Olej z awokado: jakie ma waciwoci. Jak stosowa olej z awokado

Olej z awokado jest niemal tak samo zdrowy i pyszny, jak oliwa z oliwek. Ma mnstwo korzystnych dla nas kwasw tuszczowych, przeciwutleniaczy i witamin. Olej z awokado wykorzystuje si nie tylko w kuchni, ale take do produkcji kosmetykw oraz do bezporedniego nawilania skry i odywiania skry.

Olej z awokado jest wyciskany z miszu owocu

Ten olej nie jest toczony z pestek (jak wikszo olejw), ale wyciskany z miszu awokado (Persea americana). Olej z awokado wyrnia si na wiele sposobw i to bardzo pozytywnie. Ma wysok temperatura dymienia, co oznacza, e moe by bezpiecznie stosowany w kuchni do smaenia potraw. Temperatura dymienia oleju z awokado nierafinowanego wynosi bowiem 250 stopni C, a rafinowanego 271 stopni C. Przy czym naley pamita, e temperatura dymienia zaley od sposobu przechowywania oleju i jakoci rafinacji. Mona go stosowa do grillowania, gotowania i pieczenia.

Jadalny olej z awokado toczony na zimno jest nierafinowany (rafinowanie to oczyszczanie oleju przy pomocy metod fizycznych lub chemicznych) i podobnie jak oliwa z oliwek z pierwszego toczenia, zachowuje smak i barw miszu owocw. wietnie nadaje si do saatek, surwek, a nawet smoothie. Poprawia bowiem przyswajalno witamin i innych skadnikw odywczych rozpuszczalnych w tuszczach.

Olej z awokado uywany jest do celw kosmetycznych ze wzgldu na bardzo dobr penetracj skry i szybkie wchanianie.

Jak powstaje olej z awokado

Smaczliwka, bo tak nazywa si awokado po polsku, ronie w Ameryce Pnocnej, Poudniowej oraz w niektrych rejonach Azji. Naley do rodziny wawrzynowatych. Na terenach dzisiejszego Meksyku podobno uprawia si ten krzew od 7 tysicy lat. Ze wzgldu na bogactwo skadnikw odywczych uwaa si awokado za "zielon bomb witaminow. Ale jest te przy tym niezwykle kaloryczna z powodu wysokiej zawartoci tuszczu.

I to wanie te tuszcze wyciska si z miszu. Jak wyglda taki proces? Najpierw usuwa si pestk, a nastpnie pozostawia misz do wysuszenia. Jest to konieczne, bo awokado zawiera bardzo duo wody.  W miszu jest jej okoo 65 procent. Po wysuszeniu rozpoczyna si proces ekstrakcji oleju. Bywa dodatkowo poddawany procesom oczyszczania (rafinowany).

Inna metoda produkcji oleju z awokado polega na mechanicznym wyciskaniu tuszczu i dodawaniu specjalnych enzymw, w efekcie powstaje lej oczyszczony (rafinowany)

Olej toczony mechanicznie na zimno (nierafinowany) jest najbardziej wartociowy pod wzgldem iloci skadnikw odywczych.

Zobacz wideo Wiedziae, e awokado to po polsku smaczliwka? Sprawd, co jeszcze warto o nim wiedzie

Skad oleju z awokado

Olej toczony z awokado naley do z najzdrowszych olejw, jakich uywamy w kuchni. Ma podobny profil tuszczw jednonienasyconych co oliwa z oliwek. Niemal 70 procent to zdrowy dla serca kwas oleinowy, czyli jednonienasycony kwas tuszczowy omega-9. Taki sam kwas oleinowy ma oliwa z oliwek, jego korzyci dla zdrowia dawno ju zostay udowodnione.

Oleju z awokado zawiera ponadto 12 procent tuszczw nasyconych oraz 13 procent tuszczw wielonienasyconych, przy czym stosunek pomidzy omega-6 a omega 3 nie jest idealny, bo wynosi 13:1. Uwaa si jednak, e nie stanowi to wikszego problemu, poniewa cakowita ilo omega-6 nie jest wysoka.

Skad oleju z awokado:

Korzyci zdrowotne, ktre przynosi olej z awokado

  • Olej z awokado obnia cinienie krwi i poziom cholesterolu

Kwas oleinowy, ktrego tak duo jest w awokado, to przyjazny dla serca zwizek, ratujcy nas przed nadmiarem zego cholesterolu. Istnieje kilka bada prowadzonych na zwierztach, ktre pokazay, e olej z awokado ma korzystny wpyw na poziom cholesterolu we krwi, zwikszajc ilo "dobrego" cholesterolu (HDL), obniajc przy tym poziom trjglicerydw i "zego" cholesterolu (LDL).

  • Olej z awokado jest dobry dla oczu

Zawiera sporo luteiny (jeden z karotenoidw), przeciwutleniacz ktry w poczeniu z beta-karotenem wspomaga prac narzdu wzroku. Wie wolne rodniki i filtruje promienie, co chroni fotoreceptory przed uszkodzeniem przez wysokoenergetyczne niebieskie wiato. Tym samym chroni przed chorobami oczu, takimi jak zama, zwyrodnienie plamki tej. Nasz organizm sam nie produkuje luteiny, musimy j dostarcza z poywieniem.

  • Zwiksza przyswajanie wielu wanych skadnikw odywczych

Niektre skadniki potrzebuj towarzystwa tuszczu, aby zostay wchonite przez organizm, jak na przykad karotenoidy wystpujce naturalnie w owocach i warzywach. Ale same maj zwykle mao tuszczu, dlatego dodanie oleju do saatki znacznie poprawia przyswajanie wielu zwizkw organicznych.

  • Olej a awokado moe zmniejszy objawy zapalenia staww

Badania pokazay, e ekstrakt z awokado i oleju sojowego dziaa korzystnie przy chorobach zwyrodnieniowych staww biodrowych i kolanowych.

  • Pomaga przy chorobach dzise

Olej z awokado zapobiega chorobom przyzbia, poprzez blokowanie biaka zwanego IL1B, bdcego czynnikiem prozapalnym.

  • Olej z awokado dziaa dobroczynnie na skr i przyspiesza gojenie si ran, a take neutralizuje wolne rodniki

Olej z awokado na ratunek naszej skrze

Nierafinowany, toczony na zimno olej z awokado atwo si wchania w skr i wnika w jej gbsze warstwy.  Nawila i odywia naskrek, uzupenia naturaln barier lipidow skry. Kosmetyczny olej z awokado mona uywa do do pielgnacji skry suchej, dojrzaej, starzejcej si i wraliwej, a take przy uszczycy.

Olej mona stosowa bezporednio na skr, do masau, moczenia stp, do kpieli intensywnie nawilajcej, a take do olejowania wosw. wietnie sprawdza si jako dodatek do produkcji kremw domowej roboty i jako dodatek do maseczek z glinki.