witamina k

Więcej o:

witamina k

  • Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

    Witamina K odkryta została w 1930 roku przez duńskiego biochemika Henrika Dama. Badając kurczaki zauważył, iż dieta uboga w tłuszcze i sterole przyczyniała się u nich do występowania rozległych krwawień. Winą za to obarczył związek rozpuszczalny w tłuszczach, który nazwał witaminą koagulacji - w

  • Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

    Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Witamina K odkryta została w 1930 roku przez duńskiego biochemika Henrika Dama. Badając kurczaki zauważył on, iż dieta uboga w tłuszcze i sterole przyczyniała się u nich do występowania rozległych krwawień. Winą za to obarczył związek rozpuszczalny w tłuszczach

  • Witamina K może pomóc osobom zagrożonym demencją

    Więcej o przeciwdziałaniu demencji przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie AlMaarefa w Arabii Saudyjskiej wskazują na terapeutyczny potencjał witaminy K w zapobieganiu i leczeniu demencji. Wyniki doświadczeń zostały przestawione na konferencji Experimental

  • Jakie witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach?

    ich brak (a także nadmiar) powoduje zaburzenia w organizmie. Witaminy muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ich nie wytwarza. Wyjątkiem jest witamina D, syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, witamina K oraz biotyna, produkowane przez bakterie w przewodzie pokarmowym

  • Siniaki bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

    . Koniecznie skontaktuj się z lekarzem, jeśli po czterech tygodniach od uderzenia siniak wciąż jest widoczny lub wcześniej, gdy sprawia duży ból. W innych sytuacjach? To zależy... Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Sińce: K czy C, a może rutyna? Ponieważ witamina K jest niezbędna, by układ krzepnięcia

  • Witaminy na odporność. Gdzie szukać witamin wzmacniających organizm

    hiperwitaminozy, natomiast niedobór to awitaminoza (hipowitaminoza). Najogólniej witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie. Różnica zasadza się na tym, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witamina A (retinol) i prowitamina A, witamina D, witamina E oraz witamina K