Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Skąd się bierze nadwaga? Montignac winą obarcza węglowodany, które sprawiają, że niezbędny organizmowi cukier do wytworzenia energii, zamiast pozwolić nam działać, odkłada się w komórkach tłuszczowych. Te zaś wyjątkowo lubią i chłonną cukier, co gorsza z jego pomocą namnażają się. W opinii Montignaca problemem nie jest kaloryczność jedzenia, ale tzw. indeks glikemiczny .
Opracowany przez Michaela Montignaca, dawnego pracownika firmy farmaceutycznej, plan utraty wagi zakłada redukcję tzw. złych węglowodanów, co pozwala ustabilizować poziom cukru we krwi oraz utrzymać w ryzach produkcję insuliny (za wydzielanie tego hormonu odpowiada t trzustka ), która neutralizuje nadmiar glukozy we krwi .
Za kryterium doboru bezpiecznych produktów, posłużył mu indeks glikemiczny. To sposób klasyfikowania poszczególnych produktów spożywczych pod kątem wpływu na stężenie cukru po 2-3 godzinach od ich spożycia. I wyższy indeks, tym większa wartość glukozy w surowicy. Zdaniem autora diety najbardziej niebezpieczne są te, których indeks przekracza 50. Zalicza się do nich m.in. ziemniaki (z wyjątkiem tych młodych), białą mąkę, kukurydzę , białe pieczywo, piwo, cukier, ciasta, słodycze, konfitury, miód, banany, winogrona , suszone owoce, frytki, biały ryż.
Za dopuszczalne uchodzą soja, soczewica, fasola, groch, ryż brązowy, chleb z otrębami, makaron razowy, ryby, chude mięso, odtłuszczony nabiał, zielone warzywa, pomidory, czosnek, brzoskwinie, grejpfrut.
Mimo że ilość spożytych kalorii nie jest tu najważniejsza to zakłada się, że ich ilość przyjęta w ciągu dnia nie powinna być wyższa niż 1500 kcal. Jak to wygląda w praktyce? Dieta składa się z dwóch etapów. Pierwszy z nich może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Niektóre źródła mówią, że powinien być on nie krótszy niż 2-3 miesiące. O czym trzeba pamiętać? Bardzo ważne jest by nie łączyć, w jednym posiłku, tłuszczów i węglowodanów . W zależności od tego czy zdecydujemy się na tłuszcze czy węglowodany każdy z wariantów musi być uzupełniony o białko. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, i ono powinno być obfite. Następnie "normalny" obiad oraz lekka kolacja. Jeśli to za mało można wprowadzić podwieczorek. Trzeba jednak pamiętać by odstępy między posiłkami nie były dłuższe niże 4 godziny. Ważne jest by nie opuścić żadnego z nich i jeść regularnie. Po surowe owoce można sięgnąć na pół godziny przed posiłkiem lub 3 godziny po. W czasie stosowania diety odradza się picie mocnej kawy , lepiej zastąpić ją wodą niegazowaną. Lepiej wybierać produkty pełnoziarniste, w przypadku pieczywa można je jeść tylko rano.
Drugi etap stosowania diety zakłada, że takie menu stanie się już zdrowym nawykiem.
Zdaniem specjalistów taka dieta jest zupełnie bezpieczna i nadaje się dla każdego. Jest szczególnie wskazana osobom z cukrzycą, ponieważ pozwala redukować poziom cukru we krwi.
Zegar biologiczny zależny od diety
Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii