Gdy mamy problem z wysokim ciśnieniem krwi musimy działać. Nie wolno tego tak zostawić z myślą, że samo przejdzie. Lekarz zapewne zaproponuje leczenie farmakologiczne (w zależności od tego, na jakim etapie choroby się znajdujemy), ale nie będzie ono w pełni skuteczne, jeżeli jednocześnie nie zmienimy stylu życia i codziennej diety. Najważniejsze zalecenia:
- Prawdopodobnie największym winowajcą epidemii nadciśnienia jest żywność przetworzona. Dlaczego? Dlatego, że zawiera dużo soli. Niestety, nieświadomie zjadamy jej zdecydowanie za dużo. Sprawdź to sam, czytając etykiety. Szybko zauważysz, że sól jest w bardzo wielu produktach, nawet takich, które nie kojarzą się ze słonym smakiem: w batonikach, ciastkach, wędlinach, zupach i sosach „instant", mieszankach przypraw, konserwach, majonezach, musztardach, keczupach czy serach - pisze mgr inż. Małgorzata Mękus na łamach serwisu Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Aby sól, a dokładniej zawarty w niej sód nie szkodził, nie powinniśmy zjadać więcej niż 5 g soli dziennie, szczególnie jeśli cierpimy na nadciśnienie. Oznacza to w praktyce jedną płaską łyżeczkę soli (5 g). Tyle teoria, bo w praktyce zjadamy jej co najmniej dwa razy więcej.
To jedna z najzdrowszych diet świata, od lat doceniana przez specjalistów i lokująca się na jednym z pierwszych miejsc w prestiżowych rankingach diet (np. w rankingu tworzonym przez amerykański magazyn "U.S. News & World Report"), na zmianę z dietą śródziemnomorską. Została opracowana specjalnie z myślą o leczeniu nadciśnienia. DASH to skrót od angielskich słów Dietary Approaches to Stop Hypertension, czyli plan żywieniowy chroniący przed nadciśnieniem.
Dieta DASH kładzie nacisk na dania bez soli lub minimalnie posolone, pełno w niej warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, radzi wybierać niskotłuszczowe produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, zachęca do spożywania ryb i owoców morza, chudego drobiu, orzechów i nasion oraz tłuszczów pochodzenia roślinnego. Ogromnym plusem diety DASH jest jej prostota i duża dowolność w komponowaniu potraw.
Badania wykazały, że dieta DASH może obniżyć ciśnienie krwi w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Może również obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości, czyli LDL („zły" cholesterol) we krwi. Stosując dietę DASH wybieramy pokarmy bogate w potas, wapń, magnez, błonnik i białko, z niską zawartością tłuszczów nasyconych oraz niewielką ilością sodu.
Ogólne zasady:
O co chodzi z tym żółtym serem? Kłopot polega na tym, że zawiera dużej ilości tłuszczów nasyconych oraz sodu. W diecie na nadciśnienie preferuje się białe sery, takie jak mozzarella, ricotta, twaróg, sery kozie lub sery o obniżonej zawartości tłuszczu (beztłuszczowy ser szwajcarski). - Jeśli lubimy sery, to je jedzmy, ale w naprawdę rozsądnych ilościach i łączmy go z innymi zdrowymi dla serca pokarmami - radzą amerykańscy eksperci. Badania nie wykazały bezpośredniego związku między jedzeniem sera a rozwojem chorób sercowo-metabolicznych, takich jak problemy z sercem i cukrzyca typu 2. Mimo to American Heart Association sugeruje, aby osoby z chorobami serca wybierały sery o niskiej zawartości tłuszczu.
Źródła: ncez.pzh.gov, mayoclinic.org