omega-6

Więcej o:

omega-6

  • Kwasy tłuszczowe omega-6 - rola, znaczenie i źródła

    Kwasy tłuszczowe omega-6 - charakterystyka Nazwa kwasów tłuszczowych omega-6 wywodzi się z budowy chemicznej tych związków, w których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla (analogicznie jest w wypadku kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-9). W literaturze

  • Kwasy omega-3 - rybie bogactwo. Po co nam omega-3 i gdzie ich szukać?

    (NNKT) - organizm nie potrafi produkować ich samodzielnie, dlatego muszą być mu dostarczane w pożywieniu. Do NNKT należą także kwasy omega-6: linolowy (LA), ?-linolenowy (GLA) oraz arachidonowy (AA). Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Kwasy omega-3: po co? Jakie są właściwości kwasów omega-3? Po pierwsze

  • Licz do 12 i chudnij, czyli dieta Omega Judith Wills

    (wszystko na ten temat). Judith Wills poszła w tłuszczowych rozważaniach zdecydowanie dalej. Oczywiście, ta dieta, podobnie jak np. śródziemnomorska, podkreśla rolę dobrych tłuszczów. Zarazem jednak je także różnicuje. Nie wszystko złoto, co omega! Co za dużo, też niezdrowo. Czytaj także: Omega 3, omega 6: najważniejsze

  • Witamina D i kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych

    i śmiertelności w starszym wieku oraz jedną z głównych przyczyn śmiertelności wśród kobiet. Niestety, nie mamy zbyt wielu skutecznych metod leczenia tych schorzeń, dlatego tak ważna jest profilaktyka. Od pewnego czasu naukowcy podejrzewali, że witamina D oraz kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób

  • Dieta omega 3

    . groch, fasolę, orzechy. 6. Unikaj nasyconych kwasów tłuszczowych - jeśli jesz mięso, kupuj jak najchudsze, np. pierś indyka bez skóry. 7. Kupuj produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. 8. Unikaj olejów o wysokim stężeniu kwasów omega 6 - np. oleju kukurydzianego, słonecznikowego, sojowego. 9

  • Zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać przewlekły ból

    cukrzycy, zaburzeń autoimmunologicznych i chorób sercowo-naczyniowych, to jednak rola lipidów i kwasów tłuszczowych w diecie w stanach bólowych jest stosunkowo mało rozpoznana - piszą naukowcy. Badacze dowodzą, że typowa zachodnia dieta pełna wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 zwiększa ból