Olej ryżowy: jakie ma właściwości, jak stosować olej ryżowy

Olej ryżowy wytwarza się z otrąb ryżowych. Bardzo popularny w takich krajach jak dla przykładu Japonia, Indie, Nepal, Malezja. To na nim smaży się potrawy przygotowywane w woku. Olej ryżowy poddany procesowi rafinacji nabiera żółtawego koloru.

Olej ryżowy - właściwości odżywcze

Olej tłoczy się z łusek ryżowych pełnych cennego roślinnego błonnika. Ponadto olej ryżowy zawiera:

  • działający prozdrowotnie kwas omega-6 - głównie kwas linolowy
  • kwas oleinowy z grupy kwasów omega-9
  • nasycone kwasy tłuszczowe
  • witaminę E (tokoferole i tokotrienole)
  • związek o nazwie gamma-oryzanol, będący połączeniem fitosteroli i kwas ferulowego

W oleju ryżowym nie znajdziemy natomiast zbyt wielu korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Duża ilość kwasów tłuszczowych omega-6 nie jest zatem równoważona kwasami omega-6. Najkorzystniejszy stosunek kwasów omega-3 i omega-6 wynosi 5-6:1. Nadmiar kwasów omega-6 hamuje pozytywne działanie omega-3, zatem olej ryżowy plasuje się na dalszych pozycjach, jeżeli chodzi o jego korzystne działanie na organizm.

Skład oleju ryżowego jest podobny do oleju arachidowego, a zawiera 38 procent kwasów jednonienasyconych, 37 procent wielonienasyconych i 25 procent kwasów nasyconych. Znajduje się w nim także przeciwutleniacz gamma-oryzanol, mieszanina lipidów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Stanowi około 2 procent składu oleju ryżowego. Jest to mieszanina sterylu oraz innych estrów triterpenowych kwasów ferulowych (kwas ferulowy występuje naturalnie w wielu roślinach, głównie w liściach, nasionach i korze drzew iglastych, w ziarnach pszenicy, ryżu, kukurydzy i żyta).

Olej ryżowy w kuchni

Kuchnia orientalna szeroko wykorzystuje olej ryżowy do smażenia potraw przygotowywanych w woku. Olej ma wysoką temperaturę dymienia, wynoszącą około 200-254 stopni Celsjusza, zatem dobrze nadaje się do przygotowywania smażonych dań, jednak nie tych smażonych bardzo długo. Najlepiej sprawdza się w daniach przygotowywanych w woku, specjalnej patelni służącej do szybkiego przygotowywania dań i smażenia w ruchu.

To na oleju ryżowym smaży się w kuchniach w Indiach, w Nepalu Bangladeszu, Indonezji, Japonii czy Malezji. Smakuje także dobrze dodawany do sałatek i surówek.

Zobacz wideo Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Olej ryżowy wykorzystuje się w kosmetologii

Olej ryżowy dobrze się sprawdza stosowany w kosmetyce. Można go używać do masażu i pielęgnacji skóry. Witamina E poprawia jej stan, działa pielęgnująco i ujędrniająco. Olej ryżowy można dodać do kąpieli, aby przeciwdziałać przesuszeniu skóry. Ponadto poleca się go do olejowania włosów na sucho lub na mokro. Oleju ryżowego używa się też do domowych maseczek czy kremów do twarzy, czy też do pielęgnacji włosów. Bywa też używany do produkcji mydła.