Ten olej nie jest tłoczony z pestek (jak większość olejów), ale wyciskany z miąższu awokado (Persea americana). Olej z awokado wyróżnia się na wiele sposobów i to bardzo pozytywnie. Ma wysoką temperatura dymienia, co oznacza, że może być bezpiecznie stosowany w kuchni do smażenia potraw. Temperatura dymienia oleju z awokado nierafinowanego wynosi bowiem 250 stopni C, a rafinowanego 271 stopni C. Przy czym należy pamiętać, że temperatura dymienia zależy od sposobu przechowywania oleju i jakości rafinacji. Można go stosować do grillowania, gotowania i pieczenia.
Jadalny olej z awokado tłoczony na zimno jest nierafinowany (rafinowanie to oczyszczanie oleju przy pomocy metod fizycznych lub chemicznych) i podobnie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, zachowuje smak i barwę miąższu owoców. Świetnie nadaje się do sałatek, surówek, a nawet smoothie. Poprawia bowiem przyswajalność witamin i innych składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach.
Olej z awokado używany jest do celów kosmetycznych ze względu na bardzo dobrą penetrację skóry i szybkie wchłanianie.
Smaczliwka, bo tak nazywa się awokado po polsku, rośnie w Ameryce Północnej, Południowej oraz w niektórych rejonach Azji. Należy do rodziny wawrzynowatych. Na terenach dzisiejszego Meksyku podobno uprawia się ten krzew od 7 tysięcy lat. Ze względu na bogactwo składników odżywczych uważa się awokado za "zieloną bombę witaminową. Ale jest też przy tym niezwykle kaloryczna z powodu wysokiej zawartości tłuszczu.
I to właśnie te tłuszcze wyciska się z miąższu. Jak wygląda taki proces? Najpierw usuwa się pestkę, a następnie pozostawia miąższ do wysuszenia. Jest to konieczne, bo awokado zawiera bardzo dużo wody. W miąższu jest jej około 65 procent. Po wysuszeniu rozpoczyna się proces ekstrakcji oleju. Bywa dodatkowo poddawany procesom oczyszczania (rafinowany).
Inna metoda produkcji oleju z awokado polega na mechanicznym wyciskaniu tłuszczu i dodawaniu specjalnych enzymów, w efekcie powstaje lej oczyszczony (rafinowany)
Olej tłoczony mechanicznie na zimno (nierafinowany) jest najbardziej wartościowy pod względem ilości składników odżywczych.
Olej tłoczony z awokado należy do z najzdrowszych olejów, jakich używamy w kuchni. Ma podobny profil tłuszczów jednonienasyconych co oliwa z oliwek. Niemal 70 procent to zdrowy dla serca kwas oleinowy, czyli jednonienasycony kwas tłuszczowy omega-9. Taki sam kwas oleinowy ma oliwa z oliwek, jego korzyści dla zdrowia dawno już zostały udowodnione.
Oleju z awokado zawiera ponadto 12 procent tłuszczów nasyconych oraz 13 procent tłuszczów wielonienasyconych, przy czym stosunek pomiędzy omega-6 a omega 3 nie jest idealny, bo wynosi 13:1. Uważa się jednak, że nie stanowi to większego problemu, ponieważ całkowita ilość omega-6 nie jest wysoka.
Skład oleju z awokado:
Kwas oleinowy, którego tak dużo jest w awokado, to przyjazny dla serca związek, ratujący nas przed nadmiarem złego cholesterolu. Istnieje kilka badań prowadzonych na zwierzętach, które pokazały, że olej z awokado ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, zwiększając ilość "dobrego" cholesterolu (HDL), obniżając przy tym poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu (LDL).
Zawiera sporo luteiny (jeden z karotenoidów), przeciwutleniacz który w połączeniu z beta-karotenem wspomaga pracę narządu wzroku. Wiąże wolne rodniki i filtruje promienie, co chroni fotoreceptory przed uszkodzeniem przez wysokoenergetyczne niebieskie światło. Tym samym chroni przed chorobami oczu, takimi jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej. Nasz organizm sam nie produkuje luteiny, musimy ją dostarczać z pożywieniem.
Niektóre składniki potrzebują towarzystwa tłuszczu, aby zostały wchłonięte przez organizm, jak na przykład karotenoidy występujące naturalnie w owocach i warzywach. Ale same mają zwykle mało tłuszczu, dlatego dodanie oleju do sałatki znacznie poprawia przyswajanie wielu związków organicznych.
Badania pokazały, że ekstrakt z awokado i oleju sojowego działa korzystnie przy chorobach zwyrodnieniowych stawów biodrowych i kolanowych.
Olej z awokado zapobiega chorobom przyzębia, poprzez blokowanie białka zwanego IL1B, będącego czynnikiem prozapalnym.
Nierafinowany, tłoczony na zimno olej z awokado łatwo się wchłania w skórę i wnika w jej głębsze warstwy. Nawilża i odżywia naskórek, uzupełnia naturalną barierę lipidową skóry. Kosmetyczny olej z awokado można używać do do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, starzejącej się i wrażliwej, a także przy łuszczycy.
Olej można stosować bezpośrednio na skórę, do masażu, moczenia stóp, do kąpieli intensywnie nawilżającej, a także do olejowania włosów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do produkcji kremów domowej roboty i jako dodatek do maseczek z glinki.