omega 3

Więcej o:

omega 3

  • Kwasy omega-3 - rybie bogactwo. Po co nam omega-3 i gdzie ich szukać?

    Kwasy omega-3: co to jest? Omega-3 (?-3) to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych, do której należą kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). ALA, EPA i DHA zaliczają się do kwasów egzogennych, czyli tak zwanych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych

  • Witamina D i kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych

    i śmiertelności w starszym wieku oraz jedną z głównych przyczyn śmiertelności wśród kobiet. Niestety, nie mamy zbyt wielu skutecznych metod leczenia tych schorzeń, dlatego tak ważna jest profilaktyka. Od pewnego czasu naukowcy podejrzewali, że witamina D oraz kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób

  • Dieta omega 3

    i minerałów, antyoksydantów, błonnika i salicylatów. Te ostatnie poprawiają odporność i zwalczają przeziębienia; są np. w owocach jagodowych i suszonych, w herbacie. Dieta omega 3 zakłąada, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Należy wybierać te z pierwszego tłoczenia na zimno, najlepsza jest oliwa i olej

  • Olej rydzowy - zapomniany skarb pełen omega-3 i witaminy E

    kwasów wielonienasyconych z grupy omega-3. Przypomina tym samym olej lniany, który pod tym względem jest rekordzistą (więcej na ten temat: Olej lniany - złoto wśród olejów). Kwasy te zwykle nie występują w roślinach, tylko w tłustych rybach morskich, jak łosoś czy tuńczyk, a także pozyskiwanych

  • Olej rydzowy - zapomniany skarb pełen omega-3 i witaminy E

    kwasów wielonienasyconych z grupy omega-3. Przypomina tym samym olej lniany, który pod tym względem jest rekordzistą (więcej na ten temat: Olej lniany - złoto wśród olejów). Kwasy te zwykle nie występują w roślinach, tylko w tłustych rybach morskich, jak łosoś czy tuńczyk, a także pozyskiwanych