Orzeszki piniowe - kulinarny skarb z południa Europy

Orzeszki piniowe, czyli jadalne nasiona sosny pinii, są popularnym elementem kuchni śródziemnomorskiej. W tamtych rejonach świata doceniane były już w czasach starożytnych. Cechuje je specyficzny, żywiczny smak oraz liczne właściwości prozdrowotne. W kuchni orzeszki piniowe to składnik różnych dań – m.in. pesto, sałatek, oraz deserów.

Orzeszki piniowe – jadalne nasiona sosny pinii

Orzeszki piniowe to małe, podłużne nasionka wydobywane z szyszek sosny pinii. Mają jasną kremową barwę, największe osiągają do 3 centymetrów długości. Ich specyficzny, żywiczny smak został doceniony na południu Europy już w czasach starożytnych – wtedy to rozpoczęto uprawę tego gatunku drzewa na szerszą skalę.

Obecnie sosna pinia jest charakterystycznym elementem krajobrazu w basenie Morza Śródziemnego. Drzewa tego gatunku zobaczymy przede wszystkim we Włoszech, Hiszpanii, Grecji i na Cyprze. Oprócz dostarczania odżywczych nasion, spełniają także funkcje dekoracyjne.

Orzeszki piniowe należą do szerszej grupy - pinioli, czyli nasion różnego rodzaju sosen. Oprócz południowoeuropejskich, popularnością cieszą się także te pochodzenia rosyjskiego, chińskiego i koreańskiego. Azjatyckie piniole wydobywane są jednak z innych gatunków drzewa – np. sosny koreańskiej i cedru syberyjskiego.

 

Orzeszki piniowe – poznaj skład i właściwości

Na pierwszy rzut oka bardzo niepozorne. Mimo to nasiona sosny pinii cechuje bogaty skład i cenne właściwości prozdrowotne. To przede wszystkim wysokojakościowe tłuszcze, białko, mikroelementy i liczne witaminy. Jaki może mieć wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu włączenie tego składnika do jadłospisu?

  • Zawarty w orzeszkach magnez polepsza funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Potas wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego.
  • Fosfor wzmacnia kości.
  • Witamina E to przeciwutleniacz, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
  • Cynk wzmacnia odporność, a także poprawia stan paznokci i włosów. Co istotne dla mężczyzn, zwiększa produkcję testosteronu.

Orzeszki piniowe i kulinaria

Po pierwszym skosztowaniu orzeszków od razu wiemy, że mamy do czynienia z owocem sosny. To przez ich specyficzny smak i zapach. Dzięki swojej oryginalności, są popularnym elementem wielu potraw, zwłaszcza w kuchni południowoeuropejskiej. Mogą być spożywane w różnych formach. Najlepsze orzeszki piniowe to te prażone, gdyż pod wpływem ciepła uwypukla się ich zapach.

Na pierwszy rzut oka trudno w to uwierzyć, ale orzeszki piniowe są bardzo kaloryczne. 100 gram zawiera około 700 kalorii. Jednak zwykle do potraw dodaje się małe ilości tych nasion, dlatego nie mają one aż tak szkodliwego wpływu na sylwetkę. W przypadku, gdy spożywamy je solo jako przekąskę, musimy pamiętać o rozsądnych ilościach.

Obecnie w sklepach dostaniemy orzeszki piniowe już gotowe do spożycia. Zaleca się przechowywanie ich w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej szybko mogą się zepsuć.

Orzeszki piniowe w kuchni:

  •  jeden z podstawowych składników włoskiego pesto;
  •  dodatek do ciast;
  •  składnik sałatek;
  •  uzupełnienie różnego rodzaju sosów;
  •  dodatek do deserów;
  •  element zapiekanek, w szczególności tych mięsnych;
  •  wytwarza się z nich także olej piniowy i miód.

Orzeszki piniowe – cena. Czy to produkt luksusowy?

Jedną z nielicznych wad artykułu jest jego cena. Orzeszki piniowe z południa Europy są obecnie bardzo drogie. Dlatego w polskich sklepach częściej znajdziemy azjatyckie odmiany pinioli.

We Włoszech ceny sięgają od 80 do 100 euro za kilogram! Można więc powiedzieć, że jest to artykuł luksusowy. Wraz ze wzrostem ceny odnotowano liczne kradzieże nasion. Rozwiną się nawet czarny rynek, na którym można kupić je w niższych cenach. Przez to wielu włoskich sprzedawców zabezpieczyło opakowania orzeszków. Obecnie posiadają dodatkowe elementy ochronne, podobne do tych, jakie ma kawior i alkohole z wyższej półki.

 

Więcej o: