anemia z niedoboru żelaza
-
Czego nie jeść i nie pić przy anemii? Te produkty znajdują się na czarnej liście, wypłukują żelazo
- Najlepsza dieta dla osoby z anemią to taka, która zawiera dużo dań bogatych w żelazo i inne pokarmy, które z kolei pomagają organizmowi pobierać żelazo. Musimy też być świadomi, że istnieją produkty spożywcze, które mogą hamować wchłanianie żela...
-
Anemia - jak leczyć niedokrwistość? Objawy, przyczyny, leczenie i odpowiednia dieta
Anemia, inaczej niedokrwistość to jedno z najczęstszych zaburzeń krwi. Powstaje na wskutek zbyt niskiej liczby czerwonych krwinek lub niewłaściwej ilości zawartej w nich hemoglobiny, której nie wystarcza do właściwego utlenowania tkanek. Najczęści...
-
Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki
Niedobór żelaza powoduje nadmierne zmęczenie, brak energii, bladość skóry, sińce pod oczami, łamliwość włosów i paznokci. Z czasem, brak żelaza skutkuje m.in niedokrwistością, bólami głowy, krwotokami z nosa. Rola żelaza w organizmie jest bardzo...
-
Krew - skład, funkcja, znaczenie
Nasze ciało oplata sieć naczyń krwionośnych, które docierają do każdej tkanki. Gdybyśmy połączyli wszystkie żyły, tętnice i maleńkie naczynia włosowate (kapilary), powstałaby rurka długości ponad 96 tys. kilometrów, czyli przeszło dwa razy tyle, i...
-
MORFOLOGIA: MCV, MCH, MCHC
Badanie krwi to najbardziej podstawowy i najczęściej zlecany test diagnostyczny. Na jego podstawie można rozpoznać zmiany w organizmie - począwszy od zwykłej infekcji, a skończywszy na chorobie nowotworowej. Wartości MCV, MCH, MCHC w morfologii...
-
Żelazo - rola, źródła, niedobór, nadmiar
Żelazo to jeden z cenniejszych dla człowieka pierwiastków. Magazynowany jest w wątrobie i chroni organizm przed utratą zbyt dużej ilości krwi. Jego bogatym źródłem są m.in. rośliny strączkowe oraz nabiał.
-
Niedokrwistość (anemia) z niedoboru żelaza
Przyczyn niedokrwistości może być wiele. Jedną z częściej diagnozowany jest ta wynikająca z niedoboru żelaza. Zazwyczaj wywołana jest ona przewlekłymi krwawieniami lub zmianami w obrębie układu pokarmowego.
-
Anemia, czyli słaba krew
Anemia to często pierwszy sygnał, że z naszym organizmem dzieje się coś złego. Jak go nie przegapić? Regularnie badać krew.
-
Kwas askorbinowy - C
Kwas askorbinowy to organiczny związek chemiczny, lepiej znany jako witamina C. Niedobór tej witaminy może wywołać szkorbut, a także poważnie uszkodzić naczynia krwionośne.
-
Przechowalnia cennych rzeczy
Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, warzywniakach lub wyhodować samemu. Specjaliści uważają, że zawarte w nich składniki są lepsze dla organizmu niż te w dojrzałych warzywach
-
Sinoblaszek trujący - co go odróżnia do jadalnej kani?
-
Ile trzeba ćwiczyć, żeby schudnąć 5 kg? Wcale nie musisz katować się codziennie
-
Back to school, back to jesień, back to chandra i zmęczenie. Powrót stresu czas start!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Najmłodszy profesor w Polsce przed 30-stką. Przedstawił przyczynę udaru
-
Powody, dla których masz ochotę na słodkie potrawy zaraz po obiedzie
- Co jeść na obiad na diecie wątrobowej? Czy można jeść rosół?
- Wypadanie włosów po lecie to częsty problem
- Kiedy ochota na słodkie powinna nas martwić? Zwróć uwagę na te objawy
- Myśli samobójcze najczęściej są konsekwencją depresji. Gdzie szukać pomocy w kryzysie emocjonalnym?
- Najbardziej tuczące produkty w twojej lodówce