mrożonki
-
Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?
Wierzysz, że mrożenie warzyw i owoców powoduje nieodwracalną utratę składników odżywczych? Odpowiednio przygotowane i przechowywane produkty to wciąż skarbnica zdrowia
-
O tym wiedzą dobre gospodynie
W zależności od tego, jaki produkt wybierzemy i jak go przyrządzimy, zachowuje on mniej lub więcej walorów smakowych i odżywczych. Warto o tym pamiętać, robiąc zakupy i gotując.
-
Witaminy pod ochroną
To, co cenne, bywa kruche i nietrwałe. Tak jest również z witaminami i minerałami. Nieprawidłowo przechowując i przygotowując żywność, sprawiamy, że traci ona swe walory odżywcze. Przestrzegaj ważnych zasad, które pozwolą tego uniknąć.
-
Sposób na uratowanie witamin
Sezon na mrożonki to przede wszystkim zima i wczesna wiosna. Zeszłoroczne warzywa i owoce są już wtedy mało wartościowe, a nowych jeszcze nie ma; brakuje też wielu dodatków do potraw
-
Pożytek z witamin
Pierwszym sygnałem o braku witamin jest szara i przesuszona cera. Szlachetnych substancji warto poszukać w owocach i warzywach. Czerpane z natury sprawią wiele dobrego. I nieważne jak je przyrządzamy, byle nie tracić ich cennych właściwości.