Halibut - morski olbrzym

Wszystkie ryby morskie są bardzo tłuste, a przy tym bogate w kwasy omega-3, tak korzystne dla naszego zdrowia. W tej grupie znajduje się jeden z największych gatunków - halibut.

Rozmiarem z halibutem może konkurować jedynie tuńczyk. Ta należąca do grupy flądrowatych ryba może mieć nawet 3 metry długości i ważyć ponad 200 kg. Zamieszkuje północną część Atlantyku, Oceanu Spokojnego, arktyczne okolice Kanady oraz Grenlandii. W Europie spotyka się go w wodach Morza Północnego, Białego oraz niekiedy w Bałtyku. Wyróżnia się trzy rodzaje halibuta - czarnego, niebieskiego i białego. Różnice miedzy nimi odpowiadają miejscu ich występowania, które decyduje o kolorze i ubarwieniu halibuta . W Polsce można kupić zarówno świeżego jak i wędzonego halibuta .

Zobacz wideo

Halibut bogaty w kwasy omega-3

Mimo że kulbak (potoczna nazwa halibuta) jest bardzo tłusty to ma prawie o połowę mniej kalorii niż tradycyjny schabowy. Halibut jest przede wszystkim bogatym źródłem białka i witaminy A(29 ?g/100g, zapotrzebowanie na nią to 800 ?g), niezbędnej do właściwej pracy oczu. Dodatkowo zalicza się do tych ryb, które maja najwięcej kwasów omega-3(na 100 gramów ryby przypada 0,62g kwasu; dzienna dawka to 1g), a ten zapobiega m.in. chorobom serca i układu krążenia oraz poprawia pamięć. Kwasy omega-6 obniżają poziom "złego" cholesterolu, przyspieszają gojenie się ran. Zawiera najwięcej tych składników, które korzystnie wpływają na rozwój mózgu (halibut zawiera go ok. 0,67g/100g; dzienne zapotrzebowanie to 5g).

Zawarty w halibucie tłuszcz ma właściwości przeciwbólowe. Łagodzi sztywność i ból stawów, który towarzyszy problemom reumatycznym. Wapń, fosfor oraz witamina D (halibut zawiera jej 4,5 ?g/100g, dzienna dawka to od 5-8mgc) zawarte w rybim mięsie wspomagają budowę kości i zębów. Uczestniczą w procesie wzrostu i regeneracji komórek i produkcję estrogenów. Halibut obok zawartości miedzi (działa przeciwbakteryjnie), żelaza (wspomaga pracę mózgu) czy witamin z grypy B (odpowiadają za stan i zdrowy wygląd skóry oraz zapobiegają anemii, halibut dostarcza ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B), jak wszystkie ryby morskie zawiera duże ilości jodu. Niedobór tego cennego pierwiastka zwłaszcza u dzieci może prowadzić do kłopotów z nauką, spowolnić ich wzrost i rozwój. U dorosłych upośledza funkcje rozrodcze, a tym samym utrzymanie ciąży. Zbyt niskie stężenie jodu w organizmie może wywołać niewydolność tarczycy, a nawet zahamowanie funkcjonowania niektórych narządów i procesów zachodzących w organizmie. Jego dzienne zapotrzebowanie, czyli 160mg dostarczy ok. 30dkg halibuta. Halibut zawiera również bardzo cenny cynk (w 100g halibut zwiera 0,4mg cynku, dzienna dawka to ok. 15mg) i selen (przypada go 55 ?g/100g; dzienne zapotrzebowanie to ok. 60-70 ?g). Cynk uczestniczy w procesie produkcji hormonów odpowiedzialnych za właściwy rytm serca, ciśnienie krwi oraz reguluje stężenie kwasowo - zasadowe w organizmie. Natomiast selen wzmacnia odporność.

Jak wybrać świeżą rybę?

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na zapach. Świeża ryba nie pachnie rybą, tylko solą lub wodą morską. Skóra nie powinna się odkształcać, a wszelkie przebarwienia czy nietypowy kolor powinny wzbudzić wątpliwości. Oczy ryby nie powinny być zapadnięte, ani mętne. Warto zwracać uwagę również na skrzela. Jeśli nie są czerwone, tylko białe lub sine możemy mieć pewność, że ryba nie jest świeża.

Więcej o: