Zgodnie z powszechnie przyjęta definicją żywność wysokokaloryczna to taka, która zawiera dużą ilość kalorii w stosunku do wielkości porcji. Spośród trzech głównych źródeł kalorii (tłuszcz, białko i węglowodany) tłuszcze zawierają najwięcej kalorii na gram, co sprawia, że produkty wysokotłuszczowe są produktami o dużej kaloryczności. Za największego dostarczyciela pustych kalorii natomiast uważa się słodkie napoje gazowane oraz produkty wysokoprzetworzone i typu fast food. Na drugim miejscu mamy produkty dosładzane, słodycze, ciasta, słodkie przekąski. Przy czym warto też pamiętać, że niektóre wysokokaloryczne produkty spożywcze są nam potrzebne, zawierają bowiem całą masę składników odżywczych. Przykładem choćby awokado, znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z jednej strony, a bomba kaloryczna z drugiej. Istnieje zatem podział na wysokokaloryczne produkty korzystne dla nas i wysokokaloryczne produkty, które mają niewiele wartości odżywczych.
- Najlepszym sposobem na utratę wagi jest wybranie zrównoważonej, zdrowej diety, a nie wykluczanie określonych pokarmów. Jednak świadomość, które produkty spożywcze są szczególnie kaloryczne, może pomóc w planowaniu diety - piszą eksperci w serwisie MedicalNewsToday.
To powiedziawszy, zajrzyjmy jednak do lodówki i zastanówmy się, co może zrujnować naszą dietę i znacznie utrudnić osiągnięcie celu, jakim jest redukcja wagi. Oto lista najbardziej kalorycznych produktów, które najlepiej omijać: