kwasy tłuszczowe
-
Co oznacza skrót NNKT? Gdzie występują i jakie mają znaczenie dla organizmu?
Skrót NNKT oznacza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zgodnie z nazwą są podstawą do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na ich obecności najbardziej korzystają układ krwionośny, serce i mózg. W jakich produktach można znaleźć ich...
-
Czy chudy nabiał jest dobry dla serca? Dieta Szwedów pokazuje, że niekoniecznie
Wydaje się, że jedząc wysokotłuszczowe produkty mleczne, nie zaszkodzimy zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. Takie wnioski płyną z badań, przeprowadzonych w Szwecji. A jest to kraj o jednym z najwyższych wskaźników spożycia nabiału na świecie.
-
Zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać przewlekły ból
Nadmiar wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie może zaostrzać ból zapalny lub neuropatyczny, powiązany z takimi chorobami jak cukrzyca czy otyłość. Można temu przeciwdziałać, zmieniając proporcje składników na talerzu. Więcej kwas...
-
Olej z awokado: jakie ma właściwości. Jak stosować olej z awokado
Olej z awokado jest niemal tak samo zdrowy i pyszny, jak oliwa z oliwek. Ma mnóstwo korzystnych dla nas kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i witamin. Olej z awokado wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także do produkcji kosmetyków oraz do...
-
Olej ryżowy: jakie ma właściwości, jak stosować olej ryżowy
Olej ryżowy wytwarza się z otrąb ryżowych. Bardzo popularny w takich krajach jak dla przykładu Japonia, Indie, Nepal, Malezja. To na nim smaży się potrawy przygotowywane w woku. Olej ryżowy poddany procesowi rafinacji nabiera żółtawego koloru.
-
Lipidy - czym są, jakie pełnią funkcje?
Lipidy, czyli tłuszcze, to szeroka grupa związków organicznych, które złożone są z glicerolu oraz kwasu tłuszczowego. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z czego złożone są lipidy? Jakie rozróżniamy rodzaje lipidów i jakie pełn...
-
Rodzaje mięsa - czy należy jeść mięso?
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje mięsa - białe i czerwone. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera również żelazo, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie każdy rodzaj mięsa należy jeść równie często. Jakie...
-
Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić
Twoje odchudzanie za każdym razem kończy się tak samo - totalną porażką? Zacznij troszczyć się o siebie, zamiast karać, że nie jesteś taki "jak powinieneś".
-
Kulinarne hity lata: jak wpływają na nasze zdrowie? Ile kalorii ma urlopowy grzech?
Gofry, lodowe desery, frytki zjedzone w biegu: bez tego na wakacjach się nie da żyć. Co w tych pysznościach siedzi? Ile trzeba ruchu, żeby to spalić? Sporo!
-
Zator tłuszczowy: przyczyny, objawy, leczenie
Zator tłuszczowy jest to zamknięcie światła naczynia krwionośnego przez cząsteczki tłuszczu. Może utworzyć się po złamaniu kości, a także w wyniku zabiegu liposukcji. W przypadku powikłań po złamaniu, w powstałym czopie tłuszczowych znajdują się...
-
Pięciu wspaniałych. Produkty, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu
-
Małpia ospa już w 13 państwach. WHO opublikowało mapę
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
-
Wygląd kupy ma znaczenie. To trzeba wiedzieć o własnych stolcach [rysunki, tabele]
-
WHO ostrzega: kontakty seksualne to wysokie ryzyko rozprzestrzeniania się małpiej ospy
- Pierwszy przypadek małpiej ospy u dziecka w Wielkiej Brytanii?
- Czy kurkuma rzeczywiście przynosi realne korzyści zdrowotne
- "Zachorować może każdy". Ważny apel, by nie stygmatyzować zarażonych małpią ospą
- Kurzajki na dłoniach i stopach - skąd się biorą i jak się ich pozbyć
- Introspekcja. Jak w kilku prostych krokach poznać całą prawdę o sobie?