witamina a
-
Marchewka - samo zdrowie? Niewskazana przy bardzo częstej chorobie Polaków
Marchewka to dietetyczny skarb, przyjaciółka pięknej skóry, sojuszniczka kierowców, niezastąpiona w profilaktyce nowotworowej. A jednak dla wielu osób to także bohaterka dziecięcych koszmarów z przedszkola i z domowych obiadków. Okazuje się, że mo...
-
Spierzchnięte, suche, pękające usta - nie zawsze problem wyłącznie estetyczny. Jak sobie z tym radzić?
Usta są delikatne, skłonne do podrażnień i wysuszania, ponieważ skóra na ustach jest bardzo delikatna i cienka. Na wargach nie ma gruczołów łojowych, które zapewniłyby lipidową warstwę ochronną. Stąd usta często wysuszają się, łuszczą i pękają. Ja...
-
Witaminy dla kobiet: po jakie witaminy sięgać dla wzmocnienia organizmu i pięknego wyglądu?
Witaminy dla kobiet okazują się cenną pomocą, gdy w organizmie pojawiają się niedobory. Dowiedz się, po jakie witaminy sięgać, by wzmacniać odporność i dbać o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
-
Witamina D i kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych
Uzupełnianie codziennej diety o witaminę D i olej rybny (czyli kwasy tłuszczowe omega-3) w dużym stopniu zapobiega chorobom autoimmunologicznym w starszym wieku. Naukowcy po raz pierwszy znaleźli mocne dowody.
-
Witaminy dla seniora. Jakie witaminy powinny suplementować osoby w starszym wieku?
Witaminy dla seniora to zestaw substancji, które korzystnie wpływają na pracę i równowagę organizmu. Większość z nich możemy pozyskać stosując zdrową dietę, jednak w przypadku stwierdzonych niedoborów konieczne bywa sięgnięcie po odpowiednie...
-
Dieta dla oczu. Co jeść, by jak najdłużej cieszyć się dobrym wzrokiem
Kłopoty ze wzrokiem bywają skutkiem niedoborów składników odżywczych, głównie witamin i minerałów. Nakarm oczy, jak trzeba, a nie będą szybko się męczyć, wzmocnisz ostrość widzenia. Zwykle nie trzeba rewolucji, by dostrzec zmiany na lepsze.
-
Witamina A - skąd się bierze, jak wpływa na nasz organizm
Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, naturalnie występującą w wielu popularnych produktach spożywczych. Jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, układu odpornościowego. Bierze udział w procesie wrostu i różnicowania...
-
Nadmierna regulacja upraw modyfikowanych genetycznie skazuje na głód i choroby miliony dzieci
Blokowanie przez nadgorliwe rządy i gąszcz przepisów prac nad Złotym Ryżem - zmodyfikowaną genetycznie odmianą rośliny zawierającą prowitaminę A - kosztowało już życie 10 milionów ludzi.
-
Roszponka - jakie ma właściwości, jak ją jeść?
Roszponka, a tak naprawdę kozłek sałatka, to roślina o drobnych liściach, która może być stosowana w taki sposób jak różne rodzaje sałat. Ma ona wiele właściwości odżywczych, dlatego warto, aby stała się częstym dodatkiem do różnych świeżych sałat...
-
Tamarynd - właściwości, zastosowanie, jak jeść?
Tamarynd jest owocem drzewa rosnącego w Indiach, który jest stosowany przede wszystkim jako przyprawa. Nadaje on potrawom specyficzny smak, a dodatkowo jest źródłem ważnych minerałów i witamin jak np. błonnik, żelazo, witamina B. Jakie zastosowani...
-
Napar z siemienia lnianego - jak go przygotować i na co pomoże? Poznaj jego właściwości
-
Ma oczyścić organizm i dać szybki efekt. Na czym polega dieta kefirowa
-
Polacy segregują odpady, jednak wciąż nie wszyscy. Szczególnie problem z tym obowiązkiem mają młodzi. [RAPORT] MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Sok z buraków korzystny dla jelit. Potwierdzają to pilotażowe badania
-
Napar z pokrzywy - na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania. Jak go przygotować?