kwas foliowy
-
Homocysteina to aminokwas, którego nadmiar może szkodzić organizmowi. Jakie są normy i kiedy badać homocysteinę?
Homocysteina jest jednym z aminokwasów, który na stałe występuje w organizmie człowieka. Jej poziom można zbadać podczas badań krwi. Nieprawidłowa ilość homocysteiny może być przyczyną wielu chorób takich jak np. cukrzyca lub w skrajnych przypadka...
-
Niski poziom kwasu foliowego może być powiązany z demencją i śmiertelnością u starszych osób
Stężenie kwasu foliowego (witaminy B9) we krwi można właściwie uznać za biomarker wskazujący na podwyższone ryzyko demencji i śmierci u osób w starszym wieku. Naukowcy postulują, aby w ramach zapobiegania oraz leczenia demencji rutynowo badać pozi...
-
Rzeżucha: źródło witamin i minerałów. Dlaczego warto sięgać po rzeżuchę
Rzeżucha, choć jest mała i niepozorna, to zarazem bardzo zdrowa. Rośnie szybko i nie domaga się specjalnego traktowania. Mimo tylu zalet sięgamy po nią stosunkowo rzadko. Co takiego ma w sobie rzeżucha, że warto mieć ją w menu przez cały rok?
-
Kwas foliowy będzie dodawany do mąki - zdecydował rząd Wielkiej Brytanii
Kwas foliowy (nazywany też witaminą B9) będzie w Wielkiej Brytanii dodawany do białej mąki pszennej. Celem jest zapobieganie niedoborom kwasu foliowego u przyszłych matek i kobiet w ciąży. Ten związek odpowiada za prawidłowy rozwój płodu, w tym...
-
Kwas foliowy, magnez, ryby, czosnek: czy chronią przed rakiem jelita grubego? - analiza
Przed rakiem jelita grubego zdają się chronić aspiryna, niesteroidowe leki przeciwzapalne, magnez, kwas foliowy, a przede wszystkim duże spożycie owoców i warzyw, błonnika, a także produktów mlecznych. Zdecydowanie szkodzi czerwone mięso i alkohol...
-
Durian (tropikalny owoc) - właściwości, zastosowanie
Durian to tropikalny owoc znany ze swojego intensywnego, nieprzyjemnego zapachu. Owoc ten można kupić przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie rośnie w naturalnych warunkach. Jest ceniony ze względu na smak, a także działanie prozdrowotne. Ja...
-
Okra - właściwości. Dlaczego warto sięgać po to warzywo
Okra, znana również pod nazwami piżmian oraz ketmia jadalna, to jednoroczna roślina należąca do rodziny ślazowatych, do której należą również takie rośliny jak prawoślaz, kakaowiec właściwy, baobab czy durian. Jest ona bardzo popularna w kuchni...
-
Tardyferon - zastosowanie, działanie, dawkowanie leku
Tardyferon jest lekiem, który stosuje się w leczeniu niedoborów żelaza. Lek wpływa również na stan układu krwionośnego i niweluje niedokrwistość, która spowodowana jest właśnie niedoborami żelaza. W jakich jeszcze przypadkach stosuje się lek? Jak...
-
Witamina C, D i inne najpopularniejsze suplementy nie działają. Niektóre mogą nawet zaszkodzić. Badania
Najczęściej stosowane suplementy, w tym multiwitamina, witaminy C i D oraz wapń nie mają żadnego - pozytywnego, ani negatywnego - długofalowego wpływu na zdrowie. To wnioski z badań, do których dane naukowcy gromadzili przez pięć lat.
-
Szafran - właściwości i zastosowanie. Właściwości lecznicze szafranu
Szafran to droga przyprawa roślina, ale też składnik leków, kosmetyków i barwników. Do czego wykorzystywany jest szafran i jakie są jego walory?
-
Napoje najlepsze na zatwardzenie? Naturalne sposoby mogą zadziałać mocniej niż chcesz
-
Dodaj do kawy tę przyprawę. Wymieciesz z jelit załogi i zrzucisz na wadze
-
Opowiada o swojej pasji: Lecimy sprzętem, który nie ma sterów. Jest tylko palnikMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Masz jedną z tych chorób? Powinieneś unikać jedzenia ogórków kiszonych
-
Było o krzywych penisach, czas na kłopotliwe waginy. Więcej luzu w seksie
- Słowa wypadają ci z głowy? To jeszcze nie powód do zmartwień
- Dowiedz się, które nowotwory nawracają najczęściej i od czego to zależy
- Wiesz, że popularne depilatory nie są dla blondynek? 6 wad intymnej depilacji
- Wiesz, czym zajmuje się ortopeda? Świetnie, masz już punkt w quizie o lekarzach!
- Bolą cię stawy? Sprawdź szafkę z przyprawami i przygotuj prosty napar