Kurkuma, która nadaje potrawom charakterystyczny smak i kolor, dzięki zawartej w niej kurkuminie - która działa przeciwzapalnie i jest przeciwutleniaczem - wykazuje również inne właściwości medyczne. Dane wskazują na to, że indyjscy seniorzy rzadziej borykają się z chorobą Alzheimera i demencją starczą (jak podaje NIK w 2016 roku od 28,5 mln do 33,3 mln osób na świecie cierpiało na chorobę Alzheimera). Uważa się, że to dzięki regularnemu spożywaniu kurkumy, która w Indiach jest podstawowym składnikiem potraw.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles przeprowadzili badania, które miały na celu przetestowanie kurkuminy jak skutecznego środka w walce z alzheimerem i demencją. Wyniki zostały opublikowane w "American Journal of Geriatric Psychiatry".
Dokładne działanie kurkuminy nie jest pewne, ale może wykazywać zdolności do zmniejszania stanu zapalnego mózgu, który odpowiada zarówno za chorobę Alzheimera, jak i za depresję.
- powiedział dr. Gary Small, dyrektor Oddziału Psychiatrii Wieku Podeszłego Uniwersytetu w Los Angeles.
Badanie przeprowadzono na 40 osobach w wieku od 50 do 90 lat, które wykazywały łagodne dolegliwości związane z utratą pamięci. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do przyjmowania placebo lub 90 miligramów kurkuminy dwa razy w ciągu dnia przez 18 miesięcy. Efekt? U osób, które przyjmowały kurkuminę, zaobserwowano znaczną poprawę zarówno pamięci (nawet o 28 proc.), jak i nastroju.
Teraz naukowcy planują kontynuowanie dalszych badań nad wpływem kurkumy na polepszenie pamięci oraz wykorzystaniu jej do walki z alzheimerem. Uczeni chcą też sprawdzić, czy kurkuma ma antydepresyjne właściwości.
To cię zainteresuje:
Jak obniżyć cholesterol bez sięgania po leki? Poznaj sposoby, które działają
Sprawdź, ile wiesz o zdrowiu i rozwiąż QUIZ: Pytamy o ludzkie ciało i mamy nadzieję, że tym razem wszyscy będziecie mieli komplet