Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Nadkwasota żołądka to dość nieprzyjemne schorzenie układu pokarmowego . Niewłaściwe połączenia żywieniowe w tym duża ilość tłuszczów zwierzęcych, słodyczy (głównie czekolady), cytrusy oraz ostre przyprawy wpływają na zwiększanie wydzielania kwasu solnego i pepsyn (skład kwasu żołądkowego). Gdy jest ich za dużo błona śluzowa, która ochrania żołądek przed ich szkodliwym działaniem nie jest wstanie wytworzyć tyle substancji ochronnej by zniwelować działanie kwasu żołądkowego. Nadkwasota dotyka również osoby z tendencją do przejadania się.
Kłopoty z żołądkiem mogą być spowodowane nadużywaniem alkoholu (dotyczy to głównie piwa i wina) oraz kawy. Kolejnym czynnikiem, który zwiększa wydzielanie kwasu jest nikotyna. Jednak największym winowajcą jest dieta, a dokładniej złe połączenia produktów spożywczych (np. owoce cytrusowe i produkty zbożowe). Więcej o tym, co wolno ze sobą łączyć, a czego nie czytaj tutaj .
Nie bez znaczenia są emocje (przede wszystkim stres ) oraz sygnały wysyłane przez ośrodki układu nerwowego. Każdy z tych czynników ma bardzo duży wpływ na wydzielanie enzymów trawiennych. Nadkwasota może być również spowodowana przyjmowaniem niektórych leków - steroidy, niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz produkty uzupełniające niedobór potasu czy magnezu.
Cierpiący na nadkwaśność najczęściej uskarżają się na:
- zgagę
- wymioty
- nudności
- ból brzucha
Długotrwała i powracająca nadkwasota to dolegliwość, która bardzo często towarzyszy osobom z chorobą wrzodową lub zapaleniem żołądka.
Rozpoznanie nadkwasoty żołądka opiera się o występujące objawy oraz wywiad z pacjentem. Leczenie polega na stosowaniu specjalnie opracowanej diety. Jej podstawą powinny być przede wszystkim warzywa (marchew, pomidor bez skóry, dynia) i owoce (banany, morele , brzoskwinie). Pacjent powinien unikać spożywania mięsa (smażone lepiej zastąpić duszonym), tłustych potraw oraz jedzenia serwowanego w fast foodach. Dodatkowo zaleca się rezygnację lub przynajmniej ograniczenie picia alkoholu oraz kawy (zwłaszcza na czczo).
Dieta chorego powinna zawierać m.in. pieczywo pszenne, sucharki, drobne kasze, makarony, ryż oraz puree ziemniaczane. Jadłospis warto uzupełnić o ryby , chude mleko , jogurt oraz twarożek.