Na czele produktów, które mogą pomóc w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej, są jajka, przede wszystkim dlatego, że pozostają doskonałym źródłem białka. Oznacza to, że dodają nam energii oraz zapewniają uczucie sytości, a dzięki temu możemy lepiej kontrolować swój apetyt. Pokarmy bogate w białko, w tym jajka, również mają wysoki efekt termiczny, czyli jego trawienie trwa dłużej i organizm spala w ten sposób więcej kalorii.
Najlepiej, jeśli jest grilowany lub gotowany na parze. W jaki sposób wspiera odchudzanie? Ten pozytywny skutek jedzenia łososia wiąże się z obecnością nienasyconych kwasów tłuszczowych w potrawie. To tak zwany zdrowy tłuszcz, kwas omega-3, który - oprócz wielu innych zalet - ma działanie przeciwzapalne. Zarówno kwasy tłuszczowe, jak i białko, którego źródłem jest łosoś, przynoszą też uczucie sytości na dłużej.
Zaletą takich warzyw jak brokuły, kalafior, brukselka, kapusta, jarmuż czy rukola jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym bogate w błonnik. Dzięki dokładaniu takich warzyw do drugiego dania zmniejszymy ogólne spożycie kalorii, zapewniając sobie przy tym uczucie pełności. W efekcie łatwiej nam będzie kontrolować wagę.
Możemy go rozcieńczyć z oliwą czy olejem i użyć do przyprawienia sałaty. Badania dowodzą, że ocet jabłkowy może nieznacznie przyspieszyć utratę wagi. Pity (w stanie rozcieńczonym) przed posiłkiem zwiększa uczucie sytości.
Ich działanie polega, m.in. na podnoszeniu temperatury ciała podczas posiłku, co zwiększa ogólny wydatek kaloryczny. Mowa tutaj o przyprawach zawierających związek o nazwie kapsaicyna. Mają go papryczki chili, takie jak jalapeño, cayenne i habanero. Kapsaicyna podobno też hamuje apetyt. Można też sięgać po takie przyprawy jak imbir, kminek, kurkuma, kolendra, chili w proszku i cynamon.
Wysoka zawartość białka i niska kaloryczność powodują, że ten mleczny napój jest idealny dla osób odchudzających się i pragnących kontrolować apetyt.
Uważa się, że dzięki obecności związku o nazwie galusan epigallokatechiny (organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, polifenol, pochodna katechiny) zielona herbata może przyspieszyć metabolizm i poprawiać spalanie tłuszczu. Ponadto dwie do trzech filiżanek dziennie może przynieść sporo korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszyć ryzyka chorób serca i cukrzycy typu II.