kwasy omega 3
-
Witamina D i kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych
Uzupełnianie codziennej diety o witaminę D i olej rybny (czyli kwasy tłuszczowe omega-3) w dużym stopniu zapobiega chorobom autoimmunologicznym w starszym wieku. Naukowcy po raz pierwszy znaleźli mocne dowody.
-
Zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać przewlekły ból
Nadmiar wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie może zaostrzać ból zapalny lub neuropatyczny, powiązany z takimi chorobami jak cukrzyca czy otyłość. Można temu przeciwdziałać, zmieniając proporcje składników na talerzu. Więcej kwas...
-
Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?
Oto zdrowotny przegląd najpopularniejszych dań, które pojawiają się na polskich stołach w czasie świąt. To nie tylko kalorie spieszące, aby odłożyć się w biodrach. To żywieniowa mądrość zaklęta w tradycji. Weźmy pod lupę ich wartość odżywczą....
-
Jak styl życia może chronić przed chorobami serca
Jak uniknąć choroby wieńcowej? Amerykańcy naukowcy dają odpowiedź: należy dbać o niski poziom cholesterolu LDL, niskie ciśnienie krwi, niski poziom glukozy, mieć prawidłową masę ciała, nie palić papierosów oraz być aktywnym fizycznie. I mają...
-
Łosoś: wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść ryby?
Łosoś, smaczna i tłusta ryba morska, bardzo popularna w naszym kraju, należy do cennych źródeł kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Wartości odżywcze łososia zależą od gatunku i miejsca, w którym żyje. Najwięcej...
-
Halibut - morski olbrzym
Wszystkie ryby morskie są bardzo tłuste, a przy tym bogate w kwasy omega-3, tak korzystne dla naszego zdrowia. W tej grupie znajduje się jeden z największych gatunków - halibut.
-
Kwasy omega-3 i omega-6 są zdrowe, ale tylko we właściwych proporcjach, czyli o potędze równowagi
Tłuszcze omega stały się popularne przede wszystkim dzięki modzie na kuchnię śródziemnomorską. Miały być orężem przeciw nasyconym tłuszczom zwierzęcym. Teraz okazuje się, że mogą być szkodliwe, a zasad dotyczących ich stosowania w diecie stale...
-
Nasiona chia - z czym to się je?
Szałwia hiszpańska to niewielka roślina - sięga maksymalnie 1 metra - rośnie w Meksyku i południowo-zachodniej część Stanów Zjednoczonych. Mimo że, Unia Europejska zezwoliła na wykorzystanie nasion szałwi np. do wyrobu chleba, nadal pozostaje w...
-
Tuńczyk dla zdrowia
Bogaty w witaminy, a przede wszystkim w białko, na dobre zagościł na polskich stołach. Najzdrowszy jest w postaci surowej (np. w sushi).