Witaminy

Witaminy należą do związków organicznych. Są dostarczane w małych ilościach z pożywieniem. Dobowe zapotrzebowanie na większość witamin dostarczane jest w normalnej diecie. Witaminy D, K i B mogą być produkowane w organizmie. Witaminy w przeciwieństwie do tłuszczy, cukrów i białek nie są źródłem energii. Są one bezpośrednio związane z enzymami biorącymi udział w przemianach metabolicznych organizmu, naprawie komórek, rozmnażaniu. Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy A, D, E, K - są one absorbowane przez organizm podobnie jak absorbuje się tłuszcze. Następnie są magazynowane w wątrobie i zużywane. Witaminy rozpuszczalne w wodzie to: witamina C i kompleks witamin B, kwas foliowy. Są wchłaniane i szybko związane a następnie szybko wydalane z moczem.

Zobacz wideo
Więcej o: