prowitamina a

Więcej o:

prowitamina a

  • Witamina A - skąd się bierze, jak wpływa na nasz organizm

    Witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, prowitamina A natomiast obecna jest w roślinach, a więc m.in. w owocach i warzywach. Najpopularniejszą prowitaminą A jest beta-karoten. Witamina A - dwa rodzaje witaminy Witamina A to ogólna nazwa związków z grupy retinoidów rozpuszczalnych

  • "Złoty banan" na ratunek. Owoc GMO szansą dla setek tysięcy niedożywionych

    Technologicznego w Queensland. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Po co nam innowacyjne banany? Nowe banany zostały zaprojektowane tak, by miały więcej prowitaminy A niż ich standardowa odmiana. Australijscy badacze donoszą, że "złote banany" zawierają aż 4 razy więcej witaminy. Mają pomóc ludziom z afrykańskich

  • Czym różni się czerwona papryka od zielonej? Nie tylko kolorem

    posmak i potrafi spowodować niestrawność. Szybszy cykl produkcji sprawia, że to zielona odmiana jest najtańsza. Poza barwą i ceną, różne rodzaje papryki różnią się proporcjami substancji odżywczych i witamin. Zielona obfituje w kwas foliowy i prowitaminę A (czyli beta-karoten), choć to czerwona zawiera

  • Te produkty rujnują twoją wątrobę. Lepiej z nich zrezygnuj

    tabletkach, które łykamy, są duże dawki witaminy A, może to stanowić problem dla wątroby - przestrzegają eksperci. Lepiej jest pozyskiwać tę witaminę ze źródeł naturalnych, takich jak świeże warzywa i owoce. Witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, prowitaminę A natomiast pozyskujemy

  • Zioła dla włosów - naturalne metody na zdrowe i piękne włosy

    1. Pokrzywa: jest jednym z częściej stosowanych ziół. Jej liście są pełne cennych składników, takich jak prowitamina A, witamina C, witaminy z grupy B, witamina K, flawonoidy, chlorofil, kwasy organiczne, garbniki, żelazo, wapń, siarka, potas, jod, sód oraz fosfo r. Prozdrowotne działanie wykazują

  • Sharon - co to jest, jak smakuje, jakie ma właściwości?

    cholesterolu: wykazano, że regularne spożywanie owocu kaki wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu, nadtlenków lipidowych oraz trójglicerydów. Wpływa ochronnie na wzrok: dzięki wysokiej zawartości karotenoidów (przede wszystkim prowitaminy A, która występuje w barwniku znajdującym się w siatkówce oka) owoc