Nie sólcie, tylko kurkumcie! Według badań kurkuma zapobiega nieuleczalnej chorobie, na którą cierpią miliony

Smak i apetyczny żółtozłoty odcień, który kurkuma nadaje potrawom, to nie jedyne walory tej przyprawy. Najnowsze badania sugerują, że jej regularne jedzenie przyczynia się do poprawy nastroju i przeciwdziała alzheimerowi.

Kurkuma, która nadaje potrawom charakterystyczny smak i kolor, dzięki zawartej w niej  kurkuminie - która działa przeciwzapalnie i jest przeciwutleniaczem -  wykazuje również inne właściwości medyczne. Dane wskazują na to, że indyjscy seniorzy rzadziej borykają się z chorobą Alzheimera i demencją starczą (jak podaje NIK w 2016 roku od 28,5 mln do 33,3 mln osób na świecie cierpiało na chorobę Alzheimera). Uważa się, że to dzięki regularnemu spożywaniu kurkumy, która w Indiach jest podstawowym składnikiem potraw.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles przeprowadzili badania, które miały na celu przetestowanie kurkuminy jak skutecznego środka w walce z alzheimerem i demencją. Wyniki zostały opublikowane w "American Journal of Geriatric Psychiatry".

Dokładne działanie kurkuminy nie jest pewne, ale może wykazywać zdolności do zmniejszania stanu zapalnego mózgu, który odpowiada zarówno za chorobę Alzheimera, jak i za depresję.

- powiedział dr. Gary Small, dyrektor Oddziału Psychiatrii Wieku Podeszłego Uniwersytetu w Los Angeles.

Zobacz wideo

Nie sólcie, tylko kurkumcie!

Badanie przeprowadzono na 40 osobach w wieku od 50 do 90 lat, które wykazywały łagodne dolegliwości związane z utratą pamięci. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do przyjmowania placebo lub 90 miligramów kurkuminy dwa razy w ciągu dnia przez 18 miesięcy. Efekt? U osób, które przyjmowały kurkuminę, zaobserwowano znaczną poprawę zarówno pamięci (nawet o 28 proc.), jak i nastroju.

Teraz naukowcy planują kontynuowanie dalszych badań nad wpływem kurkumy na polepszenie pamięci oraz wykorzystaniu jej do walki z alzheimerem. Uczeni chcą też sprawdzić, czy kurkuma ma antydepresyjne właściwości.

To cię zainteresuje:

Jak obniżyć cholesterol bez sięgania po leki? Poznaj sposoby, które działają

Sztuczny słodzik powoduje raka, a sól choroby serca? Obalamy 9 mitów o produktach spożywczych, które rzekomo szkodzą

Sprawdź, ile wiesz o zdrowiu i rozwiąż QUIZ: Pytamy o ludzkie ciało i mamy nadzieję, że tym razem wszyscy będziecie mieli komplet

Więcej o: