kwasy tłuszczowe

Więcej o:

kwasy tłuszczowe

  • Kwasy tłuszczowe omega-6 - rola, znaczenie i źródła

    Kwasy tłuszczowe omega-6 - charakterystyka Nazwa kwasów tłuszczowych omega-6 wywodzi się z budowy chemicznej tych związków, w których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla (analogicznie jest w wypadku kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-9). W literaturze

  • Kwasy tłuszczowe nasycone - źródła i znaczenie dla zdrowia

    Charakterystyka kwasów tłuszczowych nasyconych Wszystkie kwasy tłuszczowe są cząsteczkami połączonymi w łańcuchy o różnej długości. W skład kwasów tłuszczowych wchodzi węgiel, wodór oraz tlen. Kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe, średniołańcuchowe oraz długołańcuchowe różnią się od siebie

  • Naturalne składniki, które pobudzają odporność

    kurkuminą. Ma ona udokumentowane działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Działa bakteriobójczo, zwalcza wirusy oraz grzyby. Naturalne składniki, które pobudzają odporność - kwasy tłuszczowe omega-3 Należy tutaj wspomnieć o działaniu przeciwzapalnym, jakie przypisuje się

  • Zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać przewlekły ból

    cukrzycy, zaburzeń autoimmunologicznych i chorób sercowo-naczyniowych, to jednak rola lipidów i kwasów tłuszczowych w diecie w stanach bólowych jest stosunkowo mało rozpoznana - piszą naukowcy. Badacze dowodzą, że typowa zachodnia dieta pełna wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 zwiększa ból