Kwas eikozapentaenowy (EPA) - kwas z grupy omega-3. Działanie i występowanie EPA

Kwas eikozapentaenowy (EPA) to jeden z kwasów omega-3. Znajduje się głównie w rybach. Kwas eikozapentaenowy (EPA) wpływa, między innymi, na pracę układu nerwowego.

Kwas eikozapentaenowy (EPA): co to jest?

Kwas eikozapentaenowy (EPA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy kwasów omega-3. Należy do tak zwanych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). NNKT nie są produkowane w wystarczających ilościach przez organizm, muszą więc być mu dostarczane wraz z pożywieniem. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. O działaniu i występowaniu kwasów omega-3 piszemy tutaj.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Organizm jest w stanie wyprodukować niewielkie ilości EPA z kwasu alfa-linolenowego (ALA), jednak to nie wystarcza. Z kwasu eikozapentaenowego z kolei może syntetyzować się kwas dokozaheksaenowy (DHA). Niedostarczanie wystarczających ilości wszystkich tych kwasów omega-3 powoduje, że nie mają one wystarczająco dużo "siły", żeby i się syntetyzować, i odpowiednio spełniać swoje funkcje.

Kwas eikozapentaenowy (EPA): działanie

Po co nam kwas eikozapentaenowy? Odgrywa on ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego; bierze udział w przekazywaniu informacji między włóknami nerwowymi. Jest wykorzystywany do leczenia trudności z koncentracją i nauką. Ma działanie przeciwzapalne, podobnie jak inne kwasy omega-3. Długotrwałe przyjmowanie omega-3, w tym EPA, pomaga w obniżeniu poziomu trójglicerydów.

Kwas eikozapentaenowy (EPA): występowanie

Gdzie występuje kwas eikozapentaenowy? Źródła EPA to:

  • tłuste ryby: dorsz, śledź, makrela, łosoś, sardynka, menhaden (gatunek ryby śledziokształtnej),
  • tran,
  • wodorosty,
  • mleko matki.

Śladowe ilości EPA ma również portulaka pospolita (warzywna), popularny na całym świecie chwast. Badania z 2013 roku dowodzą, że dość dużo EPA wytwarza lnicznik (lnianka, rydz).

Kwas eikozapentaenowy (EPA): na co zwracać uwagę?

Bardzo ważne są odpowiednie proporcje między spożyciem kwasów omega-6 a omega-3. Zdecydowany nadmiar omega-6 może prowadzić do wielu zaburzeń i chorób. O tym, dlaczego warto zachowywać między tymi kwasami równowagę (i jak to zrobić), przeczytasz tutajWarto również pamiętać o tym, że suplementy z omega-3 wchłaniają się gorzej, gdy są przyjmowane na pusty żołądek.

To także może cię zainteresować:

Kwasy omega mogą szkodzić zdrowiu. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach

Kwasy omega - właściwe proporcje kluczowe dla zdrowia

Więcej o: