Mijasz go codziennie w sklepie. Zwykle jest polski, niekiedy malinowy, a czasem – cherry. Bez pomidora nie sposób się obejść. I całe szczęście!
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Pomidory są bogate w witaminę C, E, PP, K oraz witaminy z grupy B . Spory pomidor to aż 60 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 25 procent zapotrzebowania na witaminę E. Pomidory zawierają także potas, wapń, magnez i żelazo.
100 gramów pomidorów to tylko 15 kilokalorii. Zawarty w nich błonnik reguluje pracę układu pokarmowego oraz pomaga w wypróżnianiu, a także sprawia, że dłużej czujemy się syci. Potas jest moczopędny – z jego pomocą szybciej pozbędziemy się z organizmu niepotrzebnej wody .
Pomidor zawiera mnóstwo likopenu, czyli silnego antyoksydantu (przeciwutleniacza), który zwalcza wolne rodniki. Likopen to naturalny barwnik z grupy karotenoidów. Mają go też niektóre owoce - arbuz, czerwony grejpfrut, morela i papaja.
Likopen zapobiega nowotworom, bierze też udział w profilaktyce chorób układu krwionośnego. Obniża ryzyko zachorowania na białaczkę , raka jelita grubego, odbytnicy (nawet o 60%), prostaty (o 25%), płuc, jajnika, macicy, wątroby.
Większość substancji odżywczych po przetworzeniu ubożeje. Likopen działa w odwrotny sposób. Jego ilość wzrasta po podgrzaniu i dodaniu tłuszczu! W likopen obfitsze niż pomidory są pomidorowe przetwory, czyli keczupy, koncentraty, sosy i soki. Pomyśl o likopenie, gdy następnym razem będziesz jeść pizzę z sosem pomidorowym.
Więcej informacji o likopenie znajdziesz tutaj .
Suszone pomidory zawierają więcej błonnika i likopenu. Są bogatsze szczególnie w potas (3400 mg/100 g; świeże pomidory to jedynie 237 mg). Mają też więcej wapnia, żelazu, magnezu i fosforu.
Przepisy kulinarne często każą pomidora obdzierać ze skóry. Należy to robić jednak tylko wtedy, kiedy nie ma innego wyjścia, ponieważ skóra pomidora ma mnóstwo wartościowych składników. Nie powinny jej jeść osoby z chorobami żołądka i jelit, starsze i dzieci, ponieważ może podrażnić przewód pokarmowy.
Ogórek to źródło askorbinazy, enzymu rozkładającego witaminę C, której pomidor ma mnóstwo. Łączenie pomidorów z ogórkami sprawia, że witamina C się neutralizuje. Jeśli koniecznie chcesz łączyć jedne z drugimi, najlepiej będzie zastąpić ogórki świeże kiszonymi lub konserwowymi. Dla uparciuchów uzależnionych od sałatki pomidorowo-ogórkowej – kilka kropel octu winnego ocali nieco witaminy C. Wszystkiego o ogórku dowiesz się tutaj .
Pomidory zapobiegają nie tylko nowotworom. Spowalniają proces zwyrodnienia plamki żółtej, choroby, która skutkuje utratą wzroku. Codzienne jedzenie pomidorów przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca.
Pomidory mają właściwości moczopędne, obniżają ciśnienie krwi. Korzystnie wpływają na układ nerwowy i podnoszą ogólną odporność organizmu.
Kwas liponowy (ALA) poprawia metabolizm, a także stabilizuje poziom cukru we krwi. Chroni też przed retinopatią cukrzycową. Używa się go w przypadku zatrucia metalami ciężkimi lub grzybami – działa kojąco na chorobowe zwyrodnienia wątroby.
Pomidorowe witaminy potrafią zdziałać cuda. Witamina C dotlenia skórę i wzmacnia naczynia krwionośne, witamina E ma właściwości przeciwzmarszczkowe. Pomidory możesz nie tylko jeść, lecz także się nimi smarować. Sok z pomidorów neutralizuje przebarwienia i wpływa kojąco na trądzik. Pomidory osłabiają negatywne działanie promieni ultrafioletowych.
Szukaj tych pomidorów, które mają ładny, wyrazisty zapach, szczególnie tuż przy szypułce. Te o słabej woni zostały najprawdopodobniej zerwane za wcześnie. Najlepsza pora na aromatyczne pomidory to lato.
Nie kupuj pomidorów pożółkłych i obitych. Idealny pomidor powinien być równomiernie i intensywnie zabarwiony (o tym, że kolor owoców i warzyw to nie tylko ozdoba, przeczytasz tutaj ). Pomidory trzymane w odpowiednich warunkach – w suchym, chłodnym miejscu – mogą przetrwać w naszej kuchni nawet dwa tygodnie.
Nie usuwaj pestek pomidora. Mają one dużo dobroczynnego błonnika .
Pomidorami można się przejeść. Zawarta w nich tomatyna spożyta w nadmiarze powoduje mdłości, wymioty, biegunkę i kolkę. Najwięcej tomatyny zawierają pomidory niedojrzałe – tych trzeba unikać.
Z pomidorami ostrożnie powinny obchodzić się osoby o delikatnym żołądku; warzywa te są ciężkostrawne, mogą powodować zgagę (o domowych sposobach na tę przypadłość poczytaj tutaj ). Pomidor potrafi też uczulać. Przeciwwskazaniem do jedzenia pomidorów jest również dna moczanowa oraz reumatoidalne zapalenie stawów .