Fitochinon, czyli witamina K bierze udział w wytwarzaniu ważnych składników układu krzepnięcia krwi.
Dorośli - 0,03 mg/kg
Noworodki - 1-3 mg w pierwszej dobie życia.
Sałata
Kabaczki
Kalafior
Produkowana przez bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka
Najczęściej do niedoboru witaminy K dochodzi u noworodków, u chorych przewlekle przyjmujących antybiotyki oraz u osób z zaburzeniami wchłaniania. Podstawowym objawem niedoboru są: krwawienia (z dziąseł, przewodu pokarmowego, układu moczowego etc.)
Jeśli podaje się nadmierne ilości witaminy K może dojść do:
Powiększenia wątroby
Niedokrwistości
Duża część witaminy K produkowana jest przez bakterie żyjące w jelicie grubym. U osób przewlekle przyjmujących antybiotyki może dojść do zmniejszenia ilości tych bakterii i niedoboru witaminy K. Dlatego, jeśli przyjmujesz antybiotyki ustal z lekarzem czy nie wymagasz dodatkowego podania witaminy.
Flawonoidy, samo dobro prosto z natury
Awitaminoza, czyli brak witamin (Hipowitaminoza)