Naukowcy z Uniwersytetu Teksańskiego w San Antonio opublikowali wyniki swoich pięcioletnich badań nad powiązaniami pomiędzy dietą a przewlekłym bólem.
- Przewlekły ból jest główną przyczyną niepełnosprawności na świecie. Chociaż często zaleca się zmniejszenie ilości zjadanego tłuszczu w przypadku cukrzycy, zaburzeń autoimmunologicznych i chorób sercowo-naczyniowych, to jednak rola lipidów i kwasów tłuszczowych w diecie w stanach bólowych jest stosunkowo mało rozpoznana - piszą naukowcy.
Badacze dowodzą, że typowa zachodnia dieta pełna wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 zwiększa ból, zarówno zapalny, wywołany urazem, zabiegiem chirurgicznym, zapaleniem stawów, jak i ból neuropatyczny (ból typu przewlekłego, pojawiający się w wyniku uszkodzenia lub choroby układu nerwowego).
Kwasy tłuszczowe omega-6 znajdziemy głównie w żywności pochodzenia roślinnego i uznaje się je ogólnie za korzystne dla zdrowia. Ale zachodnie diety charakteryzują się nadmiarem tłuszczów omega-6. Znajdziemy je w chipsach kukurydzianych, przekąskach, potrawach typu fast food, ciastach, tłustych wędlinach, a więc w produktach, które zwykle wiąże się z nadwagą i pojawiającymi się w rezultacie chorobami metabolicznymi.
Podczas badań u laboratoryjnych myszy, którym podawano żywność wzbogaconą o kwasy omega-6, obserwowano nadwrażliwość na ból oraz uszkodzenia nerwów obwodowych przypominające neuropatię obwodową. W zwojach korzeni nerwów w okolicy kręgosłupa lędźwiowego zaczął gromadzić się kwas linolowy i arachidonowy, zapoczątkowując szereg niekorzystnych zmian, które w efekcie wzmagały odczucia bólowe.
Dobra wiadomość jest jednak taka, że poprzez odpowiednią dietę można złagodzić przewlekły ból, a nawet niemal go wyeliminować.
W trakcie badań zauważyliśmy, że zastosowanie takiej diety, która zawiera mniej kwasów omega-6, natomiast większą ilość kwasów omega-3, znacznie zmniejszało dolegliwości bólowe
- donoszą autorzy badania. Odkryli też, że u pacjentów z bólem neuropatycznym poziomy kwasów tłuszczowych omega-6 w skórze były silnie skorelowane z nasileniem bólu.
Naukowcy mają nadzieję, że ich badania pomogą w opracowaniu terapii łagodzących ból neuropatyczny, czy zapalny. Może to być także przyczynek do wynalezienia nowego typu leków przeciwbólowych.
- Nasze odkrycie może pomóc w leczeniu pacjentów z przewlekłym bólem poprzez zwykłą zmianę diety lub opracowanie leków blokujących uwalnianie niektórych kwasów tłuszczowych w organizmie - czytamy w artykule.
Artykuł ukazał się na łamach czasopisma "Nature Metabolizm".
Źródła: MedicalXpress.com, Nature Metabolism