Trójglicerydy (inne nazwy: triacyloglicerole, triacyloglicerydy, triglicerydy), w skrócie TG, to związki chemiczne należące do tłuszczów prostych, czyli lipidów. Stanowią największe źródło energii dla organizmu. Energia jest albo wykorzystywana od razu, albo magazynowana w tkance tłuszczowej. Triglicerydy występują zarówno w samym organizmie, jak i w pokarmach mu dostarczanych. Są niezbędne do życia, jednak ich nadmiar bardzo szkodzi zdrowiu.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Możliwe przyczyny wysokiego poziomu trójglicerydów to:
Zbyt duże stężenie triglicerydów we krwi grozi wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu w większym stopniu niż zbyt wysoki cholesterol! Co więcej, bardzo wysoki poziom triglicerydów to ogromne ryzyko wystąpienia zapalenia trzustki.
> Zobacz: Kaloria i kilokaloria - czym się różnią i dlaczego większość z nas jest w błędzie?
Badanie wykonuje się w celu oceny ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Jest konieczne także dla osób, które chorują na hipertriglicerydemię (wysoki poziom trójglicerydów mogący skutkować miażdżycą czy ostrym zapaleniem trzustki). Analizę poziomu triglicerydów wykonuje się również u cukrzyków - przy wysokim poziomie glukozy we krwi zwiększeniu ulega też poziom trójglicerydów.
Badanie poziomu trójglicerydów nie wymaga żmudnych wielodniowych przygotowań. Poziom trójglicerydów analizuje się na podstawie próbki krwi. Na badanie należy przyjść na czczo (to znaczy nie jeść przez co najmniej godzin przed pobraniem krwi; pić można jedynie wodę i niesłodzoną herbatę). Badanie trójglicerydów zwykle wykonywane jest razem z badaniem poziomu cholesterolu całkowitego, LDL oraz HDL. Takie zbiorcze badanie to profil lipidowy organizmu.
Przyjmuje się, że odpowiednie stężenie trójglicerydów to mniej niż 150 mg/dl (1,69 mmol/l) jednak za bezpieczny (choć graniczny) uznaje się również wynik od 150 do 199 mg/dl (2,25 mmol/l). Wartość w przedziale 200-500 mg/dL (2,26 – 5,63 mmol/l) świadczy o wysokim stężeniu trójglicerydów we krwi. Ponad 500 mg/dl oznacza bardzo wysoki poziom trójglicerydów, a więc również duże ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.
> Przeczytaj: Normy cholesterolu
Pierwszym krokiem do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów jest zmiana trybu życia. Dieta odgrywa tu rolę nie do przecenienia. Należy stosować się do podstawowych zasad zdrowego żywienia: jeść kilka posiłków dziennie, starać się ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe, pamiętać o owocach i warzywach. Białe pieczywo, tłuste posiłki, słodycze - to wszystko wpływa katastrofalnie na nasz lipidogram. W odzyskaniu równowagi cholesterolowej z pewnością pomoże rzucenie lub znaczne ograniczenie palenia papierosów i picia alkoholu. Bardzo ważna jest również aktywność fizyczna.
> Sprawdź: Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało
Jeżeli wartość trójglicerydów jest stale wyższa niż 200 mg/dl, należy zastosować leczenie farmakologiczne - sama zmiana trybu życia nie wystarczy.