Orzechy brazylijskie - smaczna i odżywcza przekąska

Orzechy brazylijskie to dla nas nadal egzotyka. W naszych rejonach znacznie większą popularnością cieszą się orzechy włoskie i laskowe. Warto jednak poznać cenne właściwości zdrowotne orzechów brazylijskich. To powinno zmobilizować nas do włączenia ich do stałego jadłospisu. Przykładowo, trudno w jakimikolwiek innym owocu znaleźć tak duże stężenie selenu. Już jeden orzech brazylijski zapewnia naszemu organizmowi potrzebną dzienną dawkę tego minerału.

Orzechy brazylijskie - duma Brazylii z dorzecza Amazonii

Orzechy brazylijskie to nasiona orzesznicy brazylijskiej – jednego z najwyższych drzew lasów dorzecza Amazonii. Z jednej orzesznicy zbiera się aż pół tony owoców w ciągu roku.
Drzewa te nie występują w uprawie – wszystkie zbiory orzechów brazylijskich pochodzą z dziko rosnących hodowli.

Mimo że w naszych rejonach świata niezbyt popularny, orzech brazylijski jest bardzo doceniany w swoich rodzinnych stronach - w Brazylii owoc ten otrzymał miano „brazylijskiego złota”.

Najpopularniejsze orzechy:

 

Orzechy brazylijskie - bogactwo selenu. Jak ten minerał wpływa na organizm?

Orzech brazylijski to przede wszystkim bogactwo minerałów i witamin. Uzupełniając dietę o ten składnik, możesz spokojnie wyeliminować z niej sztuczne suplementy diety.
Na tle innych odmian orzechów wyróżnia go bardzo wysoka zawartość cennego dla naszych organizmów selenu. Co więcej, trudno w jakimkolwiek innym owocu znaleźć tak duże stężenie tego minerału. Jeden orzech brazylijski to dzienna dawka selenu, jakiej potrzebuje człowiek.
Dlaczego selen jest tak ważnym elementem diety? Minerał ten wzmacnia układ odpornościowy, a także wspiera walkę organizmu z różnego rodzaju wirusami i bakteriami. Co więcej, selen eliminuje wolne rodniki, dzięki czemu powstrzymuje powstawanie zmian nowotworowych. Warto więc urozmaicić jadłospis o taką prozdrowotną przekąskę.

Orzechy brazylijskie - witaminowy skarb. Poznaj cenne właściwości

Selen to nie jedyny wartościowy składnik tego owocu. Orzech włoski to prawdziwy witaminowy skarb!
W orzechach brazylijskich znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, a także witaminę E.
Owoce te zawierają dodatkowo magnez, kwas foliowy oraz błonnik. To także bogactwo miedzi, manganu, potasu, żelaza i cynku.

Orzech brazylijski to cenny owoc dla osób starających się o potomstwo. Wysoka zawartość selenu w składzie orzechów wpływa na męską płodność. Włączenie orzechów brazylijskich do stałej diety zwiększa ilość spermy; poprawia także jakość nasienia i zwiększa sprawność z jaką poruszają się plemniki.

Warto dodać, że orzechy brazylijskie wpływają regenerująco na skórę. Spożywanie dużych ilości owoców jest zalecane w szczególności po ciężkich oparzeniach oraz po zabiegach operacyjnych.

Bogactwo witamin i minerałów zawartych w orzechach brazylijskich to doskonała nagroda dla naszego organizmu. Jeśli chcemy poprawić naszą formę fizyczno-psychiczną, owoc ten powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Oto najważniejsze efekty regularnego spożywania orzechów brazylijskich:

  • poprawa pracy metabolizmu;
  • ochrona układu krążenia;
  • pozytywny wpływ na pracę serca;
  • poprawa stanu skóry;
  • sprawniejsza praca mózgu;
  • korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego;
  • wzmocnienie odporności organizmu;
  • lepsze funkcjonowanie tarczycy.

Orzechy brazylijskie na diecie. Ile możemy ich zjeść?

Orzechy brazylijskie są bardzo kaloryczne – 100 g owoców to aż 656 kcal! Wynika to z wysokiej zawartości tłuszczów w ich składzie. Mimo to orzechy brazylijskie poleca się dla osób stosujących diety odchudzające.
Już niewielka ilość owoców sprawia, że czujemy się syci. Dodatkowo, zawarty w nich błonnik może przyspieszyć przemianę materii oragnizmu. Należy jednak pamiętać o tym, że ilość orzechów brazylijskich w naszym jadłospisie nie powinna być zbyt duża. W tym przypadku sprawdza się złota zasada „co za dużo to niezdrowo”!

Orzechy brazylijskie w kuchni - z czym możemy je połączyć?

Orzech brazylijski to nie tylko bogactwo minerałów i witamin. To także doskonała przekąska, która doskonale urozmaici nasz jadłospis. Jej największym minusem jest niestety dosyć wysoka cena.
W smaku orzech brazylijski przypomina migdały. Zaskakuje więc fakt, że te dwa owoce nie cieszą się one w naszych rejonach świata popularnością na podobnie wysokim stopniu.

Orzech brazylijski może być spożywany solo lub dodawany do różnego rodzaju potraw. Doskonale wypada w połączeniu z pikantnymi przyprawami. Wytwarzany jest z niego także specjalny olej, który często dodaj się do sałatek i sosów.

Orzech brazylijski w kuchni znajdzie zastosowanie jako:

  • dodatek do sałatek;
  • przystawka do serów;
  • składnik farszów;
  • uzupełnienie ciast i deserów.
Więcej o: