Zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać przewlekły ból

Nadmiar wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie może zaostrzać ból zapalny lub neuropatyczny, powiązany z takimi chorobami jak cukrzyca czy otyłość. Można temu przeciwdziałać, zmieniając proporcje składników na talerzu. Więcej kwasów omega-3 i redukcja dań zawierających sporo omega-6. A więc, dla przykładu, więcej ryb, a mniej przekąsek, ciast czy tłustych wędlin.

Naukowcy z Uniwersytetu Teksańskiego w San Antonio opublikowali wyniki swoich pięcioletnich badań nad powiązaniami pomiędzy dietą a przewlekłym bólem.

- Przewlekły ból jest główną przyczyną niepełnosprawności na świecie. Chociaż często zaleca się zmniejszenie ilości zjadanego tłuszczu w przypadku cukrzycy, zaburzeń autoimmunologicznych i chorób sercowo-naczyniowych, to jednak rola lipidów i kwasów tłuszczowych w diecie w stanach bólowych jest stosunkowo mało rozpoznana - piszą naukowcy.

Badacze dowodzą, że typowa zachodnia dieta pełna wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 zwiększa ból, zarówno zapalny, wywołany urazem, zabiegiem chirurgicznym, zapaleniem stawów, jak i ból neuropatyczny (ból typu przewlekłego, pojawiający się w wyniku uszkodzenia lub choroby układu nerwowego).

Szkodliwy nadmiar omega-6 w diecie

Kwasy tłuszczowe omega-6 znajdziemy głównie w żywności pochodzenia roślinnego i uznaje się je ogólnie za korzystne dla zdrowia. Ale zachodnie diety charakteryzują się nadmiarem tłuszczów omega-6. Znajdziemy je w chipsach kukurydzianych, przekąskach, potrawach typu fast food, ciastach, tłustych wędlinach, a więc w produktach, które zwykle wiąże się z nadwagą i pojawiającymi się w rezultacie chorobami metabolicznymi.

Podczas badań u laboratoryjnych myszy, którym podawano żywność wzbogaconą o kwasy omega-6, obserwowano nadwrażliwość na ból oraz uszkodzenia nerwów obwodowych przypominające neuropatię obwodową. W zwojach korzeni nerwów w okolicy kręgosłupa lędźwiowego zaczął gromadzić się kwas linolowy i arachidonowy, zapoczątkowując szereg niekorzystnych zmian, które w efekcie wzmagały odczucia bólowe.

Dieta, która łagodzi ból

Dobra wiadomość jest jednak taka, że poprzez odpowiednią dietę można złagodzić przewlekły ból, a nawet niemal go wyeliminować.

W trakcie badań zauważyliśmy, że zastosowanie takiej diety, która zawiera mniej kwasów omega-6, natomiast większą ilość kwasów omega-3, znacznie zmniejszało dolegliwości bólowe

- donoszą autorzy badania. Odkryli też, że u pacjentów z bólem neuropatycznym poziomy kwasów tłuszczowych omega-6 w skórze były silnie skorelowane z nasileniem bólu.

Naukowcy mają nadzieję, że ich badania pomogą w opracowaniu terapii łagodzących ból neuropatyczny, czy zapalny. Może to być także przyczynek do wynalezienia nowego typu leków przeciwbólowych.

- Nasze odkrycie może pomóc w leczeniu pacjentów z przewlekłym bólem poprzez zwykłą zmianę diety lub opracowanie leków blokujących uwalnianie niektórych kwasów tłuszczowych w organizmie - czytamy w artykule.

Artykuł ukazał się na łamach czasopisma "Nature Metabolizm".

Zobacz wideo Stymulacja mózgu w walce z przewlekłym bólem i chorobą Parkinsona: zobacz fragment operacji

Źródła: MedicalXpress.com, Nature Metabolism

Więcej o: