roszponka

Więcej o:

roszponka

  • Roszponka - jakie ma właściwości, jak ją jeść?

    Roszponka jest nazywana również rapotynką, roszpunką, raszpanką oraz raszpanką. Roślina nie należy do rodziny sałat, ale zazwyczaj jest uznawana właśnie jako jedna z sałat. Pierwsze wzmianki na jej temat pojawiły się już pod koniec XVI wieku w zielniku botanika Johna Gerarda. W Polsce roślina

  • Sałata: właściwości, rodzaje. Wartości odżywcze sałaty

    B2 0,089 mg (1,2 - 1,4 mg) niacyna 0,22 mg (ok. 16 mg) witamina C 13 mg (100 mg - 200 mg) Roszponka - bogactwo kwasu foliowego Charakteryzuje się przede wszystkim lekko orzechowym smakiem (odpowiadają za niego olejki eteryczne występujące w warzywie). Jej liście są małe i delikatne. Mimo że znana

  • Dieta dr Ewy Dąbrowskiej - zasady, wady i zalety

    , rzodkiew, chrzan,  dyniowate: ogórki, kabaczek, cukinia, dynia,  kapustne: różnego typu kapusty (biała, czerwona, pekińska, chińska, rzymska itd.), jarmuż, kalafior, brokuł, kalarepa, rukola),  liściaste: szpinak, różnego rodzaju sałaty, roszponka, natka pietruszki, nać selera, pokrzywa, botwinka

  • Produkty niskokaloryczne: co jest jest, jak je przyrządzać

    masy ciała i lepsze samopoczucie. Do najmniej kalorycznych warzyw zaliczyć można (wartość energetyczna w 100 gramach): pomidor malinowy, 19 kcal, ogórek, 16 kcal, bakłażan, 22 kcal, cukinia, 16 kcal, rzodkiewka, 14 kcal, brokuły, 30 kcal, kalafior, 20 kcal, kapusta biała, 25 kcal, roszponka, 21 kcal