cukry
-
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, typu fast food, osłabia kontrolę apetytu i pamięć - dowodzą badania
Gdy żywimy się tzw. śmieciowym jedzeniem zaburzamy pracę naszego mózgu - twierdzą naukowcy. Żywność z wysoką zawartością tłuszczu i cukru upośledza funkcję hipokampa, czyli tej części mózgu, która odpowiada za kontrolę apetytu oraz za pamięć. Z...
-
Polisacharydy - czym są oraz jakie znajdują zastosowania?
Polisacharydy - lub inaczej wielocukry, cukry złożone - to grupa związków zbudowanych z reszt monosacharydowych oraz różnych ich pochodnych. Zaliczane są do węglowodanów i biopolimerów, które w świecie roślin oraz zwierząt pełnią rolę zarówno...
-
5 najpopularniejszych typów brzuchów: jaki masz ty i o czym to świadczy?
Na kształt brzucha wpływają nie tylko indywidualne różnice anatomiczne, ale też sposób odżywiania i styl życia. Za jego wygląd mogą odpowiadać błędy, które sama popełniasz, ale także choroby. By pokonać problemy, choćby pozbyć się niechcianego...
-
Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?
Dieta Montignaca jest jedną z bardziej popularnych diet odchudzających. Na czym polega i czy jest zupełnie bezpieczna?
-
Saponiny - do czego są nam potrzebne, gdzie ich szukać
Ta grupa związków chemicznych pochodzenia roślinnego to substancje o niezwykłych właściwościach. Przyspieszają trawienie tłuszczów, działają moczopędnie oraz przeciwzapalnie. Choć są powszechnie stosowane i wykorzystywane w medycynie mogą być...