kwasy tłuszczowe

Więcej o:

kwasy tłuszczowe

  • Kwasy tłuszczowe omega-6 - rola, znaczenie i źródła

    Kwasy tłuszczowe omega-6 - charakterystyka Nazwa kwasów tłuszczowych omega-6 wywodzi się z budowy chemicznej tych związków, w których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla (analogicznie jest w wypadku kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-9). W literaturze

  • Kwasy tłuszczowe nasycone - źródła i znaczenie dla zdrowia

    Charakterystyka kwasów tłuszczowych nasyconych Wszystkie kwasy tłuszczowe są cząsteczkami połączonymi w łańcuchy o różnej długości. W skład kwasów tłuszczowych wchodzi węgiel, wodór oraz tlen. Kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe, średniołańcuchowe oraz długołańcuchowe różnią się od siebie

  • Zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać przewlekły ból

    cukrzycy, zaburzeń autoimmunologicznych i chorób sercowo-naczyniowych, to jednak rola lipidów i kwasów tłuszczowych w diecie w stanach bólowych jest stosunkowo mało rozpoznana - piszą naukowcy. Badacze dowodzą, że typowa zachodnia dieta pełna wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 zwiększa ból

  • Dieta śródziemnomorska: zasady, zalety i wady

    śródziemnomorska opiera się na świeżych warzywach (a nie na żywności przetworzonej). Oliwa z oliwek nie należy też do najtańszych tłuszczów. Najlepiej, aby ta używana do sałatek była z pierwszego tłoczenia, czyli zachowała maksimum prozdrowotnych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych . A warzywa i owoce

  • Witaminy i minerały, których potrzebuje nasza skóra

    Zdrowe tłuszcze Jeśli chodzi o tłuszcze to najkorzystniejsze dla nas są potrawy zawierające jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6). A te obecne są w odpowiednich proporcjach przede wszystkim w tłustych rybach (np. łosoś) oraz warzywach i owocach, takich jak dla