Gardło potrafi nam nieźle dokuczyć. Gdy drapie i boli, jest wysuszone, podrażnione, utrudnia nam przełykanie, to znak że coś mu dolega. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być rozmaite. Najczęstsze to infekcje wirusowe, wywołujące zapalenie gardła z towarzyszącymi symptomami, takimi jak katar, gorączka, bóle głowy. Zapalenie gardła wywodują także bakterie, głównie gronkowce oraz - dość rzadko - zakażenia grzybiczne. Ból gardła może być spowodowany także nadwerężeniem strun głosowych, co skutkuje chrypką, a nawet utratą głosu. Podrażnienie gardła może też być wywołane uporczywym kaszlem.
Zapalenie gardła miewa ostry przebieg, spowodowany infekcją wirusową lub też przewlekły, związany z innymi zapaleniami, takimi jak przewlekłe bakteryjne zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie migdałków podniebiennych. Ponadto zapalenie gardła może być spowodowane czynnikami podrażniającymi błonę śluzową gardła, takimi jak dym papierosowy, a także alkohol.
Bolące gardło bywa ponadto powiązane z innymi chorobami, na przykład z refluksem żołądkowo-przełykowym, gdy kwaśna zawartość żołądka pali także w gardle. Towarzyszy czasem alergii, gdy pyłki albo kurz drażnią gardło, albo bywa skutkiem przebywania w zbyt suchym pomieszczeniu. Zapalenie i ból gardła może być także objawem zupełnie innego schorzenia, jak na przykład mononukleozy zakaźnej, rzeżączki, grypy, opryszczki.
Ból gardła zatem to objaw infekcji wirusowej lub zakażenia bakteryjnego (angina). Błona śluzowa gardła staje się wtedy zaczerwieniona i obrzęknięta. Wysuszone i podrażnione gardło trzeba zatem nawilżać, a także zwalczyć chorobotwórcze drobnoustroje, które osiadły w gardle i wywołują stany zapalne.
Jednym z najlepszych sposobów na walkę z bólem i zapaleniem gardła jest jego płukanie. Ma wiele zalet. Po pierwsze jest łatwe do przeprowadzenia w domu, nawet przed wizytą u lekarza. Daje też sporą ulgę i pomaga zmniejszyć ból i drapanie w gardle. Dzięki płukaniu odpowiednio je nawilżamy, co ułatwia przełykanie.
Przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych można stosować płukanki zrobione z połowy łyżeczki soli kuchennej rozcieńczonej w połowie szklanki ciepłej wody. Sól ma działanie przeciwbakteryjne, nieco łagodzi ból podrażnionej śluzówki. Ponadto rozrzedza wydzielinę, ułatwiając odkrztuszanie. Płukanie powoduje też usuwanie chorobotwórczych drobnoustrojów z gardła. Nie należy jednak soli stosować zbyt często, albo w zbyt dużym stężeniu, ponieważ podrażnia wtedy śluzówkę.
Taka płukanka nawilża błonę śluzową, łagodzi uczucie drapania i suchości w gardle.
Tutaj do wyboru mamy spory zestaw. Może to być napar z rumianku, działający przeciwzapalnie i odkażająco, podobnie sprawdzi się do płukania gardła napar z szałwii, podbiału, prawoślazu i tymianku. Powodują obkurczanie się błon śluzowych i zmniejszają zaczerwienienie skóry dzięki uszczelnianiu ścianek naczyń włosowatych. Ponadto szałwia działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie hamując namnażanie się patogenów w gardle. Płukanie jamy ustnej wywarem z tymianku złagodzi ból i pieczenie.
Takie płukanki robimy na bazie ciepłej wody z jednym z dodatków lub z kilku na raz. Dobrze robi na przykład sproszkowany imbir z miodem i cytryną. Zarówno imbir, jak i miód mają działanie przeciwbakteryjne oraz doskonale nawilżą gardło, zadziałają przeciwbólowo, a cytryna dostarczy witaminy C. Także goździki mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. A kurkuma okazuje się być niezwykłą rośliną o działaniu antybakteryjnym i antywirusowym oraz antygrzybicznym.
To mogą być niesteroidowe leki przeciwzapalne takie jak Glimbax. Lek zawiera substancję czynną - diklofenak będący pochodną kwasu fenylooctowego. Ma silne działanie przeciwzapalne, a także przeciwbólowe i przeciwgorączkowe oraz zmniejsza obrzęk błony śluzowej gardła.
Dobrym sposobem na drapanie w gardle spowodowane suchym powietrzem, czy pyłem jest płukanie gardła naparem z siemienia lnianego. A także z ziół, takich jak prawoślaz, mięta pieprzowa, rumianek, kora dębu i czarny bez.
Płukanie stosujemy 3-4 razy dziennie płynem o temperaturze ciała, czyli około 36-37 stopni Celsjusza.