- Wszystkie produkty będące źródłem witamin C, E, A i beta-karotenu jak najmniej narażaj na działanie wysokiej temperatury. Warzywa i owoce jadaj świeże, a jeśli musisz poddać je działaniu wysokiej temperatury, niech trwa to jak najkrócej. Na przykład ziemniaki zalewaj niewielką ilością wrzątku (tak by ledwie zakrywał warzywa) i staraj się ich nie rozgotowywać. Dzięki temu nie stracą tak wiele witaminy C, której są bogatym źródłem. Jeśli tylko możesz, gotuj warzywa na parze lub używaj garnków, w których gotuje się niemal bez dodatku wody. Jeśli już gotujesz jarzyny w wodzie, nie wylewaj wywaru - jest pełen soli mineralnych. Zrób z niego zupę lub pij jako bulion na rozgrzewkę.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie (szczególnie C i wit. z grupy B) chroń przed wypłukaniem. Warzywa najpierw myj, potem dopiero obieraj i rozdrabniaj, a następnie od razu przyrządzaj i podawaj do jedzenia.
- Nie kupuj zafoliowanych obranych już warzyw - kilkanaście godzin lub nawet kilka dni były wystawione na działanie światła bez ochrony, jaką daje skórka, utraciły więc wiele witamin i minerałów .
- Jeśli musisz dłużej przechować żywność, wybierz zamrażanie - metodę, która pociąga za sobą najmniejsze straty witamin. Mrożonki trzymaj w temperaturze nie wyższej niż -18°C i nie dłużej niż trzy miesiące. Mrożonek warzywnych nie rozmrażaj, tylko od razu wrzucaj na wrzątek.
- Produkty żywnościowe, które wymagają przechowania w lodówce lub zamrażarce, pakuj w szczelne pojemniki lub owijaj folią do żywności. Trzymaj w lodówce wszystko to, co na powietrzu szybko wysycha.
- Puszki i produkty suszone trzymaj w miejscu chłodnym i suchym.
- Mleka w szklanych naczyniach nie wystawiaj na działanie światła, ponieważ zabija ono witaminy z grupy B, D i E.
- Kasze i nasiona roślin strączkowych bogate w witaminy z grupy B przechowuj w nieprzezroczystych pojemnikach, w ciemnej szafce.
- Kupuj tyle warzyw i owoców, ile zjesz w ciągu kilku dni.
Pamiętaj, że im dalej od lata, tym mniej witamin znajduje się w warzywach i owocach przechowywanych w chłodniach czy piwnicach. Jesienne ziemniaki czy jabłka są dużo bardziej wartościowe niż te późnozimowe czy wczesnowiosenne. Zimą i na przedwiośniu warto więc zażywać preparaty zawierające zestaw witamin i minerałów .
Żywność funkcjonalna, jako lekarstwo
Liczysz do 12 i chudniesz? Dieta Omega