beta-karoten

Więcej o:

beta-karoten

  • Witamina A - skąd się bierze, jak wpływa na nasz organizm

    prowitamina A, obecna w owocach, warzywach, czyli jest pochodzenia roślinnego. Najpopularniejszym rodzajem prowitaminy A w żywności i w suplementach diety jest beta-karoten . Inne karotenoidy (prowitamina A) to alfa-karoten i beta-kryptoksantyna. Organizm potrafi przekształcić te barwniki roślinne w witaminę

  • Szpinak: właściwości lecznicze

    wydalać tłuszcz, co skutkuje zmniejszeniem poziomu złego cholesterolu we krwi. Błonnik pokarmowy jest również nieodłącznym składnikiem diety u osób będących na diecie odchudzającej. 3. Nowotwory - zawartość luteiny , beta-karotenu oraz witaminy C sprawia, że szpinak wykazuje właściwości

  • Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

    chorób układu krążenia (np. choroby wieńcowej serca) i nowotworów. Takie właśnie proporcje tłuszczów wielonienasyconych znajdziemy w oleju rzepakowym. Dla wzroku, serca i urody Jest on ponadto jednym z olejów najbogatszych w prowitaminę A, czyli beta

  • Arbuz - niby tylko woda, a działa jak Viagra

    (ma go więcej niż pomidor), beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które spowalniają procesy starzenia oraz chronią przed niektórymi nowotworami (przede wszystkim sutka, prostaty i płuc).Dodatkowo zapobiegają utlenianiu się cholesterolu, dzięki czemu ciśnienie w żyłach i tętnicach nie

  • Marchewka: właściwości odżywcze. Dlaczego warto jeść marchewkę?

    beta-karoten wzmacnia układ immunologiczny zwalcza wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się komórek stymuluje produkcję kolagenu, a więc polepsza wygląd skóry, paznokci i włosów wspomaga opalanie się, a picie soku z marchewki poprawia kolor skóry 100 g marchewki to tylko 35 kcal, jest

  • Jarmuż - właściwości zdrowotne. Dla kogo jarmuż nie jest wskazany

    promieni UV oraz wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. W walce z wolnymi rodnikami pomogą również inne substancje, które znajdziemy w jarmużu, a zwłaszcza witamina E (zwana "witaminą młodości") oraz prowitamina witaminy A - beta-karoten. Przydadzą się szczególnie naszej

  • Sałata: właściwości, rodzaje. Wartości odżywcze sałaty

    także tzw. izotiocyjanianów, czyli związków, które w naturalny sposób wspierają oczyszczanie organizmu. Zdaniem badaczy dzięki obecności beta-karotenu regularne spożywanie rukwi wodnej spowalnia proces starzenia się skóry i zmniejsza "głębokość" zmarszczek o blisko 40 proc. Jej właściwości