Pektyny to mieszanki węglowodanów. Najczęściej i najwięcej jest ich w roślinach, zwłaszcza w ścianach komórkowych. Dzięki właściwościom wiążącym bardzo często wykorzystywane są do produkcji dżemów oraz powideł. Ale nie tylko, z niezwykłych właściwości pektyn korzysta również medycyna.
Pektyny są węglowodanami , które obok śluzów roślinnych, hemiceluloz obojętnych, polisacharydów algowych i gum roślinnych zalicza się do rozpuszczalnych w wodzie elementów błonnika . Ich wspólną cechą jest zdolność tworzenia żeli w kwaśnym środowisku. Dzięki tym właściwościom są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dodawane są m.in. do ketchupu, majonezu czy produktów niskotłuszczowych jako środek wiążący.
Obok właściwości żelujących pektyny mają zdolność "wyłapywania" cząsteczek cholesterolu , redukując tym samym poziom "złego" cholesterolu. Badania dowodzą, że dostarczenie organizmowi 15 g tych węglowodanów dziennie obniża stężenie groźnego dla serca związku aż o 30 proc. Tym samym są bardzo skuteczne przy leczeniu chorób układu krążenia, chorób układu sercowo - naczyniowego.
Pektyny są również wykorzystywane w leczeniu otyłości. Wypełniają żołądek, co zwiększa poczucie sytości. Regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Usuwają ich nadmiar, chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych oraz ułatwiają i przyspieszają trawienie tłuszczów. Dodatkowo, dzięki zdolności wiązania jonów, oczyszczają organizm. Za ich sprawą pozbywa się on metali ciężkich tj. ołowiu oraz kobaltu.
Usprawniają pracę jelit. Pomagają usuwać zalegające w nich resztki pokarmu, a tym samym zapobiegają powstawaniu zaparć. Tworzą w przewodzie pokarmowym warstwę ochronną, czyli korzystną mikroflorę bakteryjną. Usuwają szkodliwe produkty przemiany materii oraz zalegające toksyny. Wspomagają produkcję białych krwinek (przeciwciał), a tym samym wzmacniają odporność i zapobiegają infekcji wirusowej oraz bakteryjnej.
Największym źródłem cennych dla organizmu człowieka pektyn są przede wszystkim warzywa i owoce. W ten rodzaj węglowodanów bogate są m.in.
- jabłka (ok. 1-1,5 proc.)
- marchew (ok. 1,7-2,92 proc.)
- morele (ok. 1 proc.)
- banany (ok. 0,59-1,28 proc.)
- brzoskwinie (ok. 0,71-1,32 proc.)
- dynia (ok. 0,1-9,4 proc.)
- fasola (ok. 0,27-1,11proc.)
- cytryny (ok. 2,80-2,99 proc.) - skórki owoców cytrusowych (ok. 30 proc)
W przemyśle spożywczym stosuje się sztuczne pektyny, które kryją się pod oznaczeniem "E 44".