kwasy omega
-
Liczysz do 12 i chudniesz? O co chodzi w diecie Judith Wills
Moda na przerywane posty nie wyrzuciła tej diety do lamusa. Nie ma bowiem jednego, niezawodnego przepisu na odchudzanie. Dieta opracowana przez brytyjską specjalistkę żywienia spodoba się tym, którzy nie zamierzają się głodzić, nie muszą zrzucić...
-
Panga - właściwości. Co warto wiedzieć o tej rybie?
Panuje powszechne przekonanie, że niezależnie od tego jaką rybę jemy, nasz organizm dostaje wszystko to, co najlepsze. Bezcenne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy. Niestety ta reguła nie zawsze się sprawdza. Najlepszym tego dowodem jest panga.
-
Omega-3 pochodzenia roślinnego poprawia zdrowie, zmniejsza ryzyko chorób serca
Włącz do swojej diety orzechy włoskie, siemię lniane i oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy czy sojowy - obniżysz ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Wystarczy łyżka oleju dziennie, aby wspierać zdrowie serca.
-
Tran: naturalny sposób na wzmocnienie odporności
Tran wspomaga odporność organizmu i jest naturalnym sposobem na zachowanie dobrej kondycji zdrowotnej. Zawarte w nim kwasy omega 3 i 6 pozytywnie wpływają na układy: nerwowy, krążenia oraz odpornościowy. Tran spożywany regularnie doda sił w walce ...
-
Zdrowy tłuszcz - czy jest coś takiego? W jakich produktach go znajdziesz
Zdrowy tłuszcz to tłuszcz, który jest korzystny dla organizmu. Tłuszcze dostarczają energii, umożliwiają wchłanianie witamin oraz chronią przed chorobami. Aby dieta była zbilansowana, powinniśmy spożywać pokarmy zawierające tłuszcz. W jakich...
-
Ryby - nie tylko dla zdrowego serca i nie tylko na święta. Dlaczego warto jeść ryby
To, że ryby są bardzo zdrowe, każdy wie. Mimo to ciągle stanowią mniejszość wśród produktów obecnych w naszej codziennej diecie. Dlaczego tak konkretnie warto po nie sięgnąć? Jak wybrać w sklepie świeżą rybę? Na co zwracać uwagę przy zakupie...
-
Olej arachidowy - jakie są jego wartości odżywcze i kiedy warto po niego sięgnąć?
Olej arachidowy, jak nietrudno się domyślić, pozyskiwany jest orzechów arachidowych. Dużą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej oraz hinduskiej. Mimo że nie jest żadną nowością, to od kilku lat cieszy się sporym zainteresowaniem, nie tylko...
-
Smoczy owoc (pitaja): właściwości zdrowotne. Jak obierać pitaję?
Smoczy owoc, inaczej pitaja lub truskawkowa gruszka, to owoc tropikalny o nieocenionych właściwościach zdrowotnych. Kojarzymy go z krajami azjatyckimi, choć kaktusy, na których rosną owoce, rosną również w Ameryce Południowej i stamtąd właśnie...
-
Siedem powodów, żeby stosować olej rzepakowy
Olej rzepakowy nieprzypadkowo jest nazywany "złotem północy". Coraz bardziej doceniany w kuchni, wykorzystywany w pielęgnacji, skutecznie rywalizuje z oliwą. Warto poznać jego główne zalety.
MATERIAŁ PROMOCYJNY -
Proteoglikany - czym są, jakie mają zastosowanie?
Proteoglikany to wielocząsteczkowe kompleksy składające się z białek oraz glikozoaminoglikanów. Wchodzą w skład substancji międzykomórkowej, występują między innymi w strukturze skóry. Z czego są zbudowane takie cząstki i jak się je wykorzystuje?
-
Gorzka czekolada a cukrzyca. Jakie słodycze można jeść przy cukrzycy?
-
Co zjeść na kolację przed badaniem krzywej cukrowej? Wyeliminuj te produkty
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak obniżyć cukier? Pospiesz się i zbierz listki tej rośliny, zanim zakwitnie
-
Kawa a ryzyko cukrzycy typu II - dobre wiadomości
- Leczenie zębów to duży wydatek. "Wolę wyrwać bolącego zęba"
- Wiosna i ból żołądka, wzdęcia, zgaga? To mogą być wrzody
- Kawa i ciasteczka, czyli kuratoryjna kontrola szkoły, w której rządzi przemoc
- Jak wygląda test obciążenia glukozą? Jak przygotować się do badania?
- Jesteś mądrzejszy od szóstoklasisty? Udowodnij to w quizie o anatomii człowieka!