Co jeść, żeby mieć energię? Te produkty pobudzą twój organizm

Pokarmy, które szybko dodadzą nam energii to, mówiąc najprościej, produkty zawierające cukier i inne proste węglowodany. Ale taki "zastrzyk energetyczny" nie daje siły na dłużej. Lepiej sięgnąć po inne źródła energii. Co zatem jeść, żeby mieć energię przez cały dzień?

Jakie rodzaje jedzenia dostarczą energii na dłużej?

Zwykle kawa czy herbata pomagają nam rano się dobudzić i nabrać ochoty do działania. Jednak zastrzyk energii, którego źródłem jest filiżanka kawy, nie wystarczyłby na długo, gdyby nie śniadanie czy lunch, a potem obiad i tak dalej. Każdy pokarm jest dla organizmu źródłem energii, ale jest oczywiste, że różne produkty mają różną wartość energetyczną.

Najwięcej energii dają ciału węglowodany. Przy czym musimy pamiętać, że rafinowane węglowodany, czyli cukier i biały chleb dla przykładu, szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, a to oznacza, że "dają kopa", który jednak zaraz mija i zmienia się w zmęczenie. Węglowodany złożone natomiast, takie jakie znajdziemy w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych, będą trawione znacznie dłużej, czyli staną się bardziej zrównoważonym źródłem energii.

Ważnym źródłem zrównoważonej energii dla organizmu są tak zwane zdrowe tłuszcze, czyli tłuszcze zawierające przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6. (Przypomnijmy: kwasy tłuszczowe omega-3 to takie, w których ostatnie wiązanie podwójne między atomami węgla znajduje się przy trzecim atomie węgla licząc od końca, natomiast w przypadku kwasów tłuszczowych omega-6 ostatnie podwójne wiązanie jest umiejscowione przy szóstym od końca atomie węgla).

Sytość i energię na dłużej zapewnia nam jednak przede wszystkim białko. Jest najdłużej trawione, a zatem mamy z niego najwięcej pożytku, jeśli chodzi o stały dopływ energii. Wiadomo, że spożycie dobrze wyważonego, zbilansowanego śniadania, w którym znajdują się i produkty białkowe, i węglowodany złożone i trochę tłuszczu, daje siłę na pierwszą połowę dnia. Białko występuje w mięsie, rybach, drobiu, nabiale, fasoli i innych roślinach strączkowych i orzechach oraz nasionach. Co zatem jeść, aby mieć energię? Oto, co radzą dietetycy z serwisu eatthis.com.

Produkty, który zapewnią nam energię na dłużej

Polecane przez dietetyków z portalu EatThisNotThat, zrównoważone źródła energii dla organizmu to:

  • jogurt grecki
  • łosoś
  • tuńczyk
  • buraki czerwone
  • komosa ryżowa
  • banany
  • orzechy
  • jajka
  • jagody
  • awokado
  • owies

- Aby zapewnić sobie wysoki poziom energii stosuj zbilansowaną dietę, zawierającą różnorodne nierafinowane węglowodany, białka i tłuszcze, ze szczególnym naciskiem na warzywa, produkty pełnoziarniste oraz zdrowe oleje. (...) Ogranicz rafinowany cukier i białą skrobię do okazjonalnych przekąsek. Chociaż możesz uzyskać w ten sposób pewien zastrzyk energii, uczucie to szybko zanika i sprawia, że potem czujemy się wyczerpani i mamy ochotę na jeszcze więcej słodyczy - przestrzegają eksperci w serwisie edukacyjnym Harvard University (USA).

Zobacz wideo Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Źródła: eatthis.com, health.harvard.edu

Więcej o: