Orzechy nerkowca - prozdrowotny smakołyk

Orzechy nerkowca charakteryzuje słodki, lekko migdałowy smak. Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa. Obecnie uprawia się je przede wszystkim w Brazylii, Indiach, Tanzanii i Wietnamie. Nazwę zawdzięczają specyficznemu kształtowi, który nasuwa skojarzenia z nerką. Orzechy nerkowca wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. W ostatnich latach odkryto, że mogą powstrzymywać rozwój cukrzycy typu drugiego.

Orzechy nerkowca - przysmak z tropików

Orzechy nerkowca to owoce nanercza (nerkowca) zachodniego. Cechuje je słodki, lekko migdałowy smak i jasno kremowa barwa. Świat poznał je dzięki portugalskim odkrywcom, którzy przywieźli je z Brazylii. Obecnie gatunek ten uprawiany jest przede wszystkim w klimacie tropikalnym, który najbardziej sprzyja jego rozkwitowi. Co ciekawe, orzechy nerkowca mogą różnić się między sobą w zależności od miejsca pochodzenia. Przykładowo, te z Brazylii są większe od innych odmian. Z kolei indyjskie są mniejszych rozmiarów i mniej słodkie.

Orzechy nerkowca są bardzo miękkie, a ich miąższ jest niezwykle delikatny. Przez te właściwości cieszą się dużą popularnością w kuchni. Orzechy mogą być składnikiem licznych dań - m.in. musli, owsianek, deserów, ciast i zapiekanek. Wytwarza się z nich także masło orzechowe. Zdaniem niektórych najlepiej smakują jednak jako przekąska, bez dodatków.

Co ciekawe, owoce nerkowca są dwuczęściowe. Pierwsza część to tzw. jabłka nanerczowe, które są zgrubiałą częścią łodygi. Druga to owoc właściwy, czyli pestkowiec zawierający nasiono (czyli orzech). Jabłko ma ciemnopomarańczową lub żółtą barwę i gruszkowaty kształt. Jest jadalne, zwiera m.in. witaminę C i B2. Z tej części nerkowca wytwarza się dżemy, marmolady, soki i wina.

Orzechy te są niestety dosyć drogie - za 1 kilogram możemy zapłacić nawet 70 zł. To przez to, że zanim owoce trafią do sprzedaży poddawane są intensywnej obróbce. W sklepach otrzymujemy orzechy już wyłuskane, bez twardych skorupek. Pozbawione są też żywicy, która u wielu osób może wywoływać reakcje alergiczne. Jednak wielbiciele smaku orzechów nerkowca powinni stale obserwować ofertę sklepów internetowych - często zdarza się, że owoce sprzedawane są tam w promocyjnych cenach.

 

Orzechy nerkowca - kalorie

Tak jak inne orzechy, owoce nerkowca są bardzo kaloryczne. Jednak na tle innych odmian wypadają pod tym względem całkiem dobrze. 100 gram zawiera 553 kcal. To mniej niż orzechy piniowe i pekan (około 700 kcal), a także orzechy włoskie i laskowe (650 kcal).
Mimo tej kaloryczności nie należy jednak bać się włączenia ich do regularnej diety. Ta zdrowa przekąska nie powinna raczej być tucząca.

Orzechy nerkowca - sprawdź skład i właściwości

Owoce nerkowca, tak jak inne orzechy posiadają bogaty skład i cenne właściwości. Ich spożywanie to nie tylko gwarancja lepszego funkcjonowania organizmu, ale także poprawa samopoczucia. Orzechy nerkowca zawierają dużo białka, a także liczne minerały – m.in. fosfor, magnez, miedź, żelazo, cynk. To także źródło witaminy A, D i E.
Zawierają duże ilości tłuszczu – jednak jest to tłuszcz nienasycony.

Zalety orzechów nerkowca:

  • dzięki zawartości fosforu korzystnie wpływają na pracę serca i nerek;
  • włączone do diety w odpowiednim momencie mogą zapobiec cukrzycy typu drugiego;
  • mogą spożywać je diabetycy, ponieważ posiadają niski indeks glikemiczny (wynosi 15);
  • wpływają na nasz wygląd, gdyż dzięki zawartości cynku, miedzi i magnezu przyczyniają się do poprawy stanu włosów i paznokci;
  • zawarty w nich cynk zapobiega niedotlenieniu oraz odgrywa istotną rolę w czynnościach krwiotwórczych;
  • polecane dla osób znerwicowanych – magnez wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Orzechy nerkowca mogą zapobiec cukrzycy typu drugiego

Orzechy nerkowca były wykorzystywane w medycynie naturalnej od dawnych czasów – na przykład w celu załagodzenia stanów zapalnych. W 2010 roku odkryto ich kolejne dobroczynne działanie. Naukowcy z Kanady i Kamerunu przeprowadzili badania, w których potwierdzono skuteczność tych owoców w profilaktyce cukrzycy typu drugiego.

Cukrzyca typu drugiego jest zaburzeniem glukozy w metabolizmie. Tkanki organizmu stają się mniej wrażliwe na sygnały, które przekazuje insulina, przez co przestają wchłaniać odpowiednie ilości glukozy. Doprowadza to do sytuacji, w której we krwi chorego znajduje się zbyt wysoki poziom tego cukru. Powikłania to m.in. utrata wzroku, choroby serca i nerek.

Badania naukowców z Uniwersytetu w Montrealu oraz Uniwersytetu w Jaunde wykazały, że ekstrakt z orzechów nerkowca może okazać się pomocny w profilaktyce tej choroby. Wyciąg z nasion nerkowca może pobudzić wchłanianie glukozy, gdyż dzięki niemu poprawia się wrażliwość tkanek na insulinę. To ważna informacja dla osób, u których rozpoznano tzw. stan przedcukrzycowy. Dzięki włączeniu tego składnika do diety można nawet zapobiec rozwojowi choroby.

Więcej o: