Witamina D i kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych

Uzupełnianie codziennej diety o witaminę D i olej rybny (czyli kwasy tłuszczowe omega-3) w dużym stopniu zapobiega chorobom autoimmunologicznym w starszym wieku. Naukowcy po raz pierwszy znaleźli mocne dowody.

Więcej na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl

Choroby autoimmunologiczne, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów, polimialgia reumatyczna, autoimmunologiczne choroby tarczycy i łuszczyca, są trzecią najczęstszą przyczyną zachorowalności w uprzemysłowionym świecie i śmiertelności w starszym wieku oraz jedną z głównych przyczyn śmiertelności wśród kobiet. Niestety, nie mamy zbyt wielu skutecznych metod leczenia tych schorzeń, dlatego tak ważna jest profilaktyka. Od pewnego czasu naukowcy podejrzewali, że witamina D oraz kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych, teraz zdobyli potwierdzenie w dużych badaniach klinicznych.

W Brigham and Women's Hospital (szpital uniwersytecki w Harvard Medical School i największy szpital w Longwood Medical Area w Bostonie w stanie Massachusetts) przeprowadzano randomizowane kontrolowane badanie oceniające wpływ witaminy D oraz kwasów tłuszczowych omega-3 na częstość występowania chorób autoimmunologicznych. Eksperyment pod nazwą VITAL trwał ponad pięć lat i miał na celu m.in. sprawdzenie, czy codzienne suplementowanie witaminy D i omega-3 pochodzenia morskiego zmniejsza zachorowalność na raka, choroby serca i mózgu u wcześniej zdrowych osób. Obserwacjom poddano ponad 25 tysięcy osób w wieku 50 lat i więcej. Wyniki opublikowało czasopismo "BMJ". Badanie potwierdziło korzyści płynące z codziennego przyjmowania witaminy D oraz kwasów omega-3 w zapobieganiu chorobom autoimmunologicznym.

- Przyjmowanie przez pięć lat witaminy D w połączeniu z kwasami tłuszczowymi omega-3 lub bez, zmniejszyło wskaźnik chorób autoimmunologicznych o 22 proc., podczas gdy suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 z lub bez witaminy D zmniejszyła go o 15 proc. (nieistotne statystycznie) - napisali autorzy pracy we wnioskach z badania. Bazą do porównań była grupa osób przyjmujących placebo.

Bardzo wyraźnie pozytywne skutki suplementowania tych dwóch składników widać było już po dwóch latach. Główna autorka badania, lekarz reumatolog Karen Costenbader, powiedziała:

Teraz, gdy moi pacjenci, koledzy lub przyjaciele pytają mnie, jakie witaminy lub suplementy poleciłabym im przyjmować, aby zmniejszyć ryzyko chorób autoimmunologicznych, mam nowe zalecenia oparte na dowodach. Kobietom w wieku 55 lat i starszym oraz mężczyznom w wieku 50 lat i starszym sugeruję witaminę D (2000 IU dziennie) i morskie kwasy tłuszczowe omega-3 (olej rybny) po 1000 mg dziennie.

Autorzy badania podkreślają, że jest to właściwie pierwszy bezpośredni dowód na to, że codzienna suplementacja witaminą D z olejem rybnym, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych. Lecz badanie miało też swoje ograniczenia. Po pierwsze, brali w nim udział wyłącznie ludzie starsi, dlatego nie można wyników przenosić automatyczne na młodsze osoby. Ponadto sprawdzano działanie tylko jednego rodzaju każdego suplementu i jedną dawkę dziennie. Dlatego naukowcy apelują o kolejne i szersze badania.

Zobacz wideo Witamina D: prawie jak hormon. Czy trzeba ją suplementować jesienią i zimą?

Źródła: BMJ, MedicalXpress.com,

Więcej o: