Okra jest uprawiana na terenach, na których panuje klimat tropikalny albo subtropikalny, chociaż hodowli można spróbować nawet w naszym klimacie. Roślina jest popularna między innymi w takich krajach jak Portugalia, Hiszpania. Uprawa okry nie jest bardzo skomplikowana, roślina dobrze znosi suszę, więc nie wymaga regularnego podlewania. Sadzi się ją wczesną wiosną do gruntu, chociaż może rosnąć nawet w doniczkach, na przykład na balkonie.
Roślina osiąga zazwyczaj od 1 do 4 metrów, ma duże, dłoniaste liście oraz kwitnie na żółto. Jej owoce mają formę zielonych torebek o długości wynoszącej maksymalnie około 30 centymetrów. Kształt owoców okry jest nieco podobny do kształtu papryczek chili, a z wierzchu są one pokryte delikatnym meszkiem. Owoce mają gwiazdkowy przekrój, a w środku znajduje się leki miąższ i niewielkie nasiona.
Okra to roślina, która była od dawna ceniona ze względu na wysoką zawartość wielu cennych składników. Główne właściwości okry to:
W rejonach, w których uprawia się okrę jest ona popularnym elementem wielu dań. Jest ona wykorzystywana między innymi w kuchni azjatyckiej, arabskiej oraz afrykańskiej. Niedojrzałe owoce mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. W smaku okra przypomina nieco połączenie smaków cukinii, bakłażana oraz fasoli szparagowej. W Polsce świeża okra jest trudno dostępna, czasami można ją kupić w puszkach, zwykle w sklepach z produktami orientalnymi albo sklepach internetowych.
Okra idealnie komponuje się z cebulą, pomidorami, batatami oraz innymi warzywami. Jest ona świetnym dodatkiem do duszonych warzyw, na przykład do lecza. Piżmian bardzo dobrze smakuje z takimi przyprawami jak oregano, kolendra, ocet oraz curry. Niedojrzałe strąki okry wykorzystuje się do kiszenia oraz marynowania. Poza tym, okra nadaje się do smażenia, pieczenia oraz gotowania. Okra może być stosowana do zagęszczania sosów oraz zup, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wydziela lepką substancję. Jeżeli lepkość nie jest pożądana, owoce piżmianu najlepiej obtoczyć w lekkim cieście (na przykład cieście naleśnikowym) i usmażyć na głębokim tłuszczu. Młode owoce można jeść bez wcześniejszego przygotowania, na surowo.
Co ciekawe, suszone ziarna okry po wypaleniu mogą być stosowane jako zamiennik kawy. Smak naparu z ziaren okry jest bardzo podobny do smaku zwykłej kawy, a nie zawiera on kofeiny. Uprażone nasiona będą również doskonałym dodatkiem do zup czy sałatek.
Znaczną większość, czyli około 90 proc.okry stanowi woda, w związku z czym owoc ten jest niskokaloryczne. W 100 gramach piżmianu znajduje się jedynie około 30 kcal. Z tego względu, okra może być elementem różnorodnych diet odchudzających.