Olej z awokado: jakie ma w³a¶ciwo¶ci. Jak stosowaæ olej z awokado

Olej z awokado jest niemal tak samo zdrowy i pyszny, jak oliwa z oliwek. Ma mnóstwo korzystnych dla nas kwasów t³uszczowych, przeciwutleniaczy i witamin. Olej z awokado wykorzystuje siê nie tylko w kuchni, ale tak¿e do produkcji kosmetyków oraz do bezpo¶redniego nawil¿ania skóry i od¿ywiania skóry.

Olej z awokado jest wyciskany z mi±¿szu owocu

Ten olej nie jest t³oczony z pestek (jak wiêkszo¶æ olejów), ale wyciskany z mi±¿szu awokado (Persea americana). Olej z awokado wyró¿nia siê na wiele sposobów i to bardzo pozytywnie. Ma wysok± temperatura dymienia, co oznacza, ¿e mo¿e byæ bezpiecznie stosowany w kuchni do sma¿enia potraw. Temperatura dymienia oleju z awokado nierafinowanego wynosi bowiem 250 stopni C, a rafinowanego 271 stopni C. Przy czym nale¿y pamiêtaæ, ¿e temperatura dymienia zale¿y od sposobu przechowywania oleju i jako¶ci rafinacji. Mo¿na go stosowaæ do grillowania, gotowania i pieczenia.

Jadalny olej z awokado t³oczony na zimno jest nierafinowany (rafinowanie to oczyszczanie oleju przy pomocy metod fizycznych lub chemicznych) i podobnie jak oliwa z oliwek z pierwszego t³oczenia, zachowuje smak i barwê mi±¿szu owoców. ¦wietnie nadaje siê do sa³atek, surówek, a nawet smoothie. Poprawia bowiem przyswajalno¶æ witamin i innych sk³adników od¿ywczych rozpuszczalnych w t³uszczach.

Olej z awokado u¿ywany jest do celów kosmetycznych ze wzglêdu na bardzo dobr± penetracjê skóry i szybkie wch³anianie.

Jak powstaje olej z awokado

Smaczliwka, bo tak nazywa siê awokado po polsku, ro¶nie w Ameryce Pó³nocnej, Po³udniowej oraz w niektórych rejonach Azji. Nale¿y do rodziny wawrzynowatych. Na terenach dzisiejszego Meksyku podobno uprawia siê ten krzew od 7 tysiêcy lat. Ze wzglêdu na bogactwo sk³adników od¿ywczych uwa¿a siê awokado za "zielon± bombê witaminow±. Ale jest te¿ przy tym niezwykle kaloryczna z powodu wysokiej zawarto¶ci t³uszczu.

I to w³a¶nie te t³uszcze wyciska siê z mi±¿szu. Jak wygl±da taki proces? Najpierw usuwa siê pestkê, a nastêpnie pozostawia mi±¿sz do wysuszenia. Jest to konieczne, bo awokado zawiera bardzo du¿o wody.  W mi±¿szu jest jej oko³o 65 procent. Po wysuszeniu rozpoczyna siê proces ekstrakcji oleju. Bywa dodatkowo poddawany procesom oczyszczania (rafinowany).

Inna metoda produkcji oleju z awokado polega na mechanicznym wyciskaniu t³uszczu i dodawaniu specjalnych enzymów, w efekcie powstaje lej oczyszczony (rafinowany)

Olej t³oczony mechanicznie na zimno (nierafinowany) jest najbardziej warto¶ciowy pod wzglêdem ilo¶ci sk³adników od¿ywczych.

Zobacz wideo Wiedzia³e¶, ¿e awokado to po polsku smaczliwka? Sprawd¼, co jeszcze warto o nim wiedzieæ

Sk³ad oleju z awokado

Olej t³oczony z awokado nale¿y do z najzdrowszych olejów, jakich u¿ywamy w kuchni. Ma podobny profil t³uszczów jednonienasyconych co oliwa z oliwek. Niemal 70 procent to zdrowy dla serca kwas oleinowy, czyli jednonienasycony kwas t³uszczowy omega-9. Taki sam kwas oleinowy ma oliwa z oliwek, jego korzy¶ci dla zdrowia dawno ju¿ zosta³y udowodnione.

Oleju z awokado zawiera ponadto 12 procent t³uszczów nasyconych oraz 13 procent t³uszczów wielonienasyconych, przy czym stosunek pomiêdzy omega-6 a omega 3 nie jest idealny, bo wynosi 13:1. Uwa¿a siê jednak, ¿e nie stanowi to wiêkszego problemu, poniewa¿ ca³kowita ilo¶æ omega-6 nie jest wysoka.

Sk³ad oleju z awokado:

Korzy¶ci zdrowotne, które przynosi olej z awokado

  • Olej z awokado obni¿a ci¶nienie krwi i poziom cholesterolu

Kwas oleinowy, którego tak du¿o jest w awokado, to przyjazny dla serca zwi±zek, ratuj±cy nas przed nadmiarem z³ego cholesterolu. Istnieje kilka badañ prowadzonych na zwierzêtach, które pokaza³y, ¿e olej z awokado ma korzystny wp³yw na poziom cholesterolu we krwi, zwiêkszaj±c ilo¶æ "dobrego" cholesterolu (HDL), obni¿aj±c przy tym poziom trójglicerydów i "z³ego" cholesterolu (LDL).

  • Olej z awokado jest dobry dla oczu

Zawiera sporo luteiny (jeden z karotenoidów), przeciwutleniacz który w po³±czeniu z beta-karotenem wspomaga pracê narz±du wzroku. Wi±¿e wolne rodniki i filtruje promienie, co chroni fotoreceptory przed uszkodzeniem przez wysokoenergetyczne niebieskie ¶wiat³o. Tym samym chroni przed chorobami oczu, takimi jak zaæma, zwyrodnienie plamki ¿ó³tej. Nasz organizm sam nie produkuje luteiny, musimy j± dostarczaæ z po¿ywieniem.

  • Zwiêksza przyswajanie wielu wa¿nych sk³adników od¿ywczych

Niektóre sk³adniki potrzebuj± towarzystwa t³uszczu, aby zosta³y wch³oniête przez organizm, jak na przyk³ad karotenoidy wystêpuj±ce naturalnie w owocach i warzywach. Ale same maj± zwykle ma³o t³uszczu, dlatego dodanie oleju do sa³atki znacznie poprawia przyswajanie wielu zwi±zków organicznych.

  • Olej a awokado mo¿e zmniejszyæ objawy zapalenia stawów

Badania pokaza³y, ¿e ekstrakt z awokado i oleju sojowego dzia³a korzystnie przy chorobach zwyrodnieniowych stawów biodrowych i kolanowych.

  • Pomaga przy chorobach dzi±se³

Olej z awokado zapobiega chorobom przyzêbia, poprzez blokowanie bia³ka zwanego IL1B, bêd±cego czynnikiem prozapalnym.

  • Olej z awokado dzia³a dobroczynnie na skórê i przyspiesza gojenie siê ran, a tak¿e neutralizuje wolne rodniki

Olej z awokado na ratunek naszej skórze

Nierafinowany, t³oczony na zimno olej z awokado ³atwo siê wch³ania w skórê i wnika w jej g³êbsze warstwy.  Nawil¿a i od¿ywia naskórek, uzupe³nia naturaln± barierê lipidow± skóry. Kosmetyczny olej z awokado mo¿na u¿ywaæ do do pielêgnacji skóry suchej, dojrza³ej, starzej±cej siê i wra¿liwej, a tak¿e przy ³uszczycy.

Olej mo¿na stosowaæ bezpo¶rednio na skórê, do masa¿u, moczenia stóp, do k±pieli intensywnie nawil¿aj±cej, a tak¿e do olejowania w³osów. ¦wietnie sprawdza siê jako dodatek do produkcji kremów domowej roboty i jako dodatek do maseczek z glinki.