zielone warzywa
-
Suplement z kapusty i brokułów może pomóc w zmniejszeniu oporności na antybiotyki
Naukowcy odkryli, że związek, który pochodzi z warzyw liściastych, przyspiesza gojenie ran i pomaga przywrócić moc antybiotyków. To może być przełom w leczeniu ran zainfekowanych lekoopornymi bakteriami.
-
Witamina K może pomóc osobom zagrożonym demencją
Witamina K wydaje się być szczególnie istotna w walce z objawami demencji. Naukowcy zwracają uwagę, jak ważne jest monitorowanie poziomu tej witaminy u starszych osób, zagrożonych pogorszeniem funkcji poznawczych.
-
Ciężkie migreny u mężczyzny zniknęły, gdy przeszedł na dietę roślinną
Przez ponad 12 latach mężczyzna zmagał się z ciężką migreną. Ból ustąpił całkowicie po trzech miesiącach stosowania bogatej w związki odżywcze diety roślinnej. Głównym składnikiem posiłków były ciemnozielone warzywa liściaste.
-
Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko
O witaminie K nie słyszymy tak często, jak o innych witaminach czy związkach mineralnych. Tymczasem nie dość, że odgrywa istotną rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, to również potrafi nas chronić przed rozwojem licznych,...
-
Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?
Bób, fasolka szparagowa, wkrótce zielony groszek... Strączki świeże, zielone, pyszne. Ten, kto wierzy, że ich rola to przede wszystkim produkcja gazów w jelitach, grubo się myli. Jedz i dbaj o zdrowie.
-
Nowalijki: samo zdrowie?
Sztucznie pędzone, mniej odżywcze. Bez smaku, bo nie dojrzewały w słońcu - przekonują ich wrogowie. Pyszne, pachnące, cieszą oczy - zapewniają zwolennicy nowalijek. Prawda, jak zwykle, gdzieś po środku. Wczesne wiosenne warzywa są lepsze i gorsze....