żelazo
-
Sok z pokrzywy: właściwości lecznicze. Czy sok z pokrzywy jest dobry dla każdego
Sok z pokrzywy zawiera wiele cennych witamin, minerałów i mikroelementów, dzięki czemu wzmacnia organizm, pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Tradycyjnie stosowany jest na wzmocnienie włosów i paznokci oraz w dolegliwościach...
-
Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie? Odpowiednia dieta kluczem do sukcesu!
Jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie? Nie jest to łatwe, ale nie zupełnie niemożliwe. Żelazo jest jednym z ważnych mikroelementów przyswajanych przez organizm człowieka. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest bardzo wysokie, a jego...
-
Ten pierwiastek jest kluczowy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Dlaczego miedzi nie może braknąć w naszej diecie
Miedź jest jednym z istotniejszych pierwiastków, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie. Bierze udział we wchłanianiu żelaza w przewodzie pokarmowym, odpowiada za tworzenie czerwonych krwinek, a także za metabolizm tłuszczów. Jakie produkt...
-
Dieta w chorobie Hashimoto: jakich składników nie może zabraknąć
Dieta w chorobie Hashimoto powinna uwzględniać odpowiednią ilość jodu (groźny jest zarówno nadmiar, jak i niedobór) oraz witaminy D, a także ważnych dla działania tarczycy pierwiastków, w tym żelaza, selenu i cynku. Szukajmy też żywności bogatej w...
-
Potrzebujesz witaminy C? Ten owoc ma jej więcej niż cytryna
Acerola, przede wszystkim, stanowi znakomite źródło witaminy C, w związku z tym znajduje szerokie zastosowanie w medycynie. Jednak na tym jej prozdrowotna rola się nie kończy. Dlaczego warto ją stosować? Jakie wartości odżywcze i zdrowotne posiada...
-
Ferrytyna: jaką pełni rolę. Niedobór i nadmiar ferrytyny
Ferrytyna to rodzaj białka obecnego we wszystkich komórkach organizmu Ferrytyna reguluje i utrzymuje prawidłowe stężenie żelaza. Na podstawie badania poziomu ferrytyny można stwierdzić nadmiar lub niedobór tego cennego pierwiastka.
-
Amarantus - przedstawiciel superfood: właściwości, zastosowanie
Amarantus nazywany jest też szarłatem. Jest jednym z najstarszych gatunków zboża (choć według klasyfikacji botanicznej nie jest zaliczany do zbóż) i jedną z najstarszych roślin uprawnych. Przez lata zapomniany, obecnie zdobywa ogromną popularność....
-
Hepcydyna - na czym polega działanie hepcydyny, wskazania do badania, wyniki
Hepcydyna jest hormonem peptydowym produkowanym przez wątrobę. Ma za zadanie utrzymywać odpowiedni poziom żelaza w organizmie. Hepcydyna należy także do białek towarzyszących ostrym stanom zapalnym. Bada się stężenie tego hormonu we krwi, przede...
-
Wody lecznicze - jakie mają właściwości, kto powinien je pić?
Wody lecznicze, które występują między innymi w uzdrowiskach, ale które można znaleźć również na sklepowych półkach i w aptekach, są pełne cennych składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Należy jednak pamiętać, że takie wody...
-
Rodzaje mięsa - czy należy jeść mięso?
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje mięsa - białe i czerwone. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera również żelazo, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie każdy rodzaj mięsa należy jeść równie często. Jakie...
-
Kareta lada dzień się rozsypie. Kogo to obchodzi? Na pewno nie warszawskich urzędników
-
Nie lubisz czystej wody? To jej nie pij. Pięć smacznych i zdrowych napojów, które też cię nawodnią
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
-
Pomogą się obudzić. Poprawią koncentrację i nastrój. Naturalne dopalacze - najlepszy pomysł na poranek?
-
Nie stosują diet cud, niekoniecznie ciężko trenują, to co robią? Sekrety szczupłych kobiet
- Produkty, które obniżają ciśnienie krwi. Co warto włączyć do diety
- Zatwierdzono nowy lek na cukrzycę. Ma pomóc w walce z... otyłością
- Matura z chemii? Sprawdź, czy coś jeszcze pamiętasz
- Zaparcia w ciąży. Jak poradzić sobie z uporczywym problemem?
- Dlaczego pielęgniarki żyją 20 lat krócej niż reszta Polek? [WYWIAD]