, które redukują działanie niebezpiecznych dla organizmu wolnych rodników. Z tej przyczyny, przekąski zawierające orzechy pekan są częstym elementem profilaktyki chorób nowotworowych.

Co zyska nasz organizm dzięki włączeniu tych owoców do jadłospisu? Oto kilka najważniejszych następstw spożywania orzechów pekan:

  • powstrzymanie rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych;
  • spowolnienie procesu starzenia;
  • poprawa pracy układu trawiennego;
  • zwiększenie odporności organizmu;
  • obniżenie poziomu złego cholesterolu;
  • wzmocnienie włosów i paznokci;
  • poprawa wyglądu cery;
  • polepszenie wzroku.

Orzechy pekan w kuchni. Poznaj różnorodność zastosowań

Orzechy pekan możemy spożywać na wiele sposobów. Za twardą skorupką kryje się słodki i delikatny smak, który stale zyskuje nowych wielbicieli na całym świecie.Orzechy pekan to przede wszystkim doskonała przekąska jadana solo. Znakomicie smakują w połączeniu z miodem. Jednak składnik ten bywa także dodawany do innych dań. W jaki sposób możemy jeszcze wykorzystać je w kuchni?

  • jako składnik ciast i ciastek;
  • jako dopełnienie deserów;
  • jako baza pod pesto;
  • jako dodatek do pralinek;
  • jako składnik sałatek (np. owocowych);
  • jako składnik masła orzechowego;
  • jako dodatek do owsianek.

 

Przed spożyciem orzechy należy zamoczyć w wodzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi nasz organizm wchłonie większą ilość substancji odżywczych.
Uwaga! Orzechy pekan sprowadzane są z daleka i są w tym czasie często pozbawione skorupek. Wiąże się to niestety z ryzykiem, że zawarte w nich związki uległy utlenieniu.

Więcej o: