kwasy tłuszczowe

Więcej o:

kwasy tłuszczowe

  • Kwasy tłuszczowe omega-6 - rola, znaczenie i źródła

    Kwasy tłuszczowe omega-6 - charakterystyka Nazwa kwasów tłuszczowych omega-6 wywodzi się z budowy chemicznej tych związków, w których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla (analogicznie jest w wypadku kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-9). W literaturze

  • Kwasy tłuszczowe nasycone - źródła i znaczenie dla zdrowia

    Charakterystyka kwasów tłuszczowych nasyconych Wszystkie kwasy tłuszczowe są cząsteczkami połączonymi w łańcuchy o różnej długości. W skład kwasów tłuszczowych wchodzi węgiel, wodór oraz tlen. Kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe, średniołańcuchowe oraz długołańcuchowe różnią się od

  • Olej kokosowy - nietypowy tłuszcz dla sportowców i chorych na Alzheimera

    rafinowanego), który zachowuje więcej cennych właściwości, a także kokosowy aromat. Dobre tłuszcze nasycone? Spośród olejów roślinnych, tłuszcz kokosowy wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych (około 90%), a niewielką kwasów jedno- i wielonienasyconych. W wielu badaniach

  • Gęś (gęsina) - pyszna i zdrowa. Jak ją przyrządzić? [WSKAZÓWKI]

    i fosforu. Dlaczego warto jeść gęsinę? Zawarte w gęsinie nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3 i kwasy omega-6) są bardzo istotne dla zachowania zdrowia. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a także wspierają funkcjonowanie mózgu. Kolejnym cennym składnikiem jest niacyna (znana także jako witamina

  • Witamina D i kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych

    oraz kwasów tłuszczowych omega-3 na częstość występowania chorób autoimmunologicznych. Eksperyment pod nazwą VITAL trwał ponad pięć lat i miał na celu m.in. sprawdzenie, czy codzienne suplementowanie witaminy D i omega-3 pochodzenia morskiego zmniejsza zachorowalność na raka, choroby serca i mózgu u wcześniej