Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dieta Montignaca jest jedną z bardziej popularnych diet odchudzających. Na czym polega i czy jest zupełnie bezpieczna?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Skąd się bierze nadwaga? Montignac winą obarcza węglowodany, które sprawiają, że niezbędny organizmowi cukier do wytworzenia energii, zamiast pozwolić nam działać, odkłada się w komórkach tłuszczowych. Te zaś wyjątkowo lubią i chłonną cukier, co gorsza z jego pomocą namnażają się. W opinii Montignaca problemem nie jest kaloryczność jedzenia, ale tzw. indeks glikemiczny .

Zobacz wideo

Indeks glikemiczny, czyli co?

Opracowany przez Michaela Montignaca, dawnego pracownika firmy farmaceutycznej, plan utraty wagi zakłada redukcję tzw. złych węglowodanów, co pozwala ustabilizować poziom cukru we krwi oraz utrzymać w ryzach produkcję insuliny (za wydzielanie tego hormonu odpowiada t trzustka ), która neutralizuje nadmiar glukozy we krwi .

Za kryterium doboru bezpiecznych produktów, posłużył mu indeks glikemiczny. To sposób klasyfikowania poszczególnych produktów spożywczych pod kątem wpływu na stężenie cukru po 2-3 godzinach od ich spożycia. I wyższy indeks, tym większa wartość glukozy w surowicy. Zdaniem autora diety najbardziej niebezpieczne są te, których indeks przekracza 50. Zalicza się do nich m.in. ziemniaki (z wyjątkiem tych młodych), białą mąkę, kukurydzę , białe pieczywo, piwo, cukier, ciasta, słodycze, konfitury, miód, banany, winogrona , suszone owoce, frytki, biały ryż.

Za dopuszczalne uchodzą soja, soczewica, fasola, groch, ryż brązowy, chleb z otrębami, makaron razowy, ryby, chude mięso, odtłuszczony nabiał, zielone warzywa, pomidory, czosnek, brzoskwinie, grejpfrut.

Zobacz wideo

Dieta Montignaca - stosuj 2-3 miesiące

Mimo że ilość spożytych kalorii nie jest tu najważniejsza to zakłada się, że ich ilość przyjęta w ciągu dnia nie powinna być wyższa niż 1500 kcal. Jak to wygląda w praktyce? Dieta składa się z dwóch etapów. Pierwszy z nich może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Niektóre źródła mówią, że powinien być on nie krótszy niż 2-3 miesiące. O czym trzeba pamiętać? Bardzo ważne jest by nie łączyć, w jednym posiłku, tłuszczów i węglowodanów . W zależności od tego czy zdecydujemy się na tłuszcze czy węglowodany każdy z wariantów musi być uzupełniony o białko. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, i ono powinno być obfite. Następnie "normalny" obiad oraz lekka kolacja. Jeśli to za mało można wprowadzić podwieczorek. Trzeba jednak pamiętać by odstępy między posiłkami nie były dłuższe niże 4 godziny. Ważne jest by nie opuścić żadnego z nich i jeść regularnie. Po surowe owoce można sięgnąć na pół godziny przed posiłkiem lub 3 godziny po. W czasie stosowania diety odradza się picie mocnej kawy , lepiej zastąpić ją wodą niegazowaną. Lepiej wybierać produkty pełnoziarniste, w przypadku pieczywa można je jeść tylko rano.

Drugi etap stosowania diety zakłada, że takie menu stanie się już zdrowym nawykiem.

Dieta Montignaca - bezpieczna i zdrowa?

Zdaniem specjalistów taka dieta jest zupełnie bezpieczna i nadaje się dla każdego. Jest szczególnie wskazana osobom z cukrzycą, ponieważ pozwala redukować poziom cukru we krwi.

Czytaj także:

Zegar biologiczny zależny od diety

ABC nadwagi i otyłości

Dieta Cambridge

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobic

Więcej o: