beta-karoten
-
Warzywa po które kobiety powinny sięgać częściej
Wybierajmy żółte, pomarańczowe, czerwone, z pełnym likoprenu pomidorem na czele. A także warzywa zielonolistne, zwłaszcza te ciemnozielone.
-
Marchewka: jakie ma właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka to źródło wielu innych witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Najkorzystniejsza dla zdrowia jest surowa marchewka, dobrze jest jeść ją z niewielkim dodatkiem np. oliwy, ze względu na to, że zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach....
-
Jarzębina: bogactwo witaminy C. Czy wiesz jak wykorzystać właściwości zdrowotne jarzębiny?
Jarzębina na surowo jest trująca, natomiast po przemrożeniu lub zblanszowaniu w gorącej wodzie służy do produkcji pysznych konfitur, dżemów, soków czy też nalewek. Zawiera mnóstwo witaminy C, beta-karoten, pektyny i garbniki. Służy układowi...
-
Witamina A - skąd się bierze, jak wpływa na nasz organizm
Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, naturalnie występującą w wielu popularnych produktach spożywczych. Jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, układu odpornościowego. Bierze udział w procesie wrostu i różnicowania...
-
Soliród - właściwości, zastosowanie
Soliród to roślina występująca na zasolonych plażach, moczarach oraz w lasach namorzynowych (lasy strefy międzyzwrotnikowej). Wyglądem przypomina ona skrzyp, a w smaku jest nieco słona i ma trawiasty aromat. Jest ceniona ze względu na walory smako...
-
Roszponka - jakie ma właściwości, jak ją jeść?
Roszponka, a tak naprawdę kozłek sałatka, to roślina o drobnych liściach, która może być stosowana w taki sposób jak różne rodzaje sałat. Ma ona wiele właściwości odżywczych, dlatego warto, aby stała się częstym dodatkiem do różnych świeżych sałat...
-
Marchewka: właściwości odżywcze. Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka jest u nas jednym z najpopularniejszych warzyw w kuchni. Podobno zjadamy jej prawie tyle samo co ziemniaków. Jeśli tak, to robimy wielką przysługę naszym organizmom, gwarantujemy sobie zdrowe oczy i dobry wygląd skóry. Najcenniejszy w...
-
Świeżo wyciskany sok z pomarańczy najzdrowszy? Nie. Lepszy jest taki, który został zamrożony i rozmrożony
Naukowcy z Uniwersytetu w Sewilli (Hiszpania) odkryli ciekawą zależność. Sok pomarańczowy, który został zamrożony, a później rozmrożony przed wypiciem jest lepszy dla zdrowia niż taki świeżo wyciskany czy pasteryzowany. Dlaczego?
-
Witamina A - przyjaciółka oczu, skóry i urody
Witamina A latem może ochronić skórę przed poparzeniami i przebarwieniami. Niczym dobra kosmetyczka pielęgnuje urodę - chroni przed przetłuszczaniem i starzeniem się skóry. A to tylko namiastka jej zasług. Gdzie szukać witaminy A, w jakiej formie ...
-
Prowitamina A (beta-karoten) - dla zdrowia i urody. Działanie i źródła beta-karotenu
Prowitamina A (beta-karoten) przekształca się w naszym organizmie w witaminę A, jednak nawet ta, która nie ulegnie przetworzeniu, ma właściwości zdrowotne. Prowitamina A ma dobry wpływ zarówno na nasze wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny.
-
Zielone koktajne i ich zalety
-
Pestki tego owocu są trujące. Nigdy ich nie połykaj
-
10 wskazówek przy diecie dla osób cierpiących na Zespół Jelita Drażliwego (IBS). Sprawdź, czego powinieneś unikać przy tym schorzeniuMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. Ten napój ci w tym pomoże
-
Obniża poziom cukru we krwi. Powinien ją spożywać każdy diabetyk
- Jak schudnąć w miesiąc? Wskazówki
- Tego warzywa nie jedz na czczo. Zwłaszcza, jeśli masz problemy żołądkowe
- W szkole byłeś kiepski z biologii? Sprawdź, czy w tym quizie pójdzie ci lepiej
- Jedzenie truskawek wywołuje pasożyty w mózgu? Tylko tych niemytych
- Chorą wątrobę wyczytasz z twarzy. Nie ignoruj symptomów, idź do lekarza