Często ci smutno i czujesz się niespokojny? Winne mogą być chipsy, frytki i parówki

Wysokoprzetworzona żywność potrafi zniszczyć nasze zdrowie psychiczne. Łagodna depresja czy ogarniające na uczucie niepokoju to może być efekt nadmiaru zjedzonych chipsów, hot-dogów czy frytek.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Naukowcy z Florida Atlantic University (USA) przestrzegają przed niekorzystnym wpływem diety składającej się głównie z produktów wysokoprzetworzonych na nasze zdrowie psychiczne. Badaniami objęli całkiem sporą grupę osób - ponad 10 tys. dorosłych w wieku powyżej 18 lat. Dane medyczne i dotyczące stylu życia badanych pochodziły z projektu o nazwie US National Health and Nutrition Examination Survey.

Naukowcy chcieli sprawdzić, czy spożywanie większej ilości ultraprzetworzonej żywności może pogarszać zdrowie psychiczne. Z opisem badania można się zapoznać na łamach czasopisma "Public Health Nutrition".

Wyniki pokazały, że osoby, które zjadały duże ilości wysokoprzetworzonej żywności, znacznie częściej cierpiały na łagodną depresję, częściej miały dni "niezdrowe psychicznie" i dni, gdy czuły się rozbite i niespokojne. Rzadziej też mogły powiedzieć, że mają dobry dzień i czują się całkiem dobrze.

Cztery kategorie żywności

W tym badaniu naukowcy posłużyli się klasyfikacją żywności o nazwie NOVA. To system przyjęty przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, który dzieli artykuły spożywcze na cztery kategorie: żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona, przetworzone składniki kulinarne, żywność przetworzona i żywność wysokoprzetworzona. Jako kryterium służy charakter, zakres i cel przetwarzania żywności.

Żywność wysokoprzetworzona nie zawiera całego lub całych produktów, lecz ich wyselekcjonowane składniki, do których w procesie produkcji dodaje się oleje, tłuszcze, cukry, skrobię, izolaty białek oraz aromaty, barwniki, emulgatory i inne związki. Dzięki temu taka żywność dobrze wygląda (i zwykle dobrze smakuje), jest albo gotowa do spożycia, albo wymaga tylko niewielkiej obróbki kulinarnej, wygodna w użyciu (a przy tym zwykle tania). Dlatego trudno się dziwić, że zawojowała świat.

O jakich produktach można powiedzieć, że należą do kategorii żywności wysokoprzetworzonej? To oczywiście różne słone i słodkie przekąski, chipsy, ciasteczka, ciasta, chleby, płatki śniadaniowe, przetworzone produkty mięsne (a więc kiełbasa czy parówki), frytki, słodzone napoje itd. Zwykle są wysokokaloryczne, pozbawione wielu witamin i minerałów oraz fitochemikaliów (korzystne dla zdrowia substancje naturalnie pochodzenia roślinnego), mają też niewiele błonnika i dobrej jakości białka.

Zobacz wideo Czy "bio" warzywa i owoce są zdrowsze? [NaZdrowie]

Żywność wysokoprzetworzona a zdrowie psychiczne nie idą w parze

Naukowcy zmierzyli trzy objawy związane ze zdrowiem psychicznym, takie jak: łagodna depresja, liczba dni niezdrowych psychicznie i liczba dni, podczas których dominuje uczucie niepokoju. Uczestnicy badania mieli odpowiedzieć, m.in. na takie pytania: "Przez ile dni Twoje samopoczucie psychiczne było złe?" oraz "Ile dni czułeś się zmartwiony, spięty lub niespokojny w ciągu ostatniego miesiąca"?

Okazało się też, że w badanej grupie aż 57 proc. całkowitego spożycia energii to były kalorie pochodzące z żywności wysokoprzetworzonej.

Dieta bogata w żywność wysokoprzetworzoną stanowi niekorzystną kombinację biologicznie aktywnych dodatków do żywności o niskiej zawartości niezbędnych składników odżywczych, które łącznie mają niekorzystny wpływ na zdrowie psychiczne

- piszą naukowcy w podsumowaniu.

Źródła: Public Health Nutrition, MedicalXPress.com

Więcej o: