Artykuł zaktualizowany
Imbir lekarski to cenna roślina, której właściwości lecznicze wykorzystywane są od tysięcy lat. Pochodzi najprawdopodobniej z Melanezji, ale w stanie dzikim już właściwie nie występuje. Należy do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae) i jest uprawiany w wielu rejonach świata, w tym w Indonezji, Tajlandii, Nepalu, Chinach, Indiach, w Stanach Zjednoczonych. To ceniona przyprawa w kuchni azjatyckiej, a w Japonii marynowany imbir dodaje się obowiązkowo do sushi. Imbir ma grube, mięsiste kłącze, które służą do celów zarówno kulinarnych, jak i leczniczych.
To właśnie kłącze jest najcenniejszą częścią rośliny. Zawiera związki nadające mu szereg prozdrowotnych właściwości. Substancje czynne biologiczne, znajdujące się w imbirze to gingerol, odpowiadający za ostry smak rośliny, a także olejki eteryczne oraz olejożywice. Zapach nadaje imbirowi głównie olejek o nazwie zingiberol. To te substancje odpowiadają za lecznicze właściwości rośliny.
Imbir to potężny przeciwutleniacz, który działa też bakteriobójczo, a także służy jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Wspiera walkę z bólem w przypadku dolegliwości reumatycznych, a może też pomóc przy bólach migrenowych i menstruacyjnych. A nawet przy bólach zębów.
Kłącze imbiru przydaje się, gdy mamy kłopoty z trawieniem, łagodzi ból żołądka i wzmaga apetyt, obniża także poziom cholesterolu we krwi. Działa korzystnie jako środek odchudzający wzmagając metabolizm. Znany jest z zapobiegania nudnościom i wymiotom i może być stosowany jako środek przeciwdziałający chorobie lokomocyjnej. Działa też pobudzająco na układ krążenia.
Imbir to ponadto środek wspierający naszą odporność. Walczy z objawami przeziębienia, zmniejszając kaszel oraz nieżyt gardła i oskrzeli. Jako składnik płukanek odkaża jamę ustną oraz gardło, walcząc w ten sposób z zapaleniem śluzówki gardła lub z zapaleniem dziąseł.
Syrop imbirowy to ceniony naturalny środek na przeziębienie. Do przygotowania syropu potrzebujemy 35 dkg świeżego imbiru, a także dwie cytryny oraz miód. Zaczynamy od obrania imbiru ze skórki i starcia go na tarce. Następnie zalewamy imbir litrem gorącej wody, dodajemy sok z dwóch cytryn, a na koniec kilka łyżek miodu. Pamiętajmy, aby miodu nie dodawać do zbyt gorącej wody, ponieważ w temperaturze powyżej 60 stopni traci wiele ze swoich leczniczych właściwości. Tak przygotowaną miksturę mieszamy i przelewamy do butelek, a następnie odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
Do syropu imbirowego można dodawać także inne składniki, które wzmocnią jego działanie. Są przepisy z dodatkiem kurkumy i oleju kokosowego. W tym wypadku do startego imbiru dodajemy łyżkę sproszkowanej kurkumy, sok z cytryny i pomarańczy oraz łyżkę lekko podgrzanego oleju kokosowego, oraz szczyptę cynamonu. Kolejny przepis na syrop imbirowy zawiera także czosnek, który dodajemy drobno posiekany i wszystko razem miksujemy.
Domowy syrop imbirowy należy wypić w ciągu kilku dni, ponieważ nie nadaje się do długiego przechowywania. Niektórzy piją go bezpośrednio (łyżkę 3 razy dziennie) lub dodają do herbaty. Przed wypiciem warto go jeszcze przecedzić.
Syrop imbirowy ma właściwości rozgrzewające i napotne. Jest naturalnym antybiotykiem, który skutecznie zwalcza bakterie z rodzaju Staphylococcus areus i Streprococcus pyogenes, czyli gronkowce. Ponadto walczy ze stanem zapalnym w organizmie. Wzmaga też krążenie krwi. Syrop zawiera sporo witamin, w tym witamin C, E, K, kwas foliowy, niacynę oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez.
Zatem korzystajmy z naturalnych substancji zawartych w imbirze, aby walczyć z objawami przeziębienia, infekcjami, kaszlem, grypą oraz wzmacniać odporność.