Eksperci National Health Service (NHS - brytyjska agencja rządowa ds. zdrowia) zdecydowanie zalecają, aby kobiety, które planują ciążę, przyjmowały 400 mikrogramów kwasu foliowego codziennie przez minimum trzy miesiące przed zajściem w ciążę oraz do 12 tygodnia ciąży. Kwas foliowy (witamina B9) jest niezbędny, aby płód rozwijał się prawidłowo. Od dostępności tego związku w organizmie matki zależy, czy nie dojdzie do wad cewy nerwowej. Jest to specyficzna struktura, która rozwija się między drugim a czwartym tygodniem ciąży. Daje początek mózgowi oraz rdzeniowi kręgowemu. Wady cewy nerwowej prowadzą do takich schorzeń, jak bezmózgowie lub bezczaszkowie, a także wady rdzenia kręgowego i kręgosłupa (rozszczep kręgosłupa i inne).
W Wielkiej Brytanii około połowy ciąż jest nieplanowana, a suplementowanie kwasu foliowego przez młode kobiety nie jest powszechne. Stąd niebezpieczeństwo, że przyszła matka ma niedobory tego związku. Z takiego założenia wyszli brytyjscy eksperci ds. zdrowia, proponując wzbogacanie witaminą B9 różnych powszechnie dostępnych produktów spożywczych. Obecnie kwas foliowy jest przez niektórych producentów żywności dodawany do płatków śniadaniowych oraz do produktów bezglutenowych. Takie kraje, jak Australia, Nowa Zelandia i Kanada już od jakiegoś czasu wzbogacają kwasem foliowym gotową żywność. Dzięki temu notują spadek liczby dzieci rodzących się z wadami ośrodkowego układu nerwowego, wynikającymi z wad cewy nerwowej. Brytyjski rząd spodziewa się, że dzięki obowiązkowi dodawania witaminy B9 do białej mąki pszennej uda się uniknąć około 200 przypadków wad cewy nerwowej rocznie, a to oznacza spadek o około 20 procent.
Pełnoziarnista mąka oraz produkty bezglutenowe nie mają być objęte taką regulacją.
Eksperci chwalą tę interwencję rządu. Kate Steele, dyrektor organizacji charytatywnej Shine, która wspiera osoby cierpiące na rozszczep kręgosłupa, w wypowiedzi dla dziennika "The Guardian" przekonuje, że obowiązkowe wzbogacanie mąki kwasem foliowym poprawi zdrowie wielu osób, teraz i w przyszłości.
- Ten krok zmniejszy liczbę rodzin, które borykają się z druzgocącą wiadomością, że ich dziecko urodzi się bezmózgie i nie przeżyje. Zapobiegnie to również wielu przypadkom rozszczepu kręgosłupa, który niesie ze sobą komplikacje fizyczne i rujnuje zdrowie na całe życie. To naprawdę doniosły moment - mówi Steele.
Krajowi producenci mąki podchodzą do decyzji rządu z pełnym zrozumieniem i zapewniają, że "zrobią, co w ich mocy, aby przezwyciężyć ewentualne problemy praktyczne" - informuje "The Guardian".
Źródło: The Guardian