Kwas askorbinowy - C

Kwas askorbinowy to organiczny związek chemiczny, lepiej znany jako witamina C. Niedobór tej witaminy może wywołać szkorbut, a także poważnie uszkodzić naczynia krwionośne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Podstawowe informacje

Stanowi ważny element syntezy kolagenu który jest "cementem" utrzymującym tkanki miedzy sobą. Dlatego ma wpływ na utrzymanie w zdrowiu zębów, dziąseł i kości.

Wspomaga gojenie się ran skóry oraz załamań kości.

Zapobiega szkorbutowi, wspomaga odporność na infekcje, bierze udział w leczeniu przeziębień.

Wzmacnia naczynia krwionośne.

Bierze udział w przyswajaniu żelaza z pokarmu.

Jest zaliczany do podstawowych antyoksydantów.

Dawki

Dorośli 75 - 100 mg/dobę

Źródło

Owoce cytrusowe.

Pomidory.

Ziemniaki

Sałata

Skutki niedoboru

Niedobór kwasu askorbinowego może prowadzić do:

Krwawienia z dziąseł, długiego gojenia się ran i złamań kości, zaburzeń trawienia i anemii.

Łatwego pękania naczyń i tworzenia się krwiaków oraz krwawienia z nosa.

Bólu stawów oraz bólów mięśniowych.

Bladości skóry.

Czytaj także:

ABC witamin

Niby mikro, a żyć się bez nich nie da

Magnez

Miedź

Fluor

Witamina C - gdzie jej szukać

Więcej o: