rośliny lecznicze

Więcej o:

rośliny lecznicze

  • Naparstnica - roślina lecznicza cenna i groźna

    Naparstnica znaczy "palec" Przez wieki wykorzystywane były przez ludzi przede wszystkim dwa gatunki tej rośliny: naparstnica zwyczajna i naparstnica purpurowa. Obie silnie trujące. Współcześnie do produkcji leków używa się mniej toksycznej naparstnicy wełnistej. Z liści i nasion tej

  • Cząber dobry do fasoli. Właściwości zdrowotne i smakowe cząbru

    potrawach warzywnych. Można go z powodzeniem używać w dietach bezsolnych. Cząber dodajemy do potraw na końcu gotowania pamiętając, że ma mocny smak i aromat, więc nie powinniśmy sypać go zbyt dużo, aby nie zdominował  potrawy. Cząber - roślina lecznicza Cząber zbiera się w okresie kwitnienia, czyli od

  • Oman wielki: właściwości i zastosowanie

    . Kwitnie od czerwca do września. Chętnie porasta jasne polany, doliny potoków i słoneczne zarośla. Uprawiana jest także w ogrodach jako roślina ozdobna. Oman wielki jest rośliną leczniczą, cenioną już w starożytnym Rzymie i Grecji. Podobno Rzymianie smakowali także korzeń omanu smażony w cukrze. W

  • Podbiał pospolity: właściwości zdrowotne, zastosowanie

    Europie, w dużej części Azji, na północy Afryki, a nawet w Ameryce. Nie jest rośliną specjalnie wymagającą, wyrasta na nieużytkach, żwirowiskach, skarpach, w zakolach rzek. Rolnicy uważają podbiał pospolity za chwast. Dla zielarzy natomiast jest znaną od lat i cenioną rośliną leczniczą. Podbiał pospolity

  • Kobylak, czyli szczaw kędzierzawy - właściwości i zastosowanie

    za chwast, zarastający im pastwiska i łąki. Kobylak jest jednak uznaną rośliną leczniczą. Do celów leczniczych wykorzystuje się jego korzenie, liście oraz nasiona. Mają podobne właściwości, a różni je tylko siła działania. Przez stulecia medycyna ludowa ceniła kobylaka jako zioło lecznicze. Wierzono

  • Bluszcz: właściwości lecznicze, zastosowanie

    , przechodząc na rozmnażanie wegetatywne. Bluszcz pospolity to także roślina lecznicza i kosmetyczna. A gdy zakwita, po 7-8 latach, jest znakomitym pożytkiem dla pszczół. Bluszcz pospolity - skład i właściwości W bluszczu znajdują się takie związki, jak saponiny trójterpenowe (glikozydy), lipidy, alkaloid

  • Bluszczyk kurdybanek - oczyszcza oskrzela i gardło

    . Doceniono go także jako paszę dla krów, ponieważ zwiększa ich mleczność. W kuchni posłuży jako przyprawa. Jest też rośliną miododajną. Bluszczyk kurdybanek to cenna roślina lecznicza. Surowcem zielarskim są zarówno listki jak i kwiaty bluszczyku. Zebrane rośliny suszy się w przewiewnym i zacienionym miejscu

  • Topinambur - właściwości, zastosowanie, jak go jeść

    Topinambur, inaczej zwany słonecznikiem bulwiastym (łac. Helianthus tuberosus), to pochodząca z Ameryki Północnej roślina z gatunku astrowatych. Uprawiali go i traktowali jako pożywienie oraz lekarstwo Indianie, docenili topinambur również koloniści. To oni sprowadzili tę roślinę do europejskich

  • Dziewanna wielkokwiatowa - właściwości, zastosowanie

    Dziewanna wielkokwiatowa (verbascum densiflorum) - rośnie w południowej i środkowej Europie oraz w Turcji i na Kaukazie. Ta roślina o prostej, dochodzącej do dwóch metrów łodydze jest zwieńczona w górnej części kwiatostanem z gęsto zbitych, żółtych  kwiatów. Jest dość pospolita w Polsce, można