Marchewka: jakie ma właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka to źródło wielu innych witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Najkorzystniejsza dla zdrowia jest surowa marchewka, dobrze jest jeść ją z niewielkim dodatkiem np. oliwy, ze względu na to, że zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jest lekkostrawna i zawiera naprawdę mało kalorii. Jedzmy marchewki lub pijmy soki marchewkowe, to samo zdrowie.

Marchewka jest u nas jednym z najpopularniejszych warzyw w kuchni. Podobno zjadamy jej prawie tyle samo co ziemniaków. Jeśli tak, to robimy wielką przysługę naszym organizmom, gwarantujemy sobie zdrowe oczy i dobry wygląd skóry. 

Marchewka - witaminy i minerały

Najcenniejszy w marchwi jest beta-karoten, prowitamina witaminy A bardzo ważna dla zdrowych oczu i skóry. Surowa marchewka zawiera:

  • węglowodany (glukozę, fruktozę, sacharozę, skrobię i błonnik)
  • białko
  • karoteny (witamina A oraz beta-karoten, czyli prowitamina witaminy A)
  • witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP
  • sole mineralne: wapń, magnez, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan, jod i fosfor
  • olejek eteryczny

Marchewka to bogactwo beta-karotenu, który jest prowitaminą witaminy A, co oznacza, że pod wpływem czynników enzymatycznych jest w organizmie przekształcany w witaminę. Ważne jest też to, że nie można go przedawkować. Jest przetwarzany przez organizm tylko w takich ilościach, w jakich jest mu to potrzebne. Beta-karoten przekształcony w witaminę A, jest niezbędny dla narządu wzroku, szczególnie istotny przy rozróżnianiu barw i odcieni po zmierzchu. Brak witaminy A w organizmie skutkuje tzw. kurzą ślepotą, czyli zaburzeniami widzenia o zmierzchu. Ponadto beta-karoten jest naturalnym antyoksydantem, wspiera system immunologiczny, spowalnia procesy starzenia się komórek.

Marchewka dzięki witaminie A, zapobiega osiadaniu cholesterolu LDL w naczyniach krwionośnych. W przeciwdziałaniu miażdżycy spory udział mają także pozostałe witaminy, znajdujące się w marchewce, w tym witamina C, witamina B6, kwas foliowy oraz witamina K.

Marchewka, dzięki witaminom A, C, E i mikroelementom, takim jak miedź i cynk, ma zdolność  zwalczania wolnych rodników, a więc zmniejsza stres oksydacyjny, spowalnia procesy starzenia się oraz działa przeciwzapalnie. Marchewka ma też dobroczynny wpływ na układ nerwowy.

Nie od dzisiaj wiadomo też, że marchewka, a dokładnie beta-karoten i pozostałe witaminy, poprawiają wygląd skóry i jej koloryt. Witamina A chroni naszą skórę przez szkodliwym działaniem promieni UV, naprawia uszkodzenia naskórka, pobudza produkcję kolagenu. Witamina C z kolei wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zmniejsza tzw. pajączki na skórze, przeciwdziała powstawaniu żylaków.

Marchewka jest pomocna w przypadku zaburzeń w pracy układu pokarmowego. Jest łagodna dla żołądka, mogą ją jeść maleńkie dzieci. To także dobre danie w przypadku kłopotów z wątrobą. Polecana jest szczególnie osobom starszym.

Niewielka porcja marchewki, zaledwie 10 dag, wystarcza, aby dostarczyć organizmowi całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. To także bogactwo innych witamin czy minerałów. Marchewka to samo zdrowie. Jedzmy więc marchewki.

Marchewka - ile ma kalorii

Marchewka to warzywo niskokaloryczne, więc spokojnie mogą po nią sięgać osoby na diecie odchudzającej. Dzięki temu, że 100 g surowej marchewki to 27 kcal, natomiast aż 3,6 g błonnika zdecydowanie sprzyja utracie kilogramów. 

Najmniej kalorii mają marchewki młode, zawierające więcej wody i mniej cukrów. W większości przypadków nie są to jednak marchewki "mini" czy "baby" sprzedawane w paczkach jako gotowe przekąski. Bardzo często są to stare marchwi, pocięte i wypolerowane w taki sposób, by przypominały małe okazy. 

100 g surowej marchewki zawiera:

  • 27 kcal;
  • węglowodany – 8,7 g;
  • białko – 1,0 g;
  • tłuszcze – 0,2 g;
  • błonnik pokarmowy – 3,6 g.

Marchewka - właściwości prozdrowotne

Regularne spożywanie marchewki chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny pojawia się, gdy ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy) oraz wolnych rodników (utleniaczy) ulegnie zachwianiu. Zarówno wolne rodniki, jak i antyoksydanty znajdują się w organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Powinny jednak występować w odpowiednich ilościach. Jeśli równowaga pomiędzy nimi zostanie zaburzona, tworzy się stan niebezpieczny dla organizmu, jest przyczyną wielu chorób, m.in. nowotworów. Marchewka ma wiele właściwości prozdrowotnych, jak: 

  • marchewka wspiera pracę naszych oczu, szczególnie o zmierzchu
  • zapobiega chorobom oczu w starszym wieku
  • chroni przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi
  • błonnik, znajdujący się w marchewce, usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu
  • reguluje trawienie, leczy niestrawność i zaparcia
  • ma dobry wpływ na zdrowie wątroby
  • marchewka zawiera dość dużo żelaza, chroni więc przed anemią
  • beta-karoten wzmacnia układ immunologiczny
  • zwalcza wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się komórek
  • stymuluje produkcję kolagenu, a więc polepsza wygląd skóry, paznokci i włosów
  • wspomaga opalanie się, a picie soku z marchewki poprawia kolor skóry
  • indeks glikemiczny niegotowanej marchewki wynosi 30, dlatego surowa marchew jest dobra dla cukrzyków
  • nać marchewki ma właściwości antyseptyczne i pomaga przy obrzękach.
Zobacz wideo Nosisz soczewki? Marchewka powinna być twoim ulubionym warzywem

Marchewka - jak przyrządzać, by zachować jej zalety

Marchew to warzywo, które doskonale nadaje się  do gotowania, duszenia, smażenia, zapiekania. Oczywiście najzdrowsza i najbogatsza w cenne składniki jest surowa marchewka. Zaleca się więc przyrządzanie surówek z marchwi (np. z dodatkiem np. jabłka, lub chrzanu), zjadanie surowej marchewki z rozmaitymi dipami, dodawanie jej do koktajli warzywno-owocowych. Warto sięgać również po sok świeżo wyciskany z marchwi.

Marchewka - warzywo czy owoc?

Marchewka (łac. Daucus carota L.) to naprawdę niezwykłe warzywo, pełne wartościowych składników odżywczych. Jest rośliną dwuletnią, rośnie powszechnie w Europie, Azji, w północnej Afryce. Jako roślina uprawna jest znana na całym świecie. Podobno przybyła z terenów Chin, gdzie uprawiano ją już 5 tysięcy lat temu. Co ciekawe, marchewka nie była wtedy wcale pomarańczowa, lecz biała. I nie służyła w kuchni, lecz była rośliną leczniczą. Kolor pomarańczowy marchewka zawdzięcza Holendrom, którzy w XVIII wielu wyhodowali nową odmianę warzywa. Dzisiaj mamy marchewki w najróżniejszych kolorach: oprócz pomarańczowych jest także żółtawa, czerwona, fioletowa, czarna.

W dodatku nie wszędzie jest warzywem. W Portugalii marchewka oficjalnie jest owocem. Ponieważ Portugalczycy produkują z marchewki dżemy, a dżemy, według przepisów Unii Europejskiej, mogą być robione wyłącznie z owoców, aby więc dżem Portugalczyków mógł być dżemem, trzeba było nazwać marchewkę owocem. Tyle historii marchewki. Przejdźmy teraz do jej walorów odżywczych

Więcej o: