żelazo
-
Anemia - jak leczyć niedokrwistość? Objawy, przyczyny, leczenie i odpowiednia dieta
Anemia, inaczej niedokrwistość to jedno z najczęstszych zaburzeń krwi. Powstaje na wskutek zbyt niskiej liczby czerwonych krwinek lub niewłaściwej ilości zawartej w nich hemoglobiny, której nie wystarcza do właściwego utlenowania tkanek. Najczęści...
-
Stres matki wpływa na zdolność płodu do wchłaniania żelaza - wynika z najnowszych badań
Bardziej cierpią chłopcy. Niedobór żelaza w organizmie obserwuje się u co drugiej kobiety w ciąży. Przewlekły stres jeszcze bardziej pogarsza sprawę. W takim przypadku nie wystarczy przyjmowanie suplementów.
-
Jak najlepiej odżywiać się na każdym etapie życia
Na każdym etapie życia powinniśmy się odżywiać racjonalnie i zdrowo, ale z drugiej strony - każdy wiek ma inne wymagania. Co na ten temat mówią eksperci? Kiedy najważniejsze jest - powiedzmy - żelazo, a kiedy przeciwutleniacze?
-
Sok z pokrzywy: właściwości lecznicze. Czy sok z pokrzywy jest dobry dla każdego
Sok z pokrzywy zawiera wiele cennych witamin, minerałów i mikroelementów, dzięki czemu wzmacnia organizm, pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Tradycyjnie stosowany jest na wzmocnienie włosów i paznokci oraz w dolegliwościach...
-
Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie? Odpowiednia dieta kluczem do sukcesu!
Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie? Nie jest to łatwe, ale nie zupełnie niemożliwe. Żelazo jest jednym z ważnych mikroelementów przyswajanych przez organizm człowieka. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest bardzo wysokie, a jego...
-
Ten pierwiastek jest kluczowy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Dlaczego miedzi nie może braknąć w naszej diecie
Miedź jest jednym z istotniejszych pierwiastków, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie. Bierze udział we wchłanianiu żelaza w przewodzie pokarmowym, odpowiada za tworzenie czerwonych krwinek, a także za metabolizm tłuszczów. Jakie produkt...
-
Dieta w chorobie Hashimoto: jakich składników nie może zabraknąć
Dieta w chorobie Hashimoto powinna uwzględniać odpowiednią ilość jodu (groźny jest zarówno nadmiar, jak i niedobór) oraz witaminy D, a także ważnych dla działania tarczycy pierwiastków, w tym żelaza, selenu i cynku. Szukajmy też żywności bogatej w...
-
Potrzebujesz witaminy C? Ten owoc ma jej więcej niż cytryna
Acerola, przede wszystkim, stanowi znakomite źródło witaminy C, w związku z tym znajduje szerokie zastosowanie w medycynie. Jednak na tym jej prozdrowotna rola się nie kończy. Dlaczego warto ją stosować? Jakie wartości odżywcze i zdrowotne posiada...
-
Ferrytyna: jaką pełni rolę. Niedobór i nadmiar ferrytyny
Ferrytyna to rodzaj białka obecnego we wszystkich komórkach organizmu Ferrytyna reguluje i utrzymuje prawidłowe stężenie żelaza. Na podstawie badania poziomu ferrytyny można stwierdzić nadmiar lub niedobór tego cennego pierwiastka.
-
Amarantus - przedstawiciel superfood: właściwości, zastosowanie
Amarantus nazywany jest też szarłatem. Jest jednym z najstarszych gatunków zboża (choć według klasyfikacji botanicznej nie jest zaliczany do zbóż) i jedną z najstarszych roślin uprawnych. Przez lata zapomniany, obecnie zdobywa ogromną popularność....
-
Kolacja, która pomoże kontrolować poziom glukozy we krwi
-
Za wysoki cukier. Objaw, który wyczujesz w czasie oddawania moczu
-
Co jeść na śniadanie, żeby mieć niski cukier? Zacznij od prostego nawyku
-
Co pić rano, aby mieć płaski brzuch? Ten jeden składnik może nam pomóc
-
Pomaga obniżyć cholesterol i zgubić zbędne kilogramy. Sięgnij po niebieski napój
- Olej z czarnej porzeczki na cholesterol. Obniża jego poziom w miesiąc
- Schudłeś 5 kg? Dowiedz się, jakie zmiany zaszły w twoim organizmie
- Ciąży na mnie wielka odpowiedzialność - pan Marcin wspiera chorą żonę i synka
- Całkowity zakaz sprzedaży energetyków osobom do 18 lat - news czy fejk?
- Sprawdź, jak zneutralizować bakterie odpowiedzialne za efekt jo-jo