Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe jest obecnie jednym z głównych globalnych problemów zdrowotnych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to jedno z 10 największych zagrożeń dla zdrowia, z którymi będziemy się zmagać w najbliższych latach.
Największe obawy budzi rosnąca lekooporność bakterii, która oznacza, że na niektóre schorzenia możemy już nie mieć skutecznych leków. Przyczynia się do tego nadmierne zażywanie antybiotyków. Coraz większej liczbie bakteryjnych szczepów, opornych na antybiotyki, nie towarzyszy - niestety - praca po drugiej stronie, czyli odkrywanie nowych leków - ubolewają eksperci. Niekiedy tylko słyszymy o jakimś niosącym nadzieję odkryciu. Ostatnie tego typu doniesienie dotyczy związku, który można pozyskać z warzyw liściastych, takich jak kapusta, jarmuż czy brokuły (istnieje też w formie suplementu).
Naukowcy z Ben-Gurion University of the Negev (Izrael) odkryli, że związek o nazwie 3,3-diindolilometan (DIM) przyspiesza gojenie ran i pomaga przywrócić skuteczność antybiotykom. W jaki sposób działa?
Należy zacząć od tego, że jednym z powodów, dla których obecne metody leczenia chorób o etiologii bakteryjnej są nieskuteczne, jest występowanie ochronnych i opornych struktur bakteryjnych zwanych biofilmem.
Biofilm (inaczej błona biologiczna) to złożona struktura składająca się z bakterii i innych drobnoustrojów, otoczona różnymi substancjami produkowanymi przez patogeny. Razem tworzą trudną do usunięcia warstwę, mocno przywierającą do danej powierzchni. Jeżeli rana zostaje zaatakowana przez bakterie, na jej powierzchni tworzy się taki właśnie biofilm, przez który trudno jest się "przedrzeć" antybiotykom.
Związek 3,3-diindolilometan (DIM) to związek powstający podczas procesu trawienia indolo-3-karbinolu, występującego w warzywach kapustnych, takich jak brokuły, brukselka, kapusta i jarmuż. Indolo-3-karbinol powstaje z glukobrassycyny i mirozynazy (enzym katalizujący rozkład glukozynolanów, do których należy glukobrassycyna) podczas gotowania lub żucia zielonych warzyw, takich jak brokuły, jarmuż, szpinak i kalafior. Podczas procesu trawienia w żołądku indolo-3-karbinol jest rozkładany na DIM.
Naukowcy przetestowali ten związek sprawdzając, jak działa na biofilm, czy jest w stanie rozbić twarde bakteryjne struktury, z którymi nie radzą sobie antybiotyki.
- Zdolność do bezpiecznego niszczenia biofilmu bakteryjnego może potencjalnie zmniejszyć oporność na antybiotyki. Leczenie infekcji, której towarzyszy biofilm, może wymagać dłuższej kuracji antybiotykami. Im dłużej bakteria jest narażona na działanie antybiotyku, tym większe jest ryzyko, że stanie się oporna na lek - mówi redakcji "MedicalNewsToday" dr Sarah Satola, profesor nadzwyczajny medycyny i chorób zakaźnych Uniwersytet Emory’ego w USA.
Duży niepokój budzą takie bakterie jak Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, Serratia marcescens i Providencia stuartii i to nimi zajęli się badacze z Izraela. I to z dobrymi wynikami.
- Po zabiegu z użyciem DIM, takie bakterie jak Acinetobacter baumannii i Pseudomonas aeruginosa były hamowane odpowiednio o 65 i 70 proc. - piszą autorzy badania we wnioskach opublikowanych w czasopiśmie "Pharmaceutics".
Następnie badacze przetestowali działanie DIM w połączeniu z antybiotykiem. W tym przypadku skupili się na P. aeruginosa (pałeczka ropy błękitnej), która jest oporna na wiele antybiotyków i stanowi obecnie ogromne zagrożenie. Na rany zainfekowane P. aeruginosa naukowcy zastosowali maść z DIM i antybiotykiem (gentamycyną), a następnie obserwowali przez 10 dni. Okazało się, że rany leczone antybiotykową maścią z dodatkiem DIM goiły się znacznie szybciej, niż smarowane samym antybiotykiem.
Naukowcy mają nadzieję, że ich odkrycie okaże się przydatne i DIM będzie można stosować w terapii skojarzonej z antybiotykami, aby zwiększyć potencjał tych ostatnich w leczeniu infekcji lekoopornymi bakteriami.
Źródła: MedicalNewsToday.com, Pharmaceitics