kwasy tłuszczowe
-
Jak szybko obniżyć poziom "złego" cholesterolu? Produkty, które ci w tym pomogą
Czy da się szybko obniżyć cholersterol? Niestety, nie jest to zadanie na tydzień lecz na dłuższy czas. Warto zacząć od pewnych zmian w diecie oraz zadbać o ruch fizyczny i obniżenie wagi.
-
Co oznacza skrót NNKT? Gdzie występują i jakie mają znaczenie dla organizmu?
Skrót NNKT oznacza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zgodnie z nazwą są podstawą do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na ich obecności najbardziej korzystają układ krwionośny, serce i mózg. W jakich produktach można znaleźć ich...
-
Czy chudy nabiał jest dobry dla serca? Dieta Szwedów pokazuje, że niekoniecznie
Wydaje się, że jedząc wysokotłuszczowe produkty mleczne, nie zaszkodzimy zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. Takie wnioski płyną z badań, przeprowadzonych w Szwecji. A jest to kraj o jednym z najwyższych wskaźników spożycia nabiału na świecie.
-
Zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać przewlekły ból
Nadmiar wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie może zaostrzać ból zapalny lub neuropatyczny, powiązany z takimi chorobami jak cukrzyca czy otyłość. Można temu przeciwdziałać, zmieniając proporcje składników na talerzu. Więcej kwas...
-
Olej z awokado: jakie ma właściwości. Jak stosować olej z awokado
Olej z awokado jest niemal tak samo zdrowy i pyszny, jak oliwa z oliwek. Ma mnóstwo korzystnych dla nas kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i witamin. Olej z awokado wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także do produkcji kosmetyków oraz do...
-
Olej ryżowy: jakie ma właściwości, jak stosować olej ryżowy
Olej ryżowy wytwarza się z otrąb ryżowych. Bardzo popularny w takich krajach jak dla przykładu Japonia, Indie, Nepal, Malezja. To na nim smaży się potrawy przygotowywane w woku. Olej ryżowy poddany procesowi rafinacji nabiera żółtawego koloru.
-
Lipidy - czym są, jakie pełnią funkcje?
Lipidy, czyli tłuszcze, to szeroka grupa związków organicznych, które złożone są z glicerolu oraz kwasu tłuszczowego. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z czego złożone są lipidy? Jakie rozróżniamy rodzaje lipidów i jakie pełn...
-
Rodzaje mięsa - czy należy jeść mięso?
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje mięsa - białe i czerwone. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera również żelazo, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie każdy rodzaj mięsa należy jeść równie często. Jakie...
-
Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić
Twoje odchudzanie za każdym razem kończy się tak samo - totalną porażką? Zacznij troszczyć się o siebie, zamiast karać, że nie jesteś taki "jak powinieneś".
-
Kulinarne hity lata: jak wpływają na nasze zdrowie? Ile kalorii ma urlopowy grzech?
Gofry, lodowe desery, frytki zjedzone w biegu: bez tego na wakacjach się nie da żyć. Co w tych pysznościach siedzi? Ile trzeba ruchu, żeby to spalić? Sporo!
-
Napar z imbiru - właściwości i zastosowanie. Czy imbir zalewa się wrzątkiem?
-
Znajduje się w wielu produktach, ale GIS go zakazał. Jest rakotwórczy
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Liść i owoc morwy białej: właściwości i zastosowanie. Na co pomaga morwa biała?
-
Ile kalorii spalamy robiąc 10 tysięcy kroków dziennie?
- Jaka jest przyczyna zgrzytania zębami? Jak leczyć bruksizm?
- Co jeść na śniadanie przy SIBO i czy można pić rano kawę? Te zasady warto znać
- Jak ograniczyć jedzenie słodyczy? Te triki pozwolą wytrwać w postanowieniu
- Jak wyleczyć duszący kaszel i męczący ból gardła? Przygotuj napar z siemienia lnianego
- Jak prawidłowo mierzyć ciśnienie krwi? Na której ręce wykonać to badanie?