tłuszcz
-
Dieta niskowęglowodanowa - podstawowe zasady, efekty. Czy jest skuteczna w odchudzaniu?
Dieta niskowęglowodanowa polega na ograniczaniu ilości węglowodanów na korzyść produktów bogatych w tłuszcze i białko. Stosowana przez dłuższy czas przynosi większy spadek ciała niż inne diety. Czy jest to dieta korzystna dla zdrowia, co mówią...
-
Olej MCT. Suplement wspomagający odchudzanie i nie tylko. Czy jest bezpieczny dla zdrowia?
Olej MCT to substancja, która znana jest osobom walczącym z nadmiarem kilogramów. Suplement wytwarzany jest ze średniołańcuchowych trójglicerydów, czyli tłuszczu. Jego zaletą jest to, że łatwo się wchłania i zamienia w energię. Czy stosowanie olej...
-
Zdrowy tłuszcz - czy jest coś takiego? W jakich produktach go znajdziesz
Zdrowy tłuszcz to tłuszcz, który jest korzystny dla organizmu. Tłuszcze dostarczają energii, umożliwiają wchłanianie witamin oraz chronią przed chorobami. Aby dieta była zbilansowana, powinniśmy spożywać pokarmy zawierające tłuszcz. W jakich...
-
Orzechy: moc zdrowia i energii. Które najlepsze?
Laskowe, pistacje, makadamia, ziemne, kokosowe... Orzechy uchodzą za zdrowe i pożywne, ale straszą zawartością tłuszczu i kalorii. Jak to w końcu z nimi jest? Wszystkie tak samo dobre?
-
Tłuste posiłki zabijają naszą koncentrację
Kiedy odczuwamy lęk i niepokój, chętniej sięgamy po tłuste posiłki niż po warzywa. Wystarczy tylko jeden wysokotłuszczowy posiłek, aby nasza uwaga i koncentracja wyraźnie się zmniejszyły.
-
Dieta ketogeniczna pomaga w zwalczaniu wirusa grypy - stwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Yale
Gdy zbliża się sezon grypowy, może warto przejść na dietę wysokotłuszczową, aby zapobiegać infekcjom? Nauka dała właśnie odpowiedź na to pytanie. Ekspertymenty potwierdziły, że dieta katogeniczna sprzyja powstawaniu komórek T gamma delta w płucach...
-
Mięso - rodzaje, wartości odżywcze
Mięso jest to określenie odnoszące się do mięśni szkieletowych, tkanek, które do nich przylegają oraz narządów wewnętrznych, uznawanych za właściwe do spożycia. Określenie to używane jest zwykle do fragmentów organizmów ssaków, ptaków, ryb.
-
Dlaczego nie jemy indyczych jaj? Wartości odżywcze, witaminy oraz składniki mineralne jaj indyczych
Jaja indycze, spośród siedmiu zalecanych do spożywania przez człowieka jaj, to najbardziej podobne jaja do tych pospolitych, pochodzących od kury. Charakteryzują się delikatnym smakiem oraz są około 50 proc. większe od jaj kurzych. Doskonale...
-
Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową
Nie proponujemy suplementów ani zieleniny bez smaku. Wśród pogromców tłuszczu znajdziesz też produkty pochodzenia zwierzęcego, przekąski i dodatki. Coś, czym można się najeść i jeszcze schudnąć!
-
Gęsi smalec: jakie ma właściwości? Czy jest zdrowy?
Gęsi smalec należy do tych produktów, które budzą wiele kontrowersji. Z jednej strony - protestują przeciwko niemu dietetycy, z drugiej strony - cenią kucharze. Czy to produkt zdrowy? Niestety, jak każdy tłuszcz zwierzęcy, ma zbyt dużo "złych"...
-
Nie udało się (tym razem). Smutny finał zbiórki medyków Ambulansu z Serca
-
Koniec ery silikonu? Nowa metoda rekonstrukcji piersi wchodzi w fazę badań na ludziach
-
Clexane, Neocate Junior, Berodual - Minister Zdrowia zapowiada, że w lipcu może zabraknąć 215 leków
-
Objawy późnej boreliozy mogą pojawić się nawet po 20 latach od zakażenia przez kleszcza. Jak je rozpoznać?
-
Kurzajki na dłoniach i stopach - skąd się biorą i jak się ich pozbyć
- Dziś sprawdzamy Waszą wiedzę ogólną, ale skupiliśmy się na medycynie. Łatwe? Chyba nie dacie rady
- Częste mycie skraca życie? Lekarze twierdzą, że codziennie należy myć tylko 3 części ciała
- Do lekarza do... Biedronki? W supermarketach mają powstać punkty medyczne
- Spierzchnięte, suche, pękające usta - nie zawsze problem wyłącznie estetyczny. Jak sobie z tym radzić?
- Jak uzyskać wymarzoną sylwetkę?Woda alkaliczna, która wspiera cele treningowe