Fitochinon - K

Fitochinon - K, czyli witamina K to grupa związków chemicznych wytwarzanych przez bakterie znajdujące się w jelicie grubym. Do ich podstawowych zadań należy regulacja krzepliwości krwi.

Podstawowe informacje

Fitochinon, czyli witamina K bierze udział w wytwarzaniu ważnych składników układu krzepnięcia krwi.

Dawki

Dorośli - 0,03 mg/kg

Noworodki - 1-3 mg w pierwszej dobie życia.

Źródło

Sałata

Kabaczki

Kalafior

Wątroba

Produkowana przez bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka

Skutki niedoboru

Najczęściej do niedoboru witaminy K dochodzi u noworodków, u chorych przewlekle przyjmujących antybiotyki oraz u osób z zaburzeniami wchłaniania. Podstawowym objawem niedoboru są: krwawienia (z dziąseł, przewodu pokarmowego, układu moczowego etc.)

Przedawkowanie i działania uboczne

Jeśli podaje się nadmierne ilości witaminy K może dojść do:

Powiększenia wątroby

Żółtaczki

Niedokrwistości

Ważne informacje

Duża część witaminy K produkowana jest przez bakterie żyjące w jelicie grubym. U osób przewlekle przyjmujących antybiotyki może dojść do zmniejszenia ilości tych bakterii i niedoboru witaminy K. Dlatego, jeśli przyjmujesz antybiotyki ustal z lekarzem czy nie wymagasz dodatkowego podania witaminy.

Czytaj także:

Flawonoidy, samo dobro prosto z natury

Przyprawy w służbie zdrowia

Awitaminoza, czyli brak witamin (Hipowitaminoza)

Kurkuma - złota przyjaciółka odporności i układu nerwowego

Potas

Więcej o: